III. Osman

Yetkin
Bu soruyu çözemedim. MEB sorusu. Cevap Irak. Fakat 1980'de Irak - İran savaşı başladı. ABD Irak'ı destekliyordu. Hatta İran'a el altından silah sattı. Bu sorunun mantığı ne? Yani Afganistan'ı ele almış ki Afganistan'da hem iç savaş oldu hem de bizzat SSCB 1978 yılında işgal etti. Hadi iç savaştan bahsediyor diyelim Irak'ta da BAAS hareketi olmadı mı Sosyalist destekli. Yani bu soruyu bana çözebilecek iyi tarih seviyesine sahip arkadaşlar var mıdır? 1960'lı yıllardan itibaren diyor bunların hepsi 60'lardan sonra oldu zaten kıstas ne burada?

1707845559978.webp

@Yagami Light Ankara Hukukçu kardeş bu soruyu çözmeni rica ediyorum!

@EiMiko belki bu kadar detaylı bilmiyorsundur da bak yine de bir.

EDİT: Ya aslında cevap Irak evet. Irak'ta bizzat ABD veya SSCB destekli bir iç savaş çıkmadı galiba. Onu soruyor ama zor soru gibi geldi bana. Bu kadar hakim olmamı beklemesin ÖSYM. Ben Saddam Hüseyin miyim kardeşim nasıl bileyim bunu.

A- Küba: 1962'de Küba Füze Krizi yaşanmıştır. ABD ile SSCB arasında ciddi bir gerilim ve nükleer tehdit oluşmuştur. Bu olay, hiçbir zaman bir çatışmaya dönüşmedi. Ancak yüksek gerilimli bir olaydı. Eledik.

B- Vietnam: Vietnam Savaşı (1955-1975) bu dönemde gerçekleşmiştir. Hem ABD hem de SSCB'nin etkisi ve müdahalesi bu savaşın seyrini etkilemiştir.

C- Keşmir: Hint-Pakistan çatışmaları, özellikle Keşmir bölgesinde uzun süredir devam etmiştir. Bu çatışmalar, Soğuk Savaş döneminde de etkili olmuştur.

D- Irak: Irak, Soğuk Savaş döneminde de çeşitli iç ve bölgesel çatışmalara sahne olmuştur. Özellikle 1980'lerde İran-Irak Savaşı gerçekleşmiştir. Ancak bu dönemde Irak, SSCB ve ABD arasındaki büyük bir çatışma konusu olmamıştır. (Bana göre doğru cevap)

E- Afganistan: Afganistan, Soğuk Savaş döneminde önemli bir konflikti. 1979'da Sovyetler'in Afganistan'ı işgal etmesi ve ABD'nin mücahitlere (muhalefet güçlerine) destek vermesiyle uzun bir savaşa dönüşmüştür.

Son düzenleme:
A- Küba: 1962'de Küba Füze Krizi yaşanmıştır. ABD ile SSCB arasında ciddi bir gerilim ve nükleer tehdit oluşmuştur. Bu olay, hiçbir zaman bir çatışmaya dönüşmedi. Eledik.

B- Vietnam: Vietnam Savaşı (1955-1975) bu dönemde gerçekleşmiştir. Hem ABD hem de SSCB'nin etkisi ve müdahalesi bu savaşın seyrini etkilemiştir.

C- Keşmir: Hint-Pakistan çatışmaları, özellikle Keşmir bölgesinde uzun süredir devam etmiştir. Bu çatışmalar, Soğuk Savaş döneminde de etkili olmuştur.

D- Irak: Irak, Soğuk Savaş döneminde de çeşitli iç ve bölgesel çatışmalara sahne olmuştur. Özellikle 1980'lerde İran-Irak Savaşı gerçekleşmiştir. Ancak bu dönemde Irak, SSCB ve ABD arasındaki büyük bir çatışma konusu olmamıştır. (Bana göre doğru cevap)

E- Afganistan: Afganistan, Soğuk Savaş döneminde önemli bir konflikti. 1979'da Sovyetler'in Afganistan'ı işgal etmesi ve ABD'nin mücahitlere (muhalefet güçlerine) destek vermesiyle uzun bir savaşa dönüşmüştür.

Evet hocam bana göre de sonradan Irak gibi geldi ama bayağı çeldirici bir soru gibi duruyor. Bilemedim yani. Liseli gençler için biraz fazla ağır değil mi bu soru? Keşmir'deki sorunda bizzat SSCB'nin veya ABD'nin parmağı var mı? Irak'taki BAAS hareketi Sosyalist bir hareketti o yüzden SSCB destek vermiştir diye düşündüm ama öyle değilmiş galiba.

Keşmir'deki sorunda bizzat SSCB'nin veya ABD'nin parmağı var mı?
Soğuk Savaş döneminde, Keşmir sorunu Hindistan ve Pakistan arasında bir çatışma noktası olarak öne çıktı. Bu dönemde, Hindistan ve Pakistan, Soğuk Savaş'ın iki kutbu olan ABD ve SSCB'nin rekabetinden etkilendi. Ancak bu rekabet, doğrudan Keşmir sorununun çözümüne yönelik bir müdahale olarak değil, daha çok bölgedeki stratejik çıkarların etkilenmesi ve bölgedeki denge üzerindeki etkileri açısından rol oynadı.

Özellikle Pakistan, SSCB'nin Afganistan'a müdahalesi sırasında ABD'nin desteğiyle mücadele etmiş ve bu süreçte Keşmir sorununu kendi lehine kullanmaya çalışmıştır. Ancak SSCB veya ABD'nin doğrudan Keşmir sorununa müdahil olduğu veya sorunun çıkmasında bizzat parmağı olduğu söylenemez. Bu çatışma daha çok bölgesel dinamikler ve tarihsel anlaşmazlıkların sonucu ortaya çıkmıştır.

Irak'a zaman kalmadı. SSCB yıkıldı. Yıkılmasa işler çok daha farklı olabilirdi.

80'de Irak-İran savaşı başladı. ABD Irak'ı desteklemesine rağmen el altından İran'a silah sattı. Bu aklıma geldiği için Irak'ı elemiştim. Keşmir sanıyordum pek bilmediğimden. Soru cidden tuhaf. Ne istiyor bizden anlamadım. Doğrudan parmağı olduğunu soruyorsa Irak'ta doğrudan bir bir iç savaş yok çıkardıkları ama Keşmir'de nasıl var? Keşmir Hindu ile Pakistan arasındaki bölge çatışması ki hala devam ediyor. Bu nasıl soru la.