11 saat uyunulmasına rağmen yorgunluğun nedeni nedir?

Yaw ne dedin o kadar, sebebi belli, fazla ve kalitesiz uyku ve uyku ile ilgili kurallara uymamak.
Çok çalışanlar ve az uyuyanlar için boş laf değil.
Tabi alarm kurup daha erkenden kalkmıyorsanız. Benim mesela 8 saattir. 7 saat bile uyusam o gün kendimi uykulu ve yorgun hissediyorum.
Demek ki bir ya da birkaç noktada hata yapıyorsunuz.
Bazen az uyuyup biraz daha dinç hissedebilirsiniz ama bu aldatıcıdır. Ertesi gün uykunuzu tam almazsanız o zaman sıkıntı yaşayacağınızı düşünüyorum.
Yoo, ben gayet iyi alıyorum.
İşte 6 saate indirdim 5 saatte indirdim yok 4 saatte indirdim aynen antrenmanla uykunu azaltıyorsun tebrikler sonra 1 gün ölü gibi 24 saat uyursun
Yoo, öyle bir şey olmadı.
Uykunuzu kısaltmaya çalışmayın. Yıpranırsınız. Vücudunuzu dinleyin ne kadar ihtiyacı varsa sizden o kadar alacaktır zaten.
Az uyku, boş vakti olmayanlar içindir.
Hiçbir insan da durduk yere fazla uyumaz. Kesinlikle arkasında olan bir şeyler vardır.
Kesinlikle katılıyorum.

Ne demişim? Sırf takıntılarından uyuyamayanlar var veya tam tersi. Bunları hafife alma.

Attığın videoların bazılarını daha önce izlemiştim. Barış Özcan bile 7 ile 9 saati söylüyor. Ki dediğim gibi doktorlar da böyle söylüyor. Ben hata yaptığımı düşünmüyorum. Vücudumun uykuna ne kadar ihtiyacı olduğunu ben değil vücudum karar veriyor ve bu herkeste aynı değil. Robot değiliz aynı fabrikadan çıkmıyoruz. Uyku sporda kas yapmak gibi geliştirilecek bir şey değil. Kendi uyku saatinizi tabi ki kendiniz bulmalısınız. Az uyuduğunuzda tüm gün şaftınız kayıyorsa demek ki az uyumuşsunuzdur. Tıpkı benim bulduğum gibi.
Sizin veya bir başkasının ne yaptığının bir önemi yok çünkü bireysel bir durum.

Belki sana örneğin 6 saat yetiyordur ve uyanınca iyi hissediyor olabilirsin. O gün de kendini dinç ve uykunu almış hissediyor olabilirsin. Alarm kurmadan da uyanabilirsin. Ancak bu demek oluyor ki vücudun ihtiyacı olan uykuyu almış oluyor. Senin uykunu antrenman yaparak kısalttığın anlamına gelmiyor. Çalışarak geliştirilecek bir durum değil demek istediğim bu.

Olay fazla uyumak değil neden fazla uyumaya itiyor seni vücudun bunu bulmak. Kalitesizlik fazla uyumaya sebep olabilir ama onlarca sebepten birisi olabilir. Başka bir çok sebep olabilir. Depresyon bile olabilir. Fazla karbonhidrat tüketmek bile olabilir.

Yani sonucu çözmeye çalışmak asıl sebebi görmenizi ve çözmenizi engeller erteler. O zaman da sadece az uyumaya çalışırsanız çok zorlanacaksınız ve daha fazla uyumaya devam edeceksiniz. Süreye değil sizi fazla uyumaya iten sebebi bulmaya odaklanmak lazım. O sebebi çözdüğünüz zaman zaten fazla uyumanız mümkün olmayacak. Olması gereken uyku düzenine geri döneceksiniz.

11 saat uyumak normal değil. Muhtemelen önceki gün dengesiz ve az uyumuş bu arkadaş. Belki felekten bir gece çaldı bilemeyiz. Yazmakta istemiyor anlaşılan Doktora gidip doktor bey bir yerim ağrıyor ama nerem ağlıyor bilmiyorum demek gibi bir şey

Dahi olan bütün isimlerin ortalamadan daha az uyuduğu iddiası tamamen hatalıdır. Örneğin "deha" denince akla gelen ilk isim olan Albert Einstein'ın her gün 10 saat kesintisiz olarak uyuduğu bilinmektedir. Hatta gün içinde de kısa süreler boyunca, ek olarak kestirdiği de bilinmektedir. Dolayısıyla kısa uyku düzeni, büyük bir deha olmanın şartlarından birisi değildir.

KAYNAK : Evrim Ağacı

Son düzenleme:
@Batina
Hocam, yapmayın Allah aşkına. Attığınız EA konularında cevaplayanlardan biri hakkında kısmına göre, psikolog. Ayrıca, insanın uyku ile ilgili bir tarihi var: Şehir hayatı öncesi insanoğlu, günlük olarak daha az uyumak zorunda ve parçalı uyumak zorunda olan bir varlıktı. Bu genetik bence halen korunmuş; ki doğru yöntemlerle az uyumak mümkün. Gidip düz 4-5 saat uyumak kesinlikle hiçbir işe yaramaz.

Bilimsel KAYNAK : Evrim Ağacı

Son düzenleme:
@Batina
Ben zaten 8 saat uyumakla ilgili bir şey demedim. İsteyen istediği şekilde, rahat ettiği şekilde uyusun. Sadece az uyumakla ilgili yazdığınız bazı şeyleri sevmedim ve cevap vermek istedim.

6 saat uyku ne alaka, hocam? Ben, Everyman uyku metodunu benimsemiş birisiyim. Bu metodun iddiası, 20 dakikalık kestirmelerin sizi daha iyi uyutacağıdır. Bu sebeple, gün içinde bunlardan 3-4 tane, istediğiniz kadar uyumak mümkündür.

KAYNAK: Bilimsel bir sayfa olan Evrim Ağacı

Beni tanımadan bana iftira atmıştınız ya hani. Evrimi reddediyormuşum da Evrim Ağacını önermek bambaşka bir seviye demiştiniz. Şimdi ben size aynı sayfadan "bilimsel" olarak paylaşıyorum. Lütfen kişileri tanımadan onları yargılamaya çalışmayın. Burada kişisel ego tatmini değil konular üzerinden gitmeliyiz ki bir sonuca varabilelim.

Bilimsel KAYNAK : Evrim Ağacı

Kişisel olarak neyi benimsiyorsanız bunun önemi yok. BİLİM ne diyor onun önemi var. Yoksa istediğiniz şeye inanabilirsiniz tabi sorun yok.

@Batina
İnsanın beyin ile ilgili bildiği şeyler kısıtlı; buna oranla uyku ile ilgili bildikleri de kısıtlı ve yetersiz. Benim bildiğim kadarıyla, Everyman uyku ile alakalı ayrıca bilimsel bir inceleme yapılmadı. Önyargım için özür dilerim.

Ben de rahatsızlık verdiysem özür dilerim hocam.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…