Merhaba değerli Techolay sakinleri. Ben 10.sınıfta bir kardeşinizim. Aktif olarak Anadolu Lisesi'nde okuyorum. Türkiye'deki siyasi olaylar ve ekonomik sebeplerden dolayı yurt dışında okumayı planlamaya başladım. Ailemden yana bir sorun olacağını pek sanmıyorum. Şu an aşırı derecede gelecek kaygısı yaşıyorum. Kendime bir kariyer planı çizmem gerektiğini düşünüyorum. Büyük bir ihtimal sayısal seçeceğim. Normalde sayısalım o kadar iyi değildir ancak çalışırsam yapabildiğimi bildiğim için sayısal seçmeyi planlıyorum. Yurt dışı olarak Fransa, İspanya, İtalya gibi ülkeleri daha çok düşünüyorum. Almanya'da hayallerim arasında ancak orada yaşayan tanıdıklarım Almanya'ya artık vergilerden dolayı gelmenin mantıklı olmadığı onun yerine diğer Avrupa ülkelerine gitmenin daha isabetli bir karar olacağını söylüyorlar. Şu an ne yapmalıyım? Nelere çalışmalıyım? Yurt dışında üniversite okumak zor mu? Bir de üniversiteyi orada okuduktan sonra orada kalmak zor mu? Şu an nasıl bir plan yapmalıyım? Benim yerimde olsanız neler yaparsınız? Evet biraz farkındayım çok soru sordum ancak ben bu soruların cevabını veremediğim zaman stresten uyuyamadığım zamanlar bile oluyor. Çok kafaya takıyorum maalesef :'(
Detaylar
Kim cevapladı?Üniversiteyi ne amaçla okuduğuna bağlı tamamen. Mesleki yeterlilik açısından Avrupa tabii daha iyidir ama kariyer gelişiminin yanına sosyallik, çevre, gırgır şamata arıyorsan Türkiye daha iyi olacaktır senin için.
Ben senin yerinde olsam burada kalırdım. Doğru, ülke karışık ama zaten kafan çalışıyorsa insanların önüne geçebiliyorsun. Bu dünyanın her yerinde böyle. Eğer kafan çalışmıyorsa istersen İsviçre'ye git, gene tökezlersin.
Ben senin yerinde olsam burada kalırdım. Doğru, ülke karışık ama zaten kafan çalışıyorsa insanların önüne geçebiliyorsun. Bu dünyanın her yerinde böyle. Eğer kafan çalışmıyorsa istersen İsviçre'ye git, gene tökezlersin.
Öncelikle kendine şu soruyu sormakla başlayabilirsin; "neden beni alsınlar?"
Kendini geliştirmekle başla, dil öğren, çok iyi bir puanla üniversite sınavını atlat. Tercihen tıp ve mühendislik bölümleri için hazırlan. Sonrası zaten iş gücü ihtiyacı sayesinde illa bir yere başvurabilirsin. Havada kapıyorlar zaten. Ayrıca bu kadar da kafaya takma. Ülke çok kötü bir durumdaysa ya kendini geliştir, ya da düzeltmek için çabalayanlardan ol hiçbir şey değişmez sen üzülünce.
Okul için önerilerim Almanya, İsveç, Norveç, Finlandiya ve Hollanda'dır.
Ülkemizde maalesef son dönemlerde "Abi ben yurt dışına gideceğim ya, orada hayat daha iyi, buradan bir cacık olmaz." diyen gençler var, sorsan iki kelime İngilizce konuşamaz, okul desen yok. Onlardan olmaman için kendini geliştir.
Kendini geliştirmekle başla, dil öğren, çok iyi bir puanla üniversite sınavını atlat. Tercihen tıp ve mühendislik bölümleri için hazırlan. Sonrası zaten iş gücü ihtiyacı sayesinde illa bir yere başvurabilirsin. Havada kapıyorlar zaten. Ayrıca bu kadar da kafaya takma. Ülke çok kötü bir durumdaysa ya kendini geliştir, ya da düzeltmek için çabalayanlardan ol hiçbir şey değişmez sen üzülünce.
Ülkemizde maalesef son dönemlerde "Abi ben yurt dışına gideceğim ya, orada hayat daha iyi, buradan bir cacık olmaz." diyen gençler var, sorsan iki kelime İngilizce konuşamaz, okul desen yok. Onlardan olmaman için kendini geliştir.
Öncelikle kendine şu soruyu sormakla başlayabilirsin; "neden beni alsınlar?"
Hocam peki Türkiye'de mi okuyup öyle gitmeye çalışayım? Yoksa direk üniyi yurt dışında okuyup okuduğum yerlerde mühendis olarak mı çalışayım?
Türkiye'nin sayılı okullarında iyi bir derece yapacaksan neden Türkiye'de okumayasın? Ama diyorsan Avrupa'da öğrenim görmek istiyorum diye o ayrı.Hocam peki Türkiye'de mi okuyup öyle gitmeye çalışayım? Yoksa direk üniyi yurt dışında okuyup okuduğum yerlerde mühendis olarak mı çalışayım?
Senin akademik başarın ne seviyede bilmiyorum, bu yüzden bir yorum yapamam.
Almanya ekonomik acidan iyi gunler gecirmese de cogu Avrupa ulkesinden daha iyi, Turkiye'dense hayli hayli iyi yasam kalitesi sunuyor. Egitimi de guclu. Turkiye'de universite okumak bazi yonlerden daha iyi bir secenek ama guclu bir universiteye girmedikce sonrasina Avrupa odakli bakmak manasiz geliyor bana. Fransa hakkinda sorunuz olursa cevaplayabilirim.
Yurt dışında birkaç ülke dışında üniversite sınavına bakılmıyor diye biliyorum. Yanlış mı biliyorum?Öncelikle kendine şu soruyu sormakla başlayabilirsin; "neden beni alsınlar?"