1.6 TDCI Mondeo ile ilgili planlarım

Makaleler
1
İyi sosyaller. Bu araca ortalama 5 aydır sahibim sanırım. Stok haliyle de gayet yeterliydi ancak ben daha fazla performans istediğim için stage 1 attırıp, DPF-EGR iptali yaptırmıştım ve araçtan gayet memnundum. Araçta eski sahibinin izi bulunuyordu; o iz turbo emiş tarafının kanatçık tahribatı. Tabii bu zamanla ilerledi, ben de yaptırmışken hybrid yaptırayım dedim. E hybrid yaptırmışken neden intercooler yükseltmesine gidilip stage 2 yazılım atılmasın ki?

Yakın zamanda araca tek taraflı hybrid revizyonu yaptırıp intercooler yükseltmesi ve stage 2 yazılım attıracağım. Tahmini 180 beygir, 400 tork civarlarına ulaşacak araç. Tabii bu derece yüksek tork demek yeni kullanım alışkanlıkları demek. Bu torku ön takımın, aksın, bilyaların ve şanzımanın sorunsuzca kaldırabilmesi için 6. vites 1500-2000 devirde dip gaza oturulmaması gerekiyor mesela. Sonra her kırmızı ışıkta drag yapar gibi kalkılmamalı ki bunların hiçbirini yapmıyorum neyse ki.

Bu motor cidden sağlam. Gerek krank, gerek biyel kolları, gerek pistonları cidden çok sağlam. Hatta örnek vermek gerekirse 1.5 DCi'den çok daha sağlam bu üçlüsü; gerek çapları, gerek bükümleri. Bu yüzden korkusuzca yüklenilebiliyor ancak bir motora bu kadar yükleniyorsanız toleranssız bırakacağınızı bilin. Mesela yağını 10.000'de değiştirecekken 7000, en son 8000'de değiştirmek zorundasınız; bu her yüklü motor için geçerli. Bunun dışında EGT'ye çok dikkat edilmeli çünkü asıl motor düşmanı egzoz gazı sıcaklığıdır.

Bu motor özelinde dikkat edilmesi gereken şeyse turbo yağ besleme hattındaki banjo civatasının içindeki dandik saçma süzgeç. Zaten karterde ayrı bir filtre ve yağ filtresi varken bir de bunu koymuş zeki mühendisler. Ya modifiye edilmiş süzgeçsizi ile değişmeli ya da kendiniz süzgeci iptal etmelisiniz çünkü o tıkanırsa turbonuz yatak sarar.

Bu arada eğer ciddi hız tutkusu olan bir gence gidecek araç değil bu. Öyle birisi çok daha uygun fiyatlara Polo, Golf toplayıp daha iyi süreler alabilir; ancak benim isteklerim hem yeteri kadar gitmesi, hem ses yalıtımında ve yol tutuşunda sınıfının lideri olması, hem de sınıfındaki en iyi konfora sahip araçlardan birisine sahip olmaktı ki bunlar fabrikasyon varken performansta yavaş yavaş oluyor.

2.0 dizeline bulaşmamaya çalışın bu arada. Bu motor da çok sağlam ancak otomatik şanzımanı iyi değil. Yoksa gayet güçlü ve dayanıklı bir motor.

Bu motoru daha önce tam 6 sene 87 bin kilometre kullandım. Servise sadece bakımdan bakıma gittim. Kendini kopartır, yine de sizi gitmek istediğiniz yere ulaştırır. Taş gibi motordur.

Hamza, 2.0 TDCi olanların 140 beygirliklerinde hatırladığım kadarıyla Aisin tork konvertörlü şanzıman olması lazım, o şanzıman sorunsuzdur. 163 ve 180'likleri sıkıntı, onların ıslak tip çift kavrama Powershift olması lazım.

Sizin isteğiniz 520 F10 gibi bir hissiyat alabilmek. Uçup kaçmayacak, ama bastığınız zaman arabanın her şekilde size eşlik edebilmesini, normal sürdüğünüzde de konforun tadını çıkartmak istiyorsunuz. Hayırlı olsun hocam.

O 140'lıklar bir önceki kasa zaten. Yeni kasada olsa yine alırdım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…