1771194182696.webp

(Görsel temsilidir.)

Tercih listesinin en üzerindeki bölümlerde yer alan bölümlerde değilsen, fiyakalı bir üniversiteden mezun değilsen veya mesleki olarak kendini kanıtlamayacak durumda isen ön lisans bir bölüm okumanın çok da bir faydası yok. Sizin yerinizde olsam KPSS-Ortaöğretim sınavına çalışırım. Eylül ayında sınava girer ve 95+ puan alırım. Böylelikle devlet kurumlarında birçok açılan ve mesleki olarak zorlamayacak olan memuriyetlere başvurabilirsiniz. Ya da Zabıt Katipliği gibi nispeten mülakatın olduğu kurumlarda şansınızı deneyebilirsiniz. Tabi puanınız yüksek olsa dahi alınmama oranınız var.

Bilgisayar programcılığı dersen belki okunabilir. En azından kendini ne kadar geliştirdiğine bağlı bir bölüm. 2 yıllık okuyup sonrasında DGS sınavına girebilirsin. Ama 2 yıllık dış ticaret okuyup staj yapmış birisi olarak sektörü gördükten sonra 2 yıllık bir okulun yetmeyeceğini kendi gözlerimle gördüm ve DGS sınavı ile 4 yıllık bir bölüme geçme kararı aldım. Şu anda uluslararası ticaret ve işletmecilik okuyorum. Dersen ki problem değil bana 2 yıllık üniversite yeter. Şunu bilmelisin ki çok uzun bir süre iş bulamayabilirsin. İş yerinde yükselmene izin vermeyebilirler ve maaşın diğer çalışanlara göre düşük olabilir. Eğer YKS'yi beceremem diyorsan bu dediğim gibi 2 yıllık sonrası DGS deneyebilirsin. Bir de özel bir okulda burslu tutturursan notlarında güzel olur ve alacağın OBP seni DGS'de öne çıkarır.

2 yıllıkta programcılık okumak değil de mesele aslında sonrasında ne yapabilirsiniz ona bakmak gerek. Ben bilgisayar teknolojisi mezunuyum KPSS'den atama bekliyorum (bölüm birinciliğim var ve hiçbir şey yapamıyorum) ve özel sektör adam seçiyor eğitmeye adam bulmuyorlar çekirdekten arıyorlar. Şu anki sistemde bana göre devlette 4 yıllık ya da lise mezunu daha albenisi var. Ha özel sektör devlet demeden tık diye bulabileceğin işler arasında büro yönetimi adalet elektrik bunlar seriden gider.

Aynı durumdayım, lise çıkışı YKS yerine KPSS çalış daha faydalı hiç yoktan direkt memur olabiliyorsun.

Merhaba arkadaşlar. Konuda belirtğim gibi 2 yıllık üniversite okunur mu? TYT biraz var ama AYT'ye hiç çalışmadım. Sizce bilgisayar programcılığı vb. bölümler okunur mu?

Bilgisayar programcılığı mezunu çok kişi var makine veya elektronik okumak daha mantıklı gibi. Ön lisans okunmaz falan diyenlere de aldırma ben meslek lisesini bitirip ön lisans okudum şu an DGS'ye hazırlanıyorum ve tss, turkish technic, baykar vb. firmalarda lise mezunu teknisyenlere göre çok daha hızlı yükseliyorsun ve başlangıç maaşın da bir senelik tecrübesi olan teknisyen ile neredeyse kafa kafaya oluyor. Yurt dışı konusu var arkadaşım üniversiteye gitmedi yurt dışına çıkmak istiyor üniversite diploması gerekiyormuş ama çocukta üniversitenin ü'sü yok ben bugün almış olduğum eğitimler ile biraz da pratik anlamda kendimi geliştirip istediğim ülkeye gidebilirim ama sırf 4 yıllık diye zart zurt bölümlerinden mezun kişiler kurumsalda bile iş bulamaz bulursa da iş için alacağı kıyafetlerin parası aldığı maaşı geçer. Benim lisemden mezun olup iki yıllık elektrik okuyan birisi vardı adam şu an Kanada'da nükleer enerji mühendisi adamı okutmuşlar şirkete de mühendis yapmışlar o beğenilmeyen ön lisans bölümleri özünde çok avantajlı sadece kullanmayı bileceksin şahıs firmalarında değil büyük a. Ş firmalarda çalışacaksın dil öğreneceksin kendini geliştireceksin ondan sonra istersen seni mühendis de yaparlar müdür de.
Ailemde de okumayıp iş hayatına atılanlar var " senin gibi iki yıllık mezunlarını hiç tecrübeleri olmamasına rağmen başımıza şef yapıyorlar gelip bizi eziyorlar" demişti. Yani ön lisans okuyup biraz aklını kullananın boşta kalma ihtimali yok.