Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

beyron

Çalışkan
4 gün önce İtopya'dan aldığım PC mavi ekran verip oyunların 10 dakikasında çöküyor ve nedenini çözemedim ama işlemcim boşta 60-70 derece arasında oynuyor. Sizce bu normal mi? Sizce sorunun kaynağı nedir?

Sıvı soğutma: 3 fanlı BitFenix.

İşlemci: AMD Ryzen 5 9600X
SSD: Modelikioxia Exceria Plus G3.
RAM: Goodram 32 GB.
Ekran kartı: RTX 5060 Ti 16 GB.
Anakart: ASUS

Ekran görüntüsü 2025-09-04 161111.webp

Ekran görüntüsü 2025-09-04 215017.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Bide daha sormadım ama sadece ram iadesi yaparlarmı acaba komple kasayı istemesinler çünkü kasanında kutusunu attım
Hazır sistem aldıysan tüm kasayı isteyip kendileri test edip görüp iade/değişim sağlayabilirler. Hazır sistem o yüzden çok sevmiyorum. Arayıp öğrenmen lazım firmayı, şimdilik tek RAM ile idare et, 1x16 yeterli zaten 1440P takılıyorsan.

Bunlar kit şeklinde satıldığı için RAM'leri gönderecek bile olsan, 2x16 şeklinde göndermen gerekli, tek stick göndermek ile olmaz. Eğer kit şeklinde değil de 1x16'dan 2 tane alırsan ancak tekli değişim sağlarlar. Bu RAM kiti zaten Samsung, ne yap et 6000 CL30 ile değiştir bir şekilde.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-09-05 120707.webp
    Ekran görüntüsü 2025-09-05 120707.webp
    20,2 KB · Görüntüleme: 62
  • Ekran görüntüsü 2025-09-05 121653.webp
    Ekran görüntüsü 2025-09-05 121653.webp
    230,9 KB · Görüntüleme: 63
sonçlar burada

Burası değil hocam. Sensörler kısmına girip oradan atacaksın işlemciyi.
hocam bumu

Sizce BIOS güncellemeli miyim baktığımda 1 ay önce güncellenmiş ama ASUS'un kendi sitesinde aynı sürümü tekrar güncelle bileceğimden bahsediyor?

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-09-05 122227.webp
    Ekran görüntüsü 2025-09-05 122227.webp
    133,2 KB · Görüntüleme: 51
  • Ekran görüntüsü 2025-09-05 123025.webp
    Ekran görüntüsü 2025-09-05 123025.webp
    85,6 KB · Görüntüleme: 55
Son düzenleme:
XMP kapalı mı? Driver güncel değilse güncelle, güncel ise DDU ile kaldırıp 577 sürümünü kur .https://techolay.net/sosyal/konu/ddu-ile-surucu-kaldirma.781/

OCCT testinde 12v 5V 3,3V kısımdaki değerleri gösterebilir misin? https://techolay.net/occt-ile-sistem-testi-nasil-yapilir-adim-adim-rehber/
Dün 581.08'den 581.15'e geçtim, her iki sürücüde de en ufak bir sorunla karşılaşmadım. Ama 577 daha kararlı çalışıyor deniyor, dediğiniz gibi denenebilir. Bu arada XMP/EXPO da mavi ekrana sebep olabiliyor. Bende de olmuştu. BIOS üzerinden EXPO kapatıp, manuel ram değeri girin. En azından bundan kaynaklı mı görmüş olursunuz. Bu da fayda etmezse BIOS default alıp, temiz bir format atın. Sırası ile chipset ekran kartı driverini kurup sonrasında windows güncellemesini yapın. Bu haliyle bir sorun yaşamamanız gerekiyor. Tercihen W10 kurmanızı öneririm. 5060 Ti kullanıyorum gayet uyumlu çalışıyor.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-09-05 125630.webp
    Ekran görüntüsü 2025-09-05 125630.webp
    36,7 KB · Görüntüleme: 38
XMP kapalı dediğiniz değerler bunlarmı ?
XMP Intel işlemcilerde olur, sizdeki EXPO diye yazar. BIOS girin ana menüde karşınıza çıkacak. Onu kapatın. Sonra ramleriniz kaç mhz ise manuel ram değerini kendiniz girin. Sonra da kaydet çık de. Bu şekilde bir dene. Düzelirse sorun EXPO kaynaklı demektir.

Son düzenleme:
Dün 581.08'den 581.15'e geçtim, her iki sürücüde de en ufak bir sorunla karşılaşmadım. Ama 577 daha kararlı çalışıyor deniyor, dediğiniz gibi denenebilir. Bu arada XMP/EXPO da mavi ekrana sebep olabiliyor. Bende de olmuştu. BIOS üzerinden EXPO kapatıp, manuel ram değeri girin. En azından bundan kaynaklı mı görmüş olursunuz. Bu da fayda etmezse BIOS default alıp, temiz bir format atın. Sırası ile chipset ekran kartı driverini kurup sonrasında windows güncellemesini yapın. Bu haliyle bir sorun yaşamamanız gerekiyor. Tercihen W10 kurmanızı öneririm. 5060 Ti kullanıyorum gayet uyumlu çalışıyor.
PC i daha yeni aldım dediğiniz şeyler ile kafam karıştı aldığımda mavi ekran vermişti bende XMP açmıştım devam edince kapattım SSD bozan win11 güncellemesinde kaldırdım ama hala oyun çöktü hatası veriyor ve işlemci sıcak çalışıyor gibime geliyor bide BİOS güncellenesimi yapsam diğer her şey güncel çünkü bide format atarsam bilgisayarı bozabilirim

PSU değerleri normal gibi. XMP kapatıp Memtest yapabilir misin?

PC i daha yeni aldım dediğiniz şeyler ile kafam karıştı aldığımda mavi ekran vermişti bende XMP açmıştım devam edince kapattım SSD bozan win11 güncellemesinde kaldırdım ama hala oyun çöktü hatası veriyor ve işlemci sıcak çalışıyor gibime geliyor bide BİOS güncellenesimi yapsam diğer her şey güncel çünkü bide format atarsam bilgisayarı bozabilirim
Hocam format atmadan çözebilin diye bunları öneriyoruz. Bunlar size zor geliyorsa, BIOS default settings olarak ayarlayıp temiz bir format atın. Sonrasında sırası ile chipset, ekran kartı drıverını kurun. En son da Windows güncellemesini yaparak bilgisayarı kullanımı hazır hale getirin. Daha önce format atmadıysanız adım adım Youtube'dan izleyerek yapın.

BIOS güncellemesini de yapmanızda fayda var. Format öncesi onu yapın isterseniz. Düzelmezse o zaman yukarıda belirttiğim adımlar ile temiz kurulum yapın.

Son düzenleme: