Ömer_Yeter

Yetkin
Yer
Trabzon/Şalpazarı
Günümüze baktığımızda bir sürü yönetim biçimi olduğunu görüyoruz: cumhuriyet, monarşi, teokrasi, oligarşi ve dahası...

Peki asıl soruya gelelim. Bunlar nasıl, ne amaçla ve niçin ortaya çıkmıştır?

İnsanlar hem birbirlerinden hem de diğer başına gelebilecek olumsuz olaylardan korunmak için toplanıp sözleşme imzaladılar. Eski çağlarda genellikle din üzerinden yönetim biçimleri oluştu, çünkü bilim çok fazla gelişmemişti ve insanların evren hakkındaki bilgisi kısıtlıydı. Örneğin, Türklerde yönetme yetkisinin hükümdara tanrı tarafından verildiği inanılırdı. Benzer şekilde diğer medeniyetlerde de bu tarz yönetim şekilleri mevcuttu. Kimi hükümdarlar ülkeyi yönetme hakkını tanrıdan aldığını savunsa da kimileri de tanrıya dayandırmamıştır.

Ortaya çıkış şekilleri ve yönetim şekillerinin değişmesi için Fransız İhtilali, halkın ekonomik olarak ferah olmaması, modern çağ koşulları ve toplumsal inançlar etkili olmuştur diyebiliriz.

Başka bir deyişle de, insanların "güvende olmak" için bir otoriteye ihtiyaç duyması da yönetim biçimlerinin ortaya çıkmasında etkilidir.

İnsanlar hem birbirlerinden hem de diğer başına gelebilecek olumsuz olaylardan korunmak için toplanıp sözleşme imzaladılar. Eski çağlarda genellikle din üzerinden yönetim biçimleri oluştu, çünkü bilim çok fazla gelişmemişti ve insanların evren hakkındaki bilgisi kısıtlıydı. Örneğin, Türklerde yönetme yetkisinin hükümdara tanrı tarafından verildiği inanılırdı. Benzer şekilde diğer medeniyetlerde de bu tarz yönetim şekilleri mevcuttu. Kimi hükümdarlar ülkeyi yönetme hakkını tanrıdan aldığını savunsa da kimileri de tanrıya dayandırmamıştır.

Ortaya çıkış şekilleri ve yönetim şekillerinin değişmesi için Fransız İhtilali, halkın ekonomik olarak ferah olmaması, modern çağ koşulları ve toplumsal inançlar etkili olmuştur diyebiliriz.

Başka bir deyişle de, insanların "güvende olmak" için bir otoriteye ihtiyaç duyması da yönetim biçimlerinin ortaya çıkmasında etkilidir.
Yanıtınız için teşekkür ederim hocam. Tarihi seven biri olarak bu soruyu sorma gereksinimi duydum.

Günümüze baktığımızda bir sürü yönetim biçimi olduğunu görüyoruz: Cumhuriyet, monarşi, teokrasi, oligarşi ve dahası...

Peki asıl soruya gelelim. Bunlar nasıl, ne amaçla ve niçin ortaya çıkmıştır?

Aslında bir yönetim biçimi diğer yönetim biçiminin kötü olarak görülen alanlarına karşı bir fikir akımı olarak ortaya çıkar. Örnek olarak monarşiden cumhuriyete olan fikir akımı gibi. Monarşinin tek adam kartına karşı halk demokrasi ve parlemanto kartını ortaya attı. Bu da günümüze kadar olan fikirleri yarattı bir başkası cumhuriyete karşı farklı bir fikir ortaya attı kimisi herkesin aynı parayı almasını savundu oda farklı bir fikir ortaya attı diyelim. İşte günümüze kadar olan süreç böyle ve sanırım insanlığının sonuna kadar da bu devam edecek :D.