Soğuk Savaş döneminde, Keşmir sorunu Hindistan ve Pakistan arasında bir çatışma noktası olarak öne çıktı. Bu dönemde, Hindistan ve Pakistan, Soğuk Savaş'ın iki kutbu olan ABD ve SSCB'nin rekabetinden etkilendi. Ancak bu rekabet, doğrudan Keşmir sorununun çözümüne yönelik bir müdahale olarak değil, daha çok bölgedeki stratejik çıkarların etkilenmesi ve bölgedeki denge üzerindeki etkileri açısından rol oynadı.

Özellikle Pakistan, SSCB'nin Afganistan'a müdahalesi sırasında ABD'nin desteğiyle mücadele etmiş ve bu süreçte Keşmir sorununu kendi lehine kullanmaya çalışmıştır. Ancak SSCB veya ABD'nin doğrudan Keşmir sorununa müdahil olduğu veya sorunun çıkmasında bizzat parmağı olduğu söylenemez. Bu çatışma daha çok bölgesel dinamikler ve tarihsel anlaşmazlıkların sonucu ortaya çıkmıştır.

Hocam doğrudan parmağı yoksa Irak'taki olaylarda da ABD'nin doğrudan parmağı yok ama dediğim gibi İran Irak savaşında ABD silah satıyor irana ama Irak'ı destekliyor. Bunu SSCB o dönemlerde yıkıldığı için mi almıyoruz?

AI cevabı mı bu?

Çatışmaya dönüşmedi ama eledik yazmışsınız.

Domuzlar Körfezi Çıkarması 1961'de oldu.
72 saat olmadan işgal durdurulduğu için Amerika yardıma gidemedi.

80'de Irak-İran savaşı başladı. ABD Irak'ı desteklemesine rağmen el altından İran'a silah sattı. Bu aklıma geldiği için Irak'ı elemiştim. Keşmir sanıyordum pek bilmediğimden. Soru cidden tuhaf. Ne istiyor bizden anlamadım. Doğrudan parmağı olduğunu soruyorsa Irak'ta doğrudan bir bir iç savaş yok çıkardıkları ama Keşmir'de nasıl var? Keşmir Hindu ile Pakistan arasındaki bölge çatışması ki hala devam ediyor. Bu nasıl soru la.
Soru biraz saçma haklısınız. Keşmir’de benim bildiğim Amerika ve Çin, Pakistan’ı destekliyor. Sovyet ise önce tarafsız kalıp sonrasında Hindistan’ı destekliyor. Acaba buna bir gönderme mi yaptı?

Bu soruyu çözemedim. MEB sorusu. Cevap Irak. Fakat 1980'de Irak - İran savaşı başladı. ABD Irak'ı destekliyordu. Hatta İran'a el altından silah sattı. Bu sorunun mantığı ne? Yani Afganistan'ı ele almış ki Afganistan'da hem iç savaş oldu hem de bizzat SSCB 1978 yılında işgal etti. Hadi iç savaştan bahsediyor diyelim Irak'ta da BAAS hareketi olmadı mı Sosyalist destekli. Yani bu soruyu bana çözebilecek iyi tarih seviyesine sahip arkadaşlar var mıdır? 1960'lı yıllardan itibaren diyor bunların hepsi 60'lardan sonra oldu zaten kıstas ne burada?

Eki Görüntüle 18550

@Yagami Light Ankara Hukukçu kardeş bu soruyu çözmeni rica ediyorum!

@EiMiko belki bu kadar detaylı bilmiyorsundur da bak yine de bir.

Baas hareketi sosyalist ama bizzat olarak başlarda SSCB destekli değil. Mişel Eflak diye Hataylı Rum Ortodoks İsevi adam kuruyor ve temelini atıyor. Suriye'de Esad hanedanı başa geçince de Irak'a kaçıyor Mişel Eflak, orada da Saddam tarafından sekreter falan yapılıyor, biraz uzun iş yani. Tamamen SSCB destekli bir savaş diyemeyiz Irak-İran savaşına ideolojik yönden bakacak olursak.

Vietnam'da oluşturulan Kuzey Vietnam Çin/Sovyet destekli bir uydu devletti, Küba'da devrim yapan gerillalar da SSCB'nin Küba'daki siyasi istikrarsızlıktan dolayı oraya bir uydu devlet kurup durumdan yararlanma çabası idi. Keşmir tam olarak bilmiyorum, yorum yapamam. Afganistan da zaten SSCB destekli komünist kukla devlet ile ABD destekli mücahit savaşını falan biliyorsun.

Uzun lafın kısası, eğer ideolojik yönden ve ABD'nin ya da SSCB'nin desteklemesine bakacak olursak Baas partisine tamamen SSCB destekli agresyon yaratmak için kurulmuş bir parti diyemeyiz. Anlatılanlar öyle. Bildiğime göre de Baas partisi kurucusu ve felsefi babası Mişel Eflak Golda Meir'in (Eski İsrail Başbakanı) kızı ile evli :eek:. Sonucu sen çıkar.

@3881 çıkan veya çıkarılan diyor soru. Domuzlar Körfezi Çıkarması olayı direkt Amerika destekli olarak çıkarılıyor. Bu nedenle eliyoruz Küba'yı. Füze Krizi sonradan çıkan bir olay, Küba cevabını elemekle füze krizinin alakası yok, füze krizini olayının öncüsü Domuzlar Körfezi Çıkarması.

Baas hareketi sosyalist ama bizzat olarak başlarda SSCB destekli değil. Mişel Eflak diye Hataylı Rum Ortodoks İsevi adam kuruyor ve temelini atıyor. Suriye'de Esad hanedanı başa geçince de Irak'a kaçıyor Mişel Eflak, orada da Saddam tarafından sekreter falan yapılıyor, biraz uzun iş yani. Tamamen SSCB destekli bir savaş diyemeyiz Irak-İran savaşına ideolojik yönden bakacak olursak.

Vietnam'da oluşturulan Kuzey Vietnam Çin/Sovyet destekli bir uydu devletti, Küba'da devrim yapan gerillalar da SSCB'nin Küba'daki siyasi istikrarsızlıktan dolayı oraya bir uydu devlet kurup durumdan yararlanma çabası idi. Keşmir tam olarak bilmiyorum, yorum yapamam. Afganistan da zaten SSCB destekli komünist kukla devlet ile ABD destekli mücahit savaşını falan biliyorsun.

Uzun lafın kısası, eğer ideolojik yönden ve ABD'nin ya da SSCB'nin desteklemesine bakacak olursak Baas partisine tamamen SSCB destekli agresyon yaratmak için kurulmuş bir parti diyemeyiz. Anlatılanlar öyle. Bildiğime göre de Baas partisi kurucusu ve felsefi babası Mişel Eflak Golda Meir'in (Eski İsrail Başbakanı) kızı ile evli :eek:. Sonucu sen çıkar.

Baas harekatçıları galiba SSCB'yi de çok sevmiyor. Biraz araştırınca buna benzer bir şey çıktı karşıma. O zaman net Irak cevap. Keşmir sorununda da ABD ve SSCB taraf olmuş @3881'nın dediğine göre ki ayrıntı bilgi bu. ÖSYM yüzeysel geçmiyor mu buraları?