Makaleler
43
Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterine 2030 yılından itibaren girmesi planlanan KAAN, kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek, yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan ve geliştirilen bir savaş uçağının üretilmesi ve bu uçağı tasarlayıp geliştirebilecek insan gücü ve altyapının oluşturulması amacıyla başlatılan bir projedir.

IMG_4269.webp

5. Nesil bir savaş uçağıdır. Şu anda 5. Nesil savaş uçağı üreten sadece 4 ülke var, Türkiye'de bu listeye girecek ve 5. Ülke olacak.
21 Şubat 2024 tarihinde saat 08:50'de ilk uçuşunu gerçekleştirerek 13 dakika havada kaldı. Bu uçuşta 8000 feet irtifaya çıktı ve 230 knot hıza ulaştı.

IMG_4270.webp

Yüksek Durumsal Farkındalık, Optimize Edilmiş Pilot İş Yükü, Muharebe Hasar Tespiti, Yeni Nesil Görev Sistemleri, Diğer Unsurlarla Müşterek Çalışılabilirlik, Düşük Gözlenebilirlik ve Kızılötesi İz, Sensör ve Veri Füzyonu Destekli Atış, Kontrol Sistemi İle Hassas Vuruş, Kısa Göreve Hazırlık Süresi, Kolay Bakım, Sürdürülebilir Yaşam Döngüsü Desteği, Uygun Maliyetli Yaşam Döngüsü Desteği gibi özellikleri vardır.

Aynı zamanda Milli uçağımız KAAN, Avrupa basınını da salladı.

Son düzenleme:
Güzel uçak tamam ama o motor ile ancak 4.5 nesil olur, daha yolun başındayız.
Amerika 70'lerde bunu yapıyordu:

1708622490329.webp

Şimdi neler yapıyordur?

Bu arada ben F-35 programına geri döneceğimizi düşünüyorum hükümet tekrar 3 maymuna oynayıp eliyle itmez ise.

Son düzenleyen: Moderatör:

Konuya direkt bu şekilde girilirse içinden çıkılamaz. Her kim ne kadar muhalif olsa da gurur duyulması gereken bir şey. Dediğim gibi dünya da 5. Nesil savaş uçağı üreten sadece 4 ülke var. İlla sorunuza cevap arıyorsanız bilmiyorum.

Güzel uçak tamam ama o motor ile ancak 4.5 nesil olur, daha yolun başındayız.
Amerika 70'lar da bunu yapıyoryrdu:

Eki Görüntüle 21358

Şimdi neler yapıyordur?

Bu arada ben F-35 programına geri döneceğimizi düşünüyorum hükümet tekrar 3 maymuna oynayıp eliyle itmez ise.

Daha uzun bir geliştirilme aşaması var, evet yolun çok başlarında.

%100 yerli ve milli. Bizzat çalışan bir tanıdığım var orada.
Kaan'ın motorları GE tarafından üretiliyor. Modeli de General Electric F110.

Ne fark eder ne kadar milli yerli yabancı olduğu? Uçak bizim sonuçta. Bizim insanımız üstünde çalışıyor. Dışa bağımlılığımızı bir nebze de olsa önümüzdeki 15 sene içinde çözecek.

F-35 istedik alamadık. F-16 için dil döküyoruz. Bunlarla uğraşmaktansa kendi savunmamızı kendimiz yapabilmek için adım atıyoruz işte.

Şunu kabul edelim, Erdoğan'ı ne kadar sevmesek de, bu siyasi bir yatırım olsa da ülkemizin savunma ve askeri sanayi konusunda güçlendiğinin göstergesi. Ne kadar muhalif olsakta bize doğruya doğru demek düşer. Umarız gelecek zamanlarda ülkemiz daha da güçlenir.