Sıvı soğutucu aldım ve bu sıkıntı var mı yok mu hiç anlamadığım için bilmiyorum. Kasamin üstü cam diye arka egzoz olarak çalışıyor ve borular biraz şekilli duruyor görünüşü istedim gibi olmadı ama hoşuma gittiği şekilde ayarladım bu sekil ve bu sıkıntı yaparmi bilmiyorum pompa kablosunuda CHA_FAN'a taktım ve fulledim pompa full'de çalışması daha iyiymiş diye okudum ayar yapmak gerekiyormus. Bir de işlemciye yerleştirirken borular sert diye ha bire ittiriyordu kendisini, biraz zor taktım. Sola doğru baskı oluyordu borudan dolayı fakat takınca bu problem olur mu emin değilim. Soğutma konusunda ise cidden çok başarılı bence. 5700X kullanıyorum ve kule tipinden geçtim Phantom spirit 120 SE'den ve Marvel'de 80 kere çıktığını hatırlıyorum, fakat bu sogutucuda maksimum 62 gördüm ve şaşırdım cidden.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 15 Aralık 2023
Yanlış yere takmışsın, üste takman gerekir normalde, orası egzoz olarak çalışmamalı.
Isınan hava yükselir, verimsiz olmuş. Normal soğutma fanı kullan oraya.
Kasa markası nedir?
Kasa markası nedir?
Alt kısımda kullandığınız fanlar intake ise problem yok, kurulum doğru görünüyor. Pompa fan kablonuzu CHA_FAN girişine takabilirsiniz, bu uygulama da doğru. BIOS ayarlarından derece ayarlamanızı yapmanızda fayda var.
Lian Li O11 Vision kasa kullanıyorum. Alt 3X fan ve arka 2X fan intake, radyatör fanlarım ise exhaust olarak çalışıyor.
Lian Li O11 Vision kasa kullanıyorum. Alt 3X fan ve arka 2X fan intake, radyatör fanlarım ise exhaust olarak çalışıyor.
ShadowLegion
Üstün
- Makaleler
- 1
Ayrıca size bir bilgi daha vereyim. Sıvı soğutmanın markası ve kalitesi ne olursa olsun sıvı soğutmanın pompası için en sağlıklı duruş kasanın üstüdür. Bu akvaryum kasalarda sınırlıdır. En iyisi mesh ve E-ATX bir mid veya full tower kasadır.
Yani ne kadar üste takmak zorunlu gibi gözükmesede pompanın uzun ömürlüğü için eğer akvaryum değilse ve imkan varsa üste takınız. Bununla ilgili kaynak da atardım ancak çok uzun yıllar önce pompa ses yapmaya başladığı için epey bir araştırıp video izleyerek bunları öğrenmiştim, bilgilerinize.
Yani ne kadar üste takmak zorunlu gibi gözükmesede pompanın uzun ömürlüğü için eğer akvaryum değilse ve imkan varsa üste takınız. Bununla ilgili kaynak da atardım ancak çok uzun yıllar önce pompa ses yapmaya başladığı için epey bir araştırıp video izleyerek bunları öğrenmiştim, bilgilerinize.
Alt kısımda kullandığınız fanlar intake ise problem yok, kurulum doğru görünüyor. Pompa fan kablonuzu CHA_FAN girişine takabilirsiniz, bu uygulama da doğru. BIOS ayarlarından derece ayarlamanızı yapmanızda fayda var.
Attığınız videoda tasarımın ne kadar rezalet olduğunu test etmişler.
Böyle hava akışı mı olur Allah aşkına.
En sağdaki intake fan bile ne kadar işlevsiz, tamamiyle fiyasko.
Öncelikle, kullanıcı ilk mesajında “kasamın üstü cam” ifadesini belirtmişti. Cevaplarken bunu gözden kaçırdığınızı düşünüyorum.Attığınız videoda tasarımın ne kadar rezalet olduğunu test etmişler.
Böyle hava akışı mı olur Allah aşkına.
En sağdaki intake fan bile ne kadar işlevsiz, tamamiyle fiyasko.
Ben işlevsiz veya fiyasko bir durum göremedim. Hiçbir fan işlevsiz değil; dumanı o bölgede görmemeniz, fanın çalışmadığı anlamına gelmiyor. Hadi şöyle özetleyeyim: Bu varyasyonları birden fazla deneyen ve sıcaklıkları takip eden biri olarak yazıyorum. Radyatör fanlarını diğer tarafa intake olarak alın, alt fanlar haliyle intake olarak kalacak, değil mi? Sol arka 2 fan ise egzoz olarak devam etsin. Sıcaklıklarda neredeyse hiç fark göremezsiniz.
Bu kasada kullanabileceğiniz iki farklı kurulum var: biri kullanıcının yaptığı kurulum (yukarıda video ile göstermeye çalıştım) diğeri ise önerdiğim alternatif.
Ustte okumada zaten egzoz olarak çalışıyor hocam ne demek egzoz olarak çalışmalı? Üste takman gerekir diyordn üstte yer yok zaten.Yanlış yere takmışsın, üste takman gerekir normalde, orası egzoz olarak çalışmamalı.
Kasa markası nedir?
Lian Li O11 vision kasa kullanıyorum. Alt 3X fan ve arka 2X fan intake, radyatör fanlarım ise exhaust olarak çalışıyor.
Derece ayarini full yaptım. Birkaç yerde pompa tam güçte çalışması gerekiyor, ısıya göre olursa ha bire pompa gücü değişip durucagi için hızlı bozulabilir yazmışlardı.
Hocam üste takabilecek imkanım yok ust cam yazdım zaten. Bende araştırıp baktım ve ısı farkı biraz olur ama en önemlisi boru kısımların alta gelmemesi olduğunu gördüm. Tabii ki önerilen üst taraf ama bu sekilde kullanılıyor fakat evet ufak bir ömrüne ve sıcaklığına etkisi olduğunu biliyorum.Ayrıca size bir bilgi daha vereyim. Sıvı soğutmanın markası ve kalitesi ne olursa olsun sıvı soğutmanın pompası için en sağlıklı duruş kasanın üstüdür. Bu akvaryum kasalarda sınırlıdır. En iyisi mesh ve e-ATX bir mid veya Full Tower kasadır.
Hocam 360mm soğutucu elimdeki ya en alta takmam lazım ya da bu kurduğum yere. Bu fiyasko ve saçma denmesini de ilk kez gördüm. Arkadaş egzoz olarak calismamali diyor fakat zaten üstteki fanlarda ayni sekil ictekini dışarıya veriyor içeriye almıyor. Ne demeye çalıştığını pek anlamadım. Benim fikrim montajda hiçbir şey sorun yok çünkü o kadar forumda okudum ve hepsinde tek denilen en önemlisi pompa kısmı altta kalmamasi diğer türlü önerilen üst taraf daha iyi oluyor fakat koyacağım yer yok 3 4 dereceyi umursayamam bu durum icin.Öncelikle, kullanıcı ilk mesajında “kasamın üstü cam” ifadesini belirtmişti. Cevaplarken bunu gözden kaçırdığınızı düşünüyorum.
Ben işlevsiz veya fiyasko bir durum göremedim. Hiçbir fan işlevsiz değil; dumanı o bölgede görmemeniz, fanın çalışmadığı anlamına gelmez. Hadi şöyle özetleyeyim: Bu varyasyonları birden fazla deneyen ve sıcaklıkları takip eden biri olarak yazıyorum. Radyatör fanlarını diğer tarafa intake olarak alın, alt fanlar haliyle intake olarak kalacak, değil mi? Sol arka 2 fan ise egzoz olarak devam etsin. Sıcaklıklarda neredeyse hiç fark görmezsiniz.
Bu kasada kullanabileceğiniz iki farklı kurulum var: Biri kullanıcının yaptığı kurulum (yukarıda video ile göstermeye çalıştım) diğeri ise önerdiğim alternatif.
Arkadaki bir tane olan egzoz içeri almıyor o canim kasayı aldiginda direk böyleydi. Dediğiniz videodaki yani hava akışı evet daha iyidir öyle duruyor fakat intake fanim yok.
Evet bunu gözden kaçırdığım için üste takılması gerektiğinden bahsettim.Öncelikle, kullanıcı ilk mesajında “kasamın üstü cam” ifadesini belirtmişti. Cevaplarken bunu gözden kaçırdığınızı düşünüyorum.
En sağdaki intake fanın hiçbir işlevi yok, içeriye aldığı havayı direkt sıvı soğutma fanı dışarıya atıyor. Dumanla hiçbir alakası yok. Sadece baksanız anlarsınız zaten.Hiçbir fan işlevsiz değil; dumanı o bölgede görmemeniz, fanın çalışmadığı anlamına gelmez.
Kasa tasarımı en başından fiyasko. Bunun hala arkasındayım.
İçeride düzgün bir hava sirkülasyonu oluşmuyor, en sıcak hava ise en üst cam bölgede hapsoluyor.
Kasanın tasarımında mühendis çalıştırdıklarını dahi sanmıyorum.
Kasa için senaryo dediğiniz gibi olabilir, buna başka yapacak bir şey yok gibi gözüküyor.
Sıvı soğutmanın markası ve kalitesi ne olursa olsun sıvı soğutmanın pompası için en sağlıklı duruş kasanın üstüdür.
Fark etmez dik konumda pompa da arızalanmaz, tek şartı radyatör üst noktası pompada yüksekte olacak, akvaryum kasalarda en sağlıklı kurulum sıvı soğutmanın sağ yana takılmasıdır.
Alt ve sağ yandaki sıvı soğutma fanlarını intake arka ve üst fanları egzoz şeklinde şeklinde takarsanız CPU ve GPU 5-8 dereceye kadar daha serin çalışır.
@YXEL
Ben olsam arka fanları da exhaust olarak kullanırdım, o zaman MOSFET ve ekran kartının ısısı radyatör tarafına gitmez.
Tabii giren hava çıkan hava olayında dolayı alt tarafın daha yüksek devirde çalışması lazım.
ShadowLegion
Üstün
- Makaleler
- 1
Akvaryum kasaya custom sıvı soğutma veya çok üst düzey parçalar takmadıkça asla iyi bir meshin performansını vermiyor.Öncelikle, kullanıcı ilk mesajında “kasamın üstü cam” ifadesini belirtmişti. Cevaplarken bunu gözden kaçırdığınızı düşünüyorum.
Ben işlevsiz veya fiyasko bir durum göremedim. Hiçbir fan işlevsiz değil; dumanı o bölgede görmemeniz, fanın çalışmadığı anlamına gelmez. Hadi şöyle özetleyeyim: Bu varyasyonları birden fazla deneyen ve sıcaklıkları takip eden biri olarak yazıyorum. Radyatör fanlarını diğer tarafa intake olarak alın, alt fanlar haliyle intake olarak kalacak, değil mi? Sol arka 2 fan ise egzoz olarak devam etsin. Sıcaklıklarda neredeyse hiç fark görmezsiniz.
Bu kasada kullanabileceğiniz iki farklı kurulum var: biri kullanıcının yaptığı kurulum (yukarıda video ile göstermeye çalıştım) diğeri ise önerdiğim alternatif.
Size birebir kendimden örnek vereceğim. Palit RTX 4070 dual ekran kartım var. Bu kartı YT üzerinde araştırın 80 santigrat derecenin altında ısı alan yok. Hotspot sıcaklığı ise 95 ya da daha üstü idi. Ayrıca aynı ekran kartından arkadaşımda var ve kasası NZXT H6, akvaryum. Onun kartı 78-79 derece yaz aylardında, aynı şehirde yaşıyoruz. Ve fanları %60larda dönüyordu.
Benim eve geldi oynadı gözlerine inanamadı. Sıcaklığım 72-74 arası ve fanlarım %45-51 arasında.
Maksadım direkt olarak akvaryumu kötülemek değil ancak gerçekler bu şekilde. Zevk meselesidir o ayrı tabii.
Yan taktığınızda yüksek olsa da tepedeki kadar yüksek olmuyor. Demek istediğim bu hocam. Yoksa dediğinize katılıyorum.
Yeni konular
-
-
Ev ve Yaşam Sofra ve mutfak ürünlerinde 1.500 TL'ye 500 TL indirim
- Fırsat Ekibi
-
-
-
Elektronik Lenovo LOQ 17IRX10 | i5-13450HX & RTX 5050 | 43.000 TL
- mortem.dll
-
-