grancoupe 6

Yetkin
Yer
Türkiye, İstanbul
Yeşil pasaportla yurt dışına okumaya ve dil öğrenmeye gitmeyi düşünüyorum. Şu an 17 yaşındayım. Gidersem, 18 yaşına girdikten sonra (4 ay var) gideceğim. Sistem hakkında doğru düzgün bir fikrim yok.

Hangi ülkeye gitmeliyim, İngiltere'ye vize çıkar mı gibi birçok soru var aklımda. Erasmus, WAT gibi sistemler nasıl işliyor?

YKS'ye bu sene girdim, tam olarak sonuçların belirlenmesine birkaç hafta var ama büyük ihtimalle özel üniversitede iki yıllık uçak teknolojisi ya da başka bir sivil havacılık bölümü okuyacağım.

Hangi programlara bakmalıyım, ne zaman gitmeliyim, şu an gitmek çok mu zor, önce Türkiye'de İngilizce mi çalışmam gerek?
Kısacası, genel olarak bu konular hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Ne yapacağımı bilmiyorum. Daha önce hiç yurt dışına çıkmadım, yeşil pasaportu da henüz çıkartmadım.

Ingilizceniz iyi degilse calismaniz sart tabii ki. Universitelerin cogu sizden belirledikleri belli puanlarda IELTS skoru isteyecektir. Bu skor bolum bolum, universite universite degisir. UCAS adi verilen bir sistem uzerinden bolumlere basvuruyorsunuz. Yanlis hatirlamiyorsam 5 farkli bolume basvurabiliyorsunuz bu sistemle. Lise transkripti, dil belgeleri, motivasyon mektubu, varsa CV ve referans mektubu falan gosteriyorsunuz. Kabul sureci kabaca bunlar.

Gitmenin zorlugu ise genelde vize tarafinda patliyor. Ingiltere adina spesifik bir bilgim yok fakat cogu Avrupa ulkesi senelik 10K euro (Ingiltere daha pahali ve biliyorsunuz sterlin kullaniyor, buna bagli hesap yaparsiniz.) gibi bir para gostermenizi istiyor. Bunu gosteremezsiniz vize alamiyorsunuz. Yesil pasaport da vizede ciddi bir etki saglamiyor. Sadece memur cocugu oldugunuzu belgelemis oluyorsunuz.

Ingiltere'nin egitim ucretinde de yasam masraflarinda da pahali bir ulke oldugunu soylememde fayda var. Senelik egitim harci 10 bin sterlinden asagi gormedim. Burs falan varsa saymiyorum tabii.