25457

Uzman
Makaleler
2
Yer
İstanbul
Merhaba, bugün beklenen büyük Marmara depremini anlatacağım. İlk olarak Marmara Denizi'nde de segmenti bulunan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı tanıyalım.

Kuzey Anadolu Fay Hattı

Kuzey Anadolu Fay Hattı, yaklaşık olarak 1100 km uzunluğunda bir fay hattıdır, Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar uzanır. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçmişte yaptığı depremlerle bakalım.

Deprem Magnitüd Şiddet Sonuçları
1929, Sivas 6.1 VII 64 ölü, 72+ yaralı
1939 Erzincan 7.9 IX 32.700+ ölü, 100,000+ yaralı
1942 Niksar–Erbaa 7.0 IX 3.000 ölü
1943 Tosya–Ladik 7.2 IX-X 2.824 ölü
1944 Bolu–Gerede 7.2 IX-X 3.959 ölü
1957 Abant 7.1 IX 52 ölü
1966 Varto 6.9 IX 2.394 ölü, 1.489 yaralı
1992 Erzincan 6.8 VII 498+ ölü, 2.000+ yaralı
1999 Gölcük 7.8 X 17.118+ ölü, 43.953+ yaralı
1999 Düzce 7.5 IX 845+ ölü, 4.948 yaralı
2019 İstanbul 5.8 VI 1 ölü, 43 yaralı
2022 Düzce 6.0 VII 2 ölü, 80 yaralı
2025 İstanbul 6.2 VII 236 yaralı

1763484570386.webp

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Segmentleri

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara'da birden fazla segmenti vardır.

Bolu’nun batısında, Gerede segmenti iki kola ayrılır:

- Düzce segmenti ve Mudurnu segmenti

Daha batıya ilerledikçe bu kollar daha fazla ayrılır.

- Kuzey kolu

- Orta kol

- Güney kol

Marmara Denizi altında Çınarcık Çukuru’na denk gelen bölge Marmara Denizi’nin kuzey kıyısını takip ederek Orta Marmara ve Tekirdağ çöküntü havzalarını birbirine bağlar ve karada Ganos Fayı ile birleşir. Sonrasında Saros Körfezi'nden Ege Denizi’ne uzanır.

Marmara Denizi'nde Geçmişte Olan Depremler

Deprem Büyüklük Şiddet Sonuçları
1509 İstanbul Depremi 7.2 XI 13 bin ölü, 10 binden fazla yaralı
1766 İstanbul Depremi 7.1 IX 4000 ölü
1894 İstanbul Depremi 7.0 X 1349 ölü
1912 Mürefte Depremi 7.3 X 216 ölü, 466 yaralı
1999 İzmit Depremi 7.4 XI 18.373 ölü, 48.901 yaralı

Görebileceğiniz üzere Marmara Denizi'nde 7 büyüklüğünün üzerinde birden fazla deprem olmuştur. Marmara'da 200 yıldır 7 büyüklüğünün üzerinde bir deprem olmadı, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın sırasıyla kırıldığını düşünürsek tek kırılmayan segment Marmara Denizi, 200 yıldır enerji biriktiriyor ve üstüne diğer depremlerden dolayı stres transferi oluyor. Bunun örneğini 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra 20 Şubat'ta meydana gelen Hatay depreminde görmüştük.

Kısacası 30-50 yıl gibi kısa bir süre içerisinde büyük bir deprem yaşayacağız. Yaklaşık 10 adet farklı kırılma senaryosu var, çok düşük ihtimalle en fazla 8 büyüklüğünde deprem olacak. Tahminlere göre olacak deprem 7.2 - 7.4 arasında. 8 büyüklüğü en düşük ihtimal.

Türkiye'de ne kadar işe yarar bilemem fakat yapabileceğiniz hazırlıklar şunlar:

- Dolap tarzı devrilebilecek eşyaları sabitleyin

- Deprem sırasında asansör ve merdivenleri kullanmayın

- Deprem bittikten sonra gaz, elektrik ve suyu kapatın.

- Ailenizle birlikte dışarıda toplanabileceğiniz yakın bir alan belirleyin ( İstanbul'da muhtemelen otoban kenarı)

- Powerbank ve ışıkların şarjını yüksek tutun.

- Deprem çantası hazırlayın ve içine Pil, el feneri, düdük, battaniye, enerji barı, ilk yardım seti, su, ıslak mendil ve tuvalet kağıdı benzeri hijyen malzemeleri, nakit para, çok amaçlı aletler ve son olarak evcil hayvanınız varsa evcil hayvanınızın mamasını koyabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kafasına makarna atılmasına sevinen, depremde enkaz altında kalanların üstünde seçim kutlaması yapan kitle kanal İstanbul diyor hala ne yazık.

Depremler hayatımızın bir parcası, her zaman olacaktır. Önemli olan denetimlerin sıkılilaştırılması ve 9 siddetine kadar dayanamayan tum binalarin yikilip yenilerinin yapilmasi veya guclendirilmesi. Japonya'da her yil neredeyse 7-9 siddetinde deprem oluyor hiçbir şey olmuyor tsunami vuruyor orayi sadece bu da nadir oluyor. Onemli olan yapilarin depreme dayanikli yapilmasi. Bunlarin denetimi sık yapilirsa depremden korkmamiza gerek yok. Ayrica bu tur deprem cigirtkanliginin artmasinin sebebi surekli goc almalari. Ayni risk Van'da da var orasi neden gundem olmuyor? Cunku oraya goc eden yok. Bu benim gorusum.

Deprem olacak su olacak bu olacak e peki ne yaptin? Hiçbir şey, ne binalari denetledin, ne vatandaslarin gel benim evim curuk bir bak demesini ciddiye aldin ne de baska bir şey. Sonuç olarak deprem illaki olur, bu yil olur 20 yil sonra olur ama bir gun mutlaka olacak. Sormazlar mi adama sen bu binayi neden 9 siddetine dayanikli yapmadin diye? Bence bu tur konularin ustune yogunlasilmali depremden cok yapilarin saglamliklari gundeme gelmeli ve bunlar hakkinda bir seyler yapilmasi gerek.

Bireysel silahlanma olmadan insanların birbirini bu kadar canice öldürebildiği yerde bireysel silahlanmaya erişim sağlamak.

Cahil ilk okul mezunu hayati TV'den ibaret olan adamlarin sokakta silahla gezmesi hayal dahi edilemez. Ayrica silah edinmek isteyen cok kolay ediniyor, tasima ruhsati vs. hepsi aliniyor. Bireysel silahlanma safsatadan ve is bilmez insanlarin uydurmasindan baska bir şey degil. Bence tamamen yasaklanmali hatta av tüfeklerine ulasim cok kolay bu tamamen ortadan kaldirilmali.

Bireysel silahlanma olmadan insanların birbirini bu kadar canice öldürebildiği yerde bireysel silahlanmaya erişim sağlamak..

Sen insanlar su tabancasıyla mı öldürülüyor sanıyorsun? Potansiyel suçlular zaten ruhsatsız kaçak silah taşıyor arkadaşım iyi misin sen :D

Kafasına göre çekip birini vuracak adam ruhsatla ve resmi izinlerle uğraşır mı? Adam zaten kaçak ve çok daha ucuza elde ediyor komiksiniz gerçekten.

Cahil ilk okul mezunu hayati TV'den ibaret olan adamlarin sokakta silahla gezmesi hayal dahi edilemez. Ayrica silah edinmek isteyen cok kolay ediniyor, tasima ruhsati vs. hepsi aliniyor. Bireysel silahlanma safsatadan ve is bilmez insanlarin uydurmasindan baska bir şey degil. Bence tamamen yasaklanmali hatta av tüfeklerine ulasim cok kolay bu tamamen ortadan kaldirilmali.

12 kalibre av tüfeğim var ve öyle 2 tartışmada kavgada çıkarıp kimsenin kafasını dağıtmadım. Neyse ki bu kadarına kolayca erişebiliyoruz.

Gerekli eğitim ve en az lise düzeyi eğitim şartı ile erişim kolaylaşmalı.

"suçlu silah bulur; önemli olan iyi insanların da silahlı olabilmesi"

Son düzenleme:
Sen insanlar su tabancasıyla mı öldürülüyor sanıyorsun? Potansiyel suçlular zaten ruhsatsız kaçak silah taşıyor arkadaşım iyi misin sen :D

Kafasına göre çekip birini vuracak adam ruhsatla ve resmi izinlerle uğraşır mı? Adam zaten kaçak ve çok daha ucuza elde ediyor komiksiniz gerçekten.

12 kalibre av tüfeğim var ve öyle 2 tartışmada kavgada çıkarıp kimsenin kafasını dağıtmadım. Neyse ki bu kadarına kolayca erişebiliyoruz.

Gerekli eğitim ve en az lise düzeyi eğitim şartı ile erişim kolaylaşmalı.

"suçlu silah bulur; önemli olan iyi insanların da silahlı olabilmesi"
En ufak seyde bicagi cikarip saplayan birileri silahlari kolayca tasimamali.

En ufak seyde bicagi cikarip saplayan birileri silahlari kolayca tasimamali.
Tamam işte şart koşacaksın. Mesela ruh ve psikoloji sağlığı gibi belgeler alman gerekecek. Üstüne güvenlik kursu gibi bir yere yazılıp silah kullanma ve taşıma eğitimi alıp kursu başarıyla bitirmen gerek. En önemlisi ise adli sicil kaydının hiç olmaması ve en az lise düzeyi eğitim gerek.

Ek olarak en az 2 yıl bir işte çalışmış olmak vs.

Bu şartları karşılayacak olan adamın zaten düzeni ailesi vardır kafasına göre çıkarıp vurmaz birini. Karşılamayan ise zaten merak etmeyin ruhsatsız taşıyor :)

Tamam işte şart koşacaksın. Mesela ruh ve psikoloji sağlığı gibi belgeler alman gerekecek. Üstüne güvenlik kursu gibi bir yere yazılıp silah kullanma ve taşıma eğitimi alıp kursu başarıyla bitirmen gerek. En önemlisi ise adli sicil kaydının hiç olmaması ve en az lise düzeyi eğitim gerek.

Ek olarak en az 2 yıl bir işte çalışmış olmak vs.

Bu şartları karşılayacak olan adamın zaten düzeni ailesi vardır kafasına göre çıkarıp vurmaz birini. Karşılamayan ise zaten merak etmeyin ruhsatsız taşıyor :)
Çok iyi niyetlisin keske herkes senin gibi dusunsede bunlar hic yasanmasa. :)