hasban0

Üyecik
Merhaba,

Bilgisayarımda Windows 11 ve Zorin OS kurulu (dual boot). Windows 11 SSD'ye, Zorin OS ise HDD üzerinde 200 GB’lık bir bölüme kurulu.
Zorin OS için daha fazla alan ayırmak istedim ve Windows üzerinden 300 GB boş alan oluşturdum. Bu alan şu anda “ayrılmamış” (unallocated) olarak görünüyor.
Ancak bu alanı Zorin OS’un kurulu olduğu bölüme (muhtemelen /dev/sda3) ekleyemiyorum. GParted üzerinden denediğimde "Yeniden boyutlandır" seçeneğinde en az ve en çok boyut aynı görünüyor, yani bölümü genişletemiyorum.

Zorin OS 17.1 Pro kullanıyorum. Disk yapısı GPT ve sadece bir HDD var. Gördüğüm kadarıyla ayrılmamış alan ile Zorin OS’un bulunduğu bölüm arasında küçük bir EFI bölümü var.

Bu durumda GParted Live USB ile EFI bölümünü taşıyıp /dev/sda3 bölümünü büyütmem mi gerekiyor? Bunu güvenli şekilde ve veri kaybı olmadan nasıl yapabilirim?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

1750262057047.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Ne kadar risk taşıdığından emin olamamakla birlikte boot edilebilen disk bölümleme yazılımlarına bakabilirsiniz.
GParted'ın sitesinde İSO'su var.

Aradaki EFI bölümünü silsen bile genişletemeyeceksin çünkü sağdan sola genişletme olmuyor.
MiniTool Partition Wizard'ı deneyebilirsin ama ext4'ü görür mü emin değilim.
Yapacağın şey sağdaki Linux bölümünü sola taşımak, direkt genişletmeye çalışma bence.
Sonra EFI bölümünü silip birleştir.
Gene 500 MB'lik EFI bölümü oluşturul GRUB'ı yeniden yükle.

Genişletememenizin sebebi art arda olmamaları. Birleşik olmaları gerekiyor ama burada araya EFI sistem bölümü girmiş. Bende de olmuştu, halletmenin çok basit bir yöntemi vardı ama şuan aklıma gelmiyor.