25457

Uzman
Makaleler
2
Yer
İstanbul
Saat 14:55'de, Marmara Ereğlisi açıklarında 12.5 km derinlikte 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Farklı kurumların ölçümlerine göre veriler küçük farklılıklar gösteriyor, ben Kandilli verilerine göre konuşacağım.

Depremin beklenen Marmara depremine etkisi

Bugün olan deprem, beklenen 7 büyüklüğündeki depremle doğrudan bağlantılı değil ve öncü olduğunu söyleyemeyiz. Ayrıca bu tarz küçük depremler büyük depremin etkisini azaltmaz. 7 büyüklüğündeki bir deprem için yaklaşık 700-800 adet 5.3 büyüklüğünde deprem olması gerekir.

Önümüzdeki günlerde artçı depremlerin konumları ve büyüklüklerine göre daha net açıklamalar yapılabilir.

Depremin fay zonu ve konumu

Depremin gerçekleştiği yer, KAF'ın Marmara Denizi içerisindeki kuzey segmentlerinden biridir. Fayın yapısı doğrultu atımlıdır, bu faylar yeterli enerji biriktiğinde kırılma anında ani ve hızlı şekilde kırılır.

Depremin konumu karaya yakın olduğu için bazı yerlerde daha şiddetli hissedilebilir.

Artçı depremler

5.3 büyüklüğündeki depremden sonra en büyüğü 4.1 olacak şekilde 20 deprem meydana geldi.

1759419553440.webp

Artçı depremler yeni ve ayrı bir deprem olmadığı sürece en fazla 5.0 büyüklüğünde olacak şekilde devam edecektir.

Bu deprem bize gösterdi ki, Marmara Denizi içerisindeki faylar hala aktif ve enerji biriktiriyor. Bu faylar gelecekte 7.0+? büyüklüğünde deprem üretebilir. Elimizden geldiğince hazırlıklı olmamız lazım, özellikle İstanbul'da nüfus dolayısıyla yıkım olmamasına rağmen kaos oluşuyor.

Saat 14:55'te, Marmara ereğlisi açıklarında 12.5 km derinlikte 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Farklı kurumların ölçümlerine göre veriler küçük farklılıklar gösteriyor, ben kandilli verilerine göre konuşacağım.

depremin beklenen Marmara depremine etkisi

Bugün olan deprem, beklenen 7 büyüklüğündeki depremle doğrudan bağlantılı değil ve öncü olduğunu söyleyemeyiz. Ayrıca bu tarz küçük depremler büyük depremin etkisini azaltmaz. 7 büyüklüğündeki bir deprem için yaklaşık 700-800 adet 5.3 büyüklüğünde deprem olması gerekir.

Önümüzdeki günlerde artçı depremlerin konumları ve büyüklüklerine göre daha net açıklamalar yapılabilir.

depremin fay zonu ve konumu

depremin gerçekleştiği yer, Kaf'ın Marmara denizi içerisindeki kuzey segmentlerinden biridir. Fayın yapısı doğrultu atımlıdır, bu faylar yeterli enerji biriktiğinde kırılma anında ani ve hızlı şekilde kırılır.

Depremin konumu karaya yakın olduğu için bazı yerlerde daha şiddetli hissedilebilir.

artçı depremler

5.3 büyüklüğündeki depremden sonra en büyüğü 4.1 olacak şekilde 20 deprem meydana geldi.

Eki Görüntüle 189605

Artçı depremler yeni ve ayrı bir deprem olmadığı sürece en fazla 5.0 büyüklüğünde olacak şekilde devam edecektir.

Bu deprem bize gösterdi ki, Marmara denizi içerisindeki faylar hala aktif ve enerji biriktiriyor. Bu faylar gelecekte 7.0+? Büyüklüğünde deprem üretebilir. Elimizden geldiğince hazırlıklı olmamız lazım, özellikle İstanbul'da nüfus dolayısıyla yıkım olmamasına rağmen kaos oluşuyor.

Naci görür doğru söylemiş, ileride devam ediyor. Adam her şeyi tutturmuş, hayret. :D

Son düzenleyen: Moderatör:
Kim ne demiş önemli değil, İstanbul'daki binaların %80 kadarı 6 ve üzeri depreme dayanamaz. Beylikdüzü'nde 10. katta oturan birisi olarak söylüyorum. Üst katlarda oturanların daha sıkı önlem alması gerekiyor.

Kim ne demiş önemli değil, İstanbul'daki binaların %80 kadarı 6 ve üzeri depreme dayanamaz. Beylikdüzü'nde 10. katta oturan birisi olarak söylüyorum. Üst katlarda oturanların daha sıkı önlem alması gerekiyor.
Büyük deprem yaşayanlar 1. kat olsa bile evden çıkış çok zor oluyor diyorlar. Bence büyük bir depremde ya giriş kat çıkışa yakın bir yerde oturmak ya da en üst katlarda oturmak daha mantıklı gibi.

Büyük deprem yaşayanlar 1. kat olsa bile evden çıkış çok zor oluyor diyorlar. Bence büyük bir depremde ya giriş kat çıkışa yakın bir yerde oturmak ya da en üst katlarda oturmak daha mantıklı gibi.

Hocam eğer raylı sistem yoksa, üst katlardayken daha çok hissediyorsunuz depremi. Mesela bizim binada 160'a yakın daire var, her birisinde 4 insan desek 640 insan yapıyor. Binada 3 asansör var, depremden sonra 30dk boyunca insanlar anca boşaltırlar binayı. Bu yüzden önlem almak lazım.

7 herkes olacak diyorlar ama yok naci her depremi önceden araştırdı söyledi 7 yok.
Naci Görür'ün 7 büyüklüğünde deprem olmayacağını söylediği bir kaynak var mı? Aksine Naci Görür Celal Şengör ile birlikte büyük Marmara depreminin olacağını savunuyor.

Saat 14:55'te, Marmara ereğlisi açıklarında 12.5 km derinlikte 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Farklı kurumların ölçümlerine göre veriler küçük farklılıklar gösteriyor, ben kandilli verilerine göre konuşacağım.

depremin beklenen Marmara depremine etkisi

depremin fay zonu ve konumu

depremin gerçekleştiği yer, Kaf'ın Marmara denizi içerisindeki kuzey segmentlerinden biridir. Fayın yapısı doğrultu atımlıdır, bu faylar yeterli enerji biriktiğinde kırılma anında ani ve hızlı şekilde kırılır.

artçı depremler

Eki Görüntüle 189605

Bu deprem bize gösterdi ki, Marmara denizi içerisindeki faylar hala aktif ve enerji biriktiriyor. Bu faylar gelecekte 7.0+? Büyüklüğünde deprem üretebilir. Elimizden geldiğince hazırlıklı olmamız lazım, özellikle İstanbul'da nüfus dolayısıyla yıkım olmamasına rağmen kaos oluşuyor.

Kıbrısa taşındım ve kurtuldum, o stresi yaşamıyorum artık. Ülkenin bu konuda bir şey yapmayacağı belli.