luthien

Uzman
  • H97M-E anakart
  • 8x2 DDR3 Kingston 1600MHz RAM
  • i7-4790
  • RTX 2070 sistemim var

Oyun oynarken bilgisayar yük altına girince ekran gidip fanlar tam hızda dönmeye başlıyordu. Arkadaki sesleri duymama rağmen bilgisayarı yeniden başlatana kadar hiçbir şekilde görüntü alamıyordum. Önceden haftada bir yaparken son birkaç gündür sürekli yapıyor. Bu durum yüzünden 500W PSU yerine High Power 800W PSU aldım. Onunla da aynı problemleri yaşamaya devam ettim.

• Ekran kartını oturtamadığımı düşünerek söküp tekrar taktım. Bu sefer hiçbir şekilde görüntü alamamaya başladım.
  • Ekran kartı bozulmuştur diye düşünüp RX 560 taktım. Ondan da görüntü alamadım.
  • Sonrasında işlemcide problem vardır diye i5-4460 taktım onunla da açamadım.
  • PSU olmamıştır diye eski PSU'yu da taktım denedim ama olmadı.
  • RAM'leri çıkartıp silgi ile sarı yerleri sildim geri taktım tüm kombinasyonları denedim yine de görüntü alamadım.
  • Sonrasında BIOS pilini çıkarıp bekledim, jumper ile BIOS sıfırladım (PSU kapalıyken) yine değişen bir şey olmadı.
  • HDMI girişini onboarda taktım, ilk başta görüntü vermedi ama PSU kapalıyken on/off tuşuna basılı tuttum, o zaman onboarddan görüntü alabildim.
Ama ne yaparsam yapayım artık ekran kartı taktığım zaman görüntü alamıyorum. Yardımınıza ihtiyacım var. Hem görüntü almak hem de oyun sırasında kapanma durumuna karşı yardım edin lütfen.

Son düzenleme:
Hiç mi görüntü alamıyorsunuz yoksa yük altına girince mi oluyor bu duru? Eğer şu anda sistem hiç görüntü vermiyorsa ya ekran kartlarınız (ikisi de) bozuk ya da anakartınız.

Ekran kartını söküp takmadan önce sadece yük altında çalıştırırken bu durumu yaşıyordum, yük altına girdiğinde fanlar %100 çalışmaya başlayıp ekran kararıyordu. Ekran kartının slota oturmadığını düşünerek söküp taktım, artık hiçbir şekilde iki ekran kartından da görüntü alamıyorum ancak ekran kartları takılı olduğu zaman ekstra güç kabloları takılı olsa da olmasa da fanları son hız dönüyor.

Kasayı da yan yatırdım, yer çekiminin etkisiyle eğilip çalışmıyor olabilir diye ama bir değişiklik olmadı durum hala aynı.

Başka bir ekran kartı ile deneme şansınız varsa deneyin. İki kart da bozulmuş olabilir. Tabii sizdeki kartları başka bir PC'de de deneyebilirsiniz.

Babamla konuştum akşam getirecekmiş birkaç bilgisayar bileşeni. Akşama kadar deneyebileceğim başka bir şey var mı? Mesela aklıma takılan şey iki ekran kartının da takılıyken görüntü vermeyip fanlarının neden %100 çalıştığı ve bilgisayarın görmediği. Çok fazla da kurcalamadım ama şu sorun insanın içini gıdıklıyor illa da uğraş diye. :)

PCI-e yuvasında sorun olabilir anakartın ama düşük ihtimal.

Ekran kartlı çalışan bir bilgisayar getirdi babam, elimdeki iki ekran kartını da sırasıyla o bilgisayara taktım. İkisi de sıkıntısız görüntü verdiler. O bilgisayardaki çalışan ekran kartını kendi anakartıma taktığımda ise görüntü vermedi. Anakart slotu bozulmuş anlaşılan.