Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
6
Yer
LTBE
Herkese selam. Uzun zamandır dikkatimi çekiyordu ama bugün oyunda 15 GB RAM kullanıldığını oyuna drop girince fark ettim. Bilgisayarda hiçbir şey açık değilken olan RAM kullanımını aşağıya bırakıyorum. Oynadığım oyun NFS: Unbound'du ve oyun 10 GB RAM kullanıyordu. Arada bir drop yiyordum ve RAM miktarına baktığım zaman 15,5 GB RAM kullanılıyor yazıyor ama hiçbir şey gözükmüyordu görev yöneticisinde. Ne yapabilirim ve bu değerler normal mi?

1703974510224.webp

1703974538118.webp

1703975490709.webp

Son düzenleme:
Çözüm
Gece denk geldim, Windows RAM kullanımı mantığını Windows 7'den sonra tamamen değiştirdi ve senin fotoğraflardaki kullanım gayet normal, ihtiyacına göre kullanım yapıyor Windows. Ayrıca, Windows oyuna girdiğin anda da RAM'i boşaltıyor. Yani kalıcı da değil, o an 10GB RAM kullanımı olabilir oyunla ilgili ama Windows'un aynı aralıkta bir etkinliği olmuyor.

Windows'un Superfetch veya SysMain adlı bir hizmeti var, detaylı araştırma yapabilirsin bunun hakkında. Bu hizmet sık kullandığın uygulamaları önceden RAM'e yükler ve açmaya çalıştığında da daha hızlı açar RAM'inde yüklü olduğu için, amaç performans artışı. Yukarıda da dediğim gibi eğer RAM'e başka bir yerde (oyun, render gibi işler) ihtiyaç olursa bu önbellek boşaltılıyor ve RAM'i tamamen o an yoğunlaştığın uygulamaya göre ayarlıyor.

İstersen hizmeti de kapatabiliyorsun ama önermem.

Windows diskte tutulabilecek çoğu şey RAM'de tutar çünkü RAM diskten daha hızlı bir depolama birimidir. >)

* What Is Superfetch (SysMain) on Windows 10? And How to Disable It

Bu kullanılan RAM miktarı da ne kadar RAM'in olduğuna bağlı olarak değişir, RAM 16 ise 5'ini kullanır. 32 olursa 7-8 kullanır belki. 8 olursa da daha az kullanır. Windows buna göre kendini optimize ediyor halihazırda. Yani burada anormal bir durum yok.

İstersen şu videoda Recep abinin anlattıklarını da dinleyebilirsin. Dakika 05:10 ve sonrası.

Oyun açık üstteki 4 uygulama kafadan 7 GB yiyor. Sistem 4 GB desen 11 GB yapar. Senin sistemin 16 GB değil mi?

Son düzenleyen: Moderatör: