Yol anlamına geliyormuş. Ben de şimdi öğrendim.
Daha felsefik, Uzak Doğu sporu. Amaç spor öğrenmek ve beden eğitmek. O yüzden en başta bu sporlarla spora başlamak bence gerçekten güzel. Ortamları genellikle saygılı oluyor ve efendi sporculuğu öğretiyor. Nispeten ortamlar da bence zorbalanmaya müsait değil. O yüzden bence başlangıç için ideal.
Gi BJJ, judo, karate (do diye eki de geçiyor bazen karate do diye), aikido, taekwando gibi gibi. Zaten kimono kültürü, Asya falan gözünüzde canlanmıştür. Judo kaliteli bir martial art. P4P 1 numara İslam Makhachev'in çok kaliteli Judo Sweep'leri var. MMA'da de yer edindiğini söyleyebilirim.
Geleneksel karate dediğin kiyokşin olansa, ki bence havalı, keyifli ve fonksiyonel kesinlikle. Yapman güzel olabilir ama Türkiye'de ben bubu çok görmedim. Yine dans ederek kuşak falan atlıyorsan konsept oysa çok fayda bekleme. Tabii spor spordur. Ama ben Judo'ya şu an başladıysan yazın da boks yapmanı tavsiye ederim. Tabii kaliteli bir salonda kaliteli bir ekiple yapman önemli. Sert spar yapmamaya ve kafanı korumaya özen göster. CTE çok yaygın bir şey ve ülkemizde bazı salonlarda buna özen gösterilmeyebiliyor.
Yaş kaç hocam bu arada?