Siyatix

Gelişen
  • Anakart: Gigabyte B650M-S2H
  • İşlemci: Ryzen 5 7600
  • Ekran Kartı: Gigabyte RX 9070 XT
  • İşletim Sistemi: Windows 11

Arkadaşlar Tebilon üzerinden hazır sistem aldım. Yaklaşık 3 hafta oldu alalı. İlk aldığım zamanlar bilgisayarı açarken anakart logosunda donma, SSD görmeme, normal kullanımda takılmalar (raidport hatası), bazen de normal kullanımda "Your device ran into a problem and needs to restart" hatası verip kapanıyordu. Bir sürü yöntem denedim, çözüm olmadı. En son kasayı servise gönderdim, işlemci değiştirince sorun çözüldü deyip kasayı geri gönderdiler. Sorunların çözüldüğünü düşünmüştüm; fakat uzun kullanımda bilgisayar durup dururken "Your device ran into a problem and needs to restart" hatası verip kapanıyor. Artık ne yapacağımı bilmiyorum.

Minidump dosyalarını paylaşacağım. Yardımlarınızı bekliyorum.

En son aldığım "Your device ran into a problem and needs to restart" hatası için yaptıklarım:
  • Temiz kurulum. Manuel olarak hiçbir sürücüyü yüklemedim. Otomatik Windows kurarken kendi kurdu.
  • MemTest86 testinde bir sorun çıkmadı.
  • CMD üzerinden arızalı sürücü taraması yaptım temiz çıktı.
Temiz kurulumdan önce aldığım hata kodları:
  • 0x0000003b
  • 0x00000139
  • 0x0000001a
  • 0x000001C7
  • 0x0000004e
Temiz kurulum sonrası aldığım hata kodları:
  • 0x0000013a
  • 0x0000001a
Minidump hataları:

FA5'den FA6g'ye yakın zamanda ben de geçtim herhangi bir mavi ekran sorununa yol açmadı. Fakat genel olarak beta sürümleri önerilmiyor bu bir gerçek. Onun dışında Windows açılış ekranının geç gelmesi, az takılarak ilerlemesi ve zaman zaman günlük kullanımda takılmalar olması anakart kaynaklı olabilir diye düşünüyorum. Aynı anakartta benzer sorunları yaşıyorum. Sendeki biraz daha ileri safhada gibi duruyor.

@Ayhan Dönmez @LH44
Bu anakart kaynaklı her şey olabilir

Tebilon buna da Micron koymuştur sana koyduğu gibi, bu senin ilk zamanlarına benziyor yani bu durum. O yüzden süreci senin yönlendirmen daha iyi olur.

@Siyatix Ram olarak ne var sistemde? Ekran kartı dışında her şeyden kısılmış bir sistem gibi duruyor. Anakart bunun kanıtı.

Sistem ilk geldiğinde birkaç bios ayarı değiştirdikten sonra ben de bir kere mavi ekran yemiştim. O zamanlar tabii sistemde 5600mhz cl36 ram ve rx 9060 xt ekran kartı vardı, bios defaults ayarlara getirip sadece expo açarak bu sorunu çözmüştüm. Tabii bu cok kolay olmadi, malum her bios girdigimde load defaults diyip cikana kadar mouse kitleniyordu. Ancak dort bes kere denedikten sonra biosu sifirlayabilmistim. Sonrası zaten basit temiz bir format atiyorsun sistem kendine geliyor. Hangi ayarları değiştirdikten sonra mavi ekran yediğimi aşağıya gorsel olarak ekledim. Sen de bir dene bakalım, umarım işe yarar.

20250708_001323.webp
20250707_192632.webp

Son düzenleme:
Ram olarak lexar 16 gb DDR5 rami var. Hocam ilk zamanlardaki takılmalar işlemciden oluyomuş. Değiştirlince düzeldi. Şuan takılma vs yok. Gece bilgisayarı açık bıraktım arkada youtube üzerinden de video açtım. Sabah kalktığımda mavi ekran vermiş ve yeniden başlamış bilgisayar. Test programlarından geçiyor. Fakat 5-6 saatlik döngüde restart oluşuyor. Bios ayarları defaul olarak ayarlı.

Ram olarak lexar 16 gb DDR5 rami var. Hocam ilk zamanlardaki takılmalar işlemciden oluyomuş. Değiştirlince düzeldi. Şuan takılma vs yok. Gece bilgisayarı açık bıraktım arkada youtube üzerinden de video açtım. Sabah kalktığımda mavi ekran vermiş ve yeniden başlamış bilgisayar. Test programlarından geçiyor. Fakat 5-6 saatlik döngüde restart oluşuyor.
BIOS'a girip load defaults diyerek kaydedip çıktınız mı? Sonrasında BIOS'a geri girip ram kaç mhz ise onu manuel girin, EXPO açmayın. Bu şekilde de mavi ekran yine verecek mi bir bakın. Benimki BIOS sıfırladıktan sonra çözülmüştü. Eğer sizinki donanımsal bir sorunsa, fayda etmez. Denemeniz lazım.

Evet biosa girdik load defaults yaptım ve çıktım. Expo kapalı, ram 4800mhz'de. 2. ram slotuna takmayı denicem bakalım. İşin zor yanı uzun süre sonra hata veriyor. Her bir test 6 saat sürüyor malesef. Tekrar servise göndersem kasayı sürekli kargoya taşımakta çok zor. Bu yüzden evde kendim halletmeye çalışıyorum. Bakalım benim umudum pek kalmadı. Ram'de sorun olsa memtest86da çıkardı heralde.

Evet biosa girdik load defaults yaptım ve çıktım. Expo kapalı, ram 4800mhz'de. 2. ram slotuna takmayı denicem bakalım. İşin zor yanı uzun süre sonra hata veriyor. Her bir test 6 saat sürüyor malesef. Tekrar servise göndersem kasayı sürekli kargoya taşımakta çok zor. Bu yüzden evde kendim halletmeye çalışıyorum. Bakalım benim umudum pek kalmadı. Ram'de sorun olsa memtest86da çıkardı heralde.
Memtest5 ramleri oldukça zorluyor, bir sıkıntı olsa bence de o an hata verirdi. Sürekli kasayı göndermek uğraştırıcı, bir bilgisayarcıya gitseniz sistemi direkt farklı bir anakart, ekran kartı, ram ile test ettirseniz sorununuz daha hızlı çözülecek gibi hissediyorum.

@bicy, belki mavi ekran hata kodundan sorunun ana kaynağını saptayıp yardımcı olabilir.

Son düzenleme:
Arkadaşlar memtes86 ve windows bellek tanıma aracı ile yaptığım ram testi hatasız çıkıyor. Fakat MEMORY_MANAGEMENT (1a) hatası alıyorum. Sorun hala ramda olabilirmi?
En son aldığım hatanın minidump dosyası:
Ram ve windows ekran kartının da driverlarında ki sorunlara işaret bu da başka bir ramle dene yada garantiye yolla.

Birde işlemcin amd ilgili driverı bulup amd chipset driverını güncellermisin eskiyse? büyük ihtimal sıkıntı var driver da eski ya da düzgün kurmamış olabilirsin ssd firmware ını da güncelle minidump dosyası bunlara işaret ediyor.

Son düzenleme:
@Siyatix Ram olarak ne var sistemde? Ekran kartı dışında her şeyden kısılmış bir sistem gibi duruyor. Anakart bunun kanıtı.

Sistem ilk geldiğinde birkaç bios ayarı değiştirdikten sonra ben de bir kere mavi ekran yemiştim. O zamanlar tabii sistemde 5600mhz cl36 ram ve rx 9060 xt ekran kartı vardı, bios defaults ayarlara getirip sadece expo açarak bu sorunu çözmüştüm. Tabii bu cok kolay olmadi, malum her bios girdigimde load defaults diyip cikana kadar mouse kitleniyordu. Ancak dort bes kere denedikten sonra biosu sifirlayabilmistim. Sonrası zaten basit temiz bir format atiyorsun sistem kendine geliyor. Hangi ayarları değiştirdikten sonra mavi ekran yediğimi aşağıya gorsel olarak ekledim. Sen de bir dene bakalım, umarım işe yarar.

Yarın kasayı servise göndericem. Ama şunu merak ettim. Bende çözüm yolu araştırırken globale c-state kısmını disable yapmamın işe yarayabileceğini görmüştüm. Global-cstate kısmını disable yapıyorum kayıt ediyorum bilgisayarı yeniden başlatınca bakıyorum değişmemiş hala autoda kalıyor. Globale c-state disable olacak şekilde test edemedim maalesef.

Yarın kasayı servise göndericem. Ama şunu merak ettim. Bende çözüm yolu araştırırken globale c-state kısmını disable yapmamın işe yarayabileceğini görmüştüm. Global-cstate kısmını disable yapıyorum kayıt ediyorum bilgisayarı yeniden başlatınca bakıyorum değişmemiş hala autoda kalıyor. Globale c-state disable olacak şekilde test edemedim maalesef.
Artık söyle de stres testi falan yapıp öyle göndersinler ürünü. Tekrardan sorunlu gelmesini istemeyiz.