Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

İlkay Demir

Uzman
Herkese selam arkadaşlar,
Bu güne kadar tek slot RAM kullanıyordum. Dün yeni RAM alıp taktım ama bir ayar yapmam gerekiyor mu bilmiyorum. Tek RAM kullandığım zamanlarda XMP profil 1'i açmıştım o yüzden BIOS'tan bir ayar yapmadım. Ekran görüntülerini ve RAM bilgilerini ekliyorum. Bir sorun ya da yanlışlık var mı diye kontrol edebilirseniz çok sevinirim.
Bir de bu RAM'ler gaming.gen.tr sitesinde CL30 değerinde olduğu yazıyor ama kutunun üzerinde CL30-40-40 yazıyor, kafam karıştı tam olarak anlayamadım bu konuda da bilgilendirirseniz sevinirim.

0-1.webp 0.webp IMG_0049.webp IMG_0050.webp

Çözüm
6000 MT/s'de stabil ise sorun yok. CPU-Z'ye göre şu an çift kanal.

CPU-Z'de beliren “4 x 32-bit” ifadesi, DDR5 RAM’in mimarisiyle ilgilidir ve geleneksel anlamda dört ayrı tek kanal olduğu anlamına gelmez. DDR5 bellek modülleri (DIMM), her biri iki adet 32-bit alt kanal içerir. Bu yüzden, iki adet DDR5 RAM modülü çift kanal (dual channel) olarak takıldığında CPU-Z bunu “4 x 32-bit” şeklinde gösterir, çünkü her modüldeki alt kanallar ayrı ayrı sayılır. Bu ifade, aslında 64-bit’lik çift kanal performansına eşdeğerdir, sadece DDR5’in yeni tasarımı nedeniyle farklı bir şekilde gösterilmektedir.

Başka bir deyişle:
  • DDR4 RAM genelde “2 x 64-bit” ya da sadece “dual channel” olarak görünür çünkü her DIMM tek bir 64-bit kanal içerir.
  • DDR5 RAM ise her DIMM’i iki 32-bit alt kanala böldüğünden, iki DIMM dual channel modda kullanıldığında CPU-Z bunu dört adet 32-bit kanal gibi gösterir.
  • Bu “4 x 32-bit” ifadesi quad channel anlamına gelmez; hala çift kanal çalışmaktadır, sadece DDR5 modüllerinin iç yapısı yansıtılmaktadır.
Eğer anakartınıza iki DDR5 RAM modülünü doğru şekilde taktıysanız, CPU-Z'deki “4 x 32-bit” ifadesi çift kanal modunun aktif olduğunu gösterir.

Sonuç olarak, “4 x 32-bit” ifadesi DDR5 çift kanal bellek yapılandırmasıyla tamamen tutarlıdır.

Bellek CL30. Yazan diğer 40 değerleri diğer zamanlamalar.
6000 MT/s'de stabil ise sorun yok. CPU-Z'ye göre şu an çift kanal.

CPU-Z'de beliren “4 x 32-bit” ifadesi, DDR5 RAM’in mimarisiyle ilgilidir ve geleneksel anlamda dört ayrı tek kanal olduğu anlamına gelmez. DDR5 bellek modülleri (DIMM), her biri iki adet 32-bit alt kanal içerir. Bu yüzden, iki adet DDR5 RAM modülü çift kanal (dual channel) olarak takıldığında CPU-Z bunu “4 x 32-bit” şeklinde gösterir, çünkü her modüldeki alt kanallar ayrı ayrı sayılır. Bu ifade, aslında 64-bit’lik çift kanal performansına eşdeğerdir, sadece DDR5’in yeni tasarımı nedeniyle farklı bir şekilde gösterilmektedir.

Başka bir deyişle:
  • DDR4 RAM genelde “2 x 64-bit” ya da sadece “dual channel” olarak görünür çünkü her DIMM tek bir 64-bit kanal içerir.
  • DDR5 RAM ise her DIMM’i iki 32-bit alt kanala böldüğünden, iki DIMM dual channel modda kullanıldığında CPU-Z bunu dört adet 32-bit kanal gibi gösterir.
  • Bu “4 x 32-bit” ifadesi quad channel anlamına gelmez; hala çift kanal çalışmaktadır, sadece DDR5 modüllerinin iç yapısı yansıtılmaktadır.
Eğer anakartınıza iki DDR5 RAM modülünü doğru şekilde taktıysanız, CPU-Z'deki “4 x 32-bit” ifadesi çift kanal modunun aktif olduğunu gösterir.

Sonuç olarak, “4 x 32-bit” ifadesi DDR5 çift kanal bellek yapılandırmasıyla tamamen tutarlıdır.

Bellek CL30. Yazan diğer 40 değerleri diğer zamanlamalar.

Son düzenleme:
Çözüm
CPU-Z'ye göre şu an çift kanal.

Bellek CL30. yazan diğer 40 değerleri diğer zamanlamalar.

Teşekkürler yanıtınız için. Şu an sanırım her şey olması gerektiği gibi, bir sorun gözükmüyor değil mi?

6000 MT/s'de stabil ise sorun yok.

Bunu Görev Yöneticisi'nden takip etmem yeterli olur mu yoksa başka bir program ile sürekli takip etmeli miyim?

Görev yöneticisi bellek kararlılığını test etmek için doğru bir uygulama değil.. Hatta bir test aracı değil. Bunu açıkçası bilgisayarı kullandıkça siz anlayacaksınız. Eğer oyunlarda herhangi bir sorun yoksa bellekler stabildir diyebiliriz.

Görev Yöneticisi bellek kararlılığını test etmek için doğru bir uygulama değil. Hatta bir test aracı değil.

Evet ben de öyle tahmin ediyordum ancak orada yazan hız değerini referans alabilir miyiz diye sormak istemiştim.
Yeni RAM taktıktan sonra bir defa oyun oynadım, The Last of Us oynarken bir kez takılma yaşadım. Umarım bir sorundan dolayı değil de geçici anlık bir şeydir.