Bütçe
10.000-20.000 TL
İlk defa 3D yazıcı almayı düşünüyorum. Hobi amaçlı kullanmak istiyorum. Figür gibi. Çok renkli baskılar yerine, örneğin tek renk (beyaz) basarak akrilik boya ile boyamak istiyorum.
10.000-20.000 TL aralığında alınabilecek 3D yazıcı tavsiyelerinizi almak istiyorum. Bambu Lab A1 olabilir mi?

İlk defa 3D yazıcı almayı düşünüyorum. Hobi amaçlı kullanmak istiyorum. Figür gibi. Çok renkli baskılar yerine, örneğin tek renk (beyaz) basarak akrilik boya ile boyamak istiyorum.
10.000-20.000 TL aralığında alınabilecek 3D yazıcı tavsiyelerinizi almak istiyorum. Bambu lab A1 olabilir mi?

Eğer figür yapacaksan FDM alma. Önce ne yapacağına karar ver. Sla ve FDM cihazlar arasında figür konusunda dağlar kadar fark var. Üstelik boyama yapmak istediğin için aslında sla bu durumda çok daha iyi bir seçenek.

1784401294337.webp

10.000-20.000 TL aralığında alınabilecek 3D yazıcı tavsiyelerinizi almak istiyorum. Bambu Lab A1 olabilir mi?
Profesyonel boyama ve basma seviyesinde yapmak istiyorsanız hem SLA almanız, hem de kompresör + airbrush + kaliteli boyalar üçlüsünü almanız lazım. Bunlarda ekstra maliyet. SLA'nın maliyeti FDM'e göre daha fazla malesef.

Ben fırçayla boyarım diyorsanız daha zor oluyor ve yüzeyde illaki fırça izi bırakabiliyor.

Eğer figür yapacaksan FDM alma. Önce ne yapacağına karar ver. Sla ve FDM cihazlar arasında figür konusunda dağlar kadar fark var üstelik boyama yapmak istediğin için aslında sla bu durumda çok daha iyi bir seçenek.

Eki Görüntüle 266803

İki arkadaşımda yazıcı mevcut. Birisi pla filament diğeri petg kullanıyor. Figürleri pla kullanan arkadaşıma beyaz bastırıp kendim boyamıştım.
RAM soğutma aparatını ise petg ile basmıştı.
Teknik terimlere çok fazla hakim değilim. Yeni yeni dahil oluyorum. Beni çok fazla uğraştırmayan, petg basabilecegim F/P yazıcı konusunda fikirlerinizi almak isterim.

Profesyonel boyama ve basma seviyesinde yapmak istiyorsanız hem sla almanız, hem de kompresör + airbrush + kaliteli boyalar üçlüsünü almanız lazım. Bunlarda ekstra maliyet. Sla'nın maliyeti FDM'e göre daha fazla maalesef.

Ben fırçayla boyarım diyorsanız daha zor oluyor ve yüzeyde illaki fırça izi bırakabiliyor.

Fırçayla boyuyorum. Profesyonel değil hobi amaçlı.

Dosya Ekleri

• 20260716_133736.webp
    20260716_133736.webp
    4,8 MB · Görüntüleme: 23
İki arkadaşımda yazıcı mevcut. Birisi pla filament diğeri petg kullanıyor. Figürleri pla kullanan arkadaşıma beyaz bastırıp kendim boyamıştım.
RAM soğutma aparatını ise petg ile basmıştı.
Teknik terimlere çok fazla hakim değilim. Yeni yeni dahil oluyorum. Beni çok fazla uğraştırmayan, petg basabilecegim F/P yazıcı konusunda fikirlerinizi almak isterim.

Fırçayla boyuyorum. Profesyonel değil hobi amaçlı.

FDM'den basılan figürler hem kötü oluyor hem de basması 50 yıl alıyor. Ben kendim girişmeye denedim, yok olmuyor. En ufak bir support hatasında 1.5 günlük baskıyı sil baştan yeniden yazdırıyorsunuz. Onu yazdırırken bir bakmışsınız o da mefta olmuş. Ki sonuç SLA'ya yaklaşamıyor bile.

0.2 mm nozzle ve 0.05 mm katman yüksekliği de birleşince de SLA'da 10 veya 15 saatte basabileceğiniz bir figür, FDM'de günleri geçiyor. O yüzden tavsiyem bu işler için FDM almamanız yönünde.

İllaki FDM alacaksanız da Bambu Lab A1 olabilir. 17.000 civarı olması lazım. Açık kasa ama ABS basmayacaksınız zaten. Biraz üstünde P1S'de var kapalı kasa olarak.

SLA olarak 2. elden Saturn 3 ultra ve yıkama/kürleme makinesi bakılabilir. Sıfır olarak Mars 5 ultra veya Anycubic Photon mono var 4. Mono 4'ün malzeme kalitesi çok kötü. Adamlar altına kaymaması için silikon bile koymamış. Bir de küçük.

Son düzenleme:
FDM'den basılan figürler hem kötü oluyor hem de basması 50 yıl alıyor. Ben kendim girişmeye denedim, yok olmuyor. En ufak bir Support hatasında 1.5 günlük baskıyı sil baştan yeniden yazdırıyorsunuz. Onu yazdırırken bir bakmışsınız o da mevta olmuş. Ki sonuç Sla'ya yaklaşamıyor bile.

0.2 mm nozzle ve 0.05 mm katman yüksekliği de birleşince de Sla'da 10 veya 15 saatte basabileceğiniz bir figür, FDM'de günleri geçiyor. O yüzden tavsiyem bu işler için FDM almamanız yönünde.

İllaki FDM alacaksanız da bambu lab A1 olabilir. 17.000 civarı olması lazım. Açık kasa ama abs basmayacaksınız zaten. Biraz üstünde p1S'de var kapalı kasa olarak.

Sla olarak 2. elden saturn 3 Ultra ve yıkama/kürleme makinesi bakılabilir. Sıfır olarak mars 5 Ultra veya anycubic photon mono var 4. mono 4'ün malzeme kalitesi çok kötü. Adamlar altına kaymaması için silikon bile koymamış. Bir de küçük.

Ev ortamında kulanmak için FDM daha uygun o zaman.

Balkon falan varsa bence sla, figür için daha mantıklı ama FDM baskı da kokmaz sanmayın petg ve abs gibi filamentler de koku yapar.

FDM ile figür yapacaksan en azından 40cm falan olmalı yapacağın figür yoksa kalitesinden memnun kalmazsın.

Ya salonda ya da yatak odasında bulunacak. Yukarıda paylaştığım görseldeki figürler FDM cihaz ile basıldı. Ortalama 10-15 cm boyutunda.
Çok kararsızım.

Ya salonda ya da yatak odasında bulunacak. Yukarıda paylaştığım görseldeki figürler FDM cihaz ile basıldı. Ortalama 10-15 cm boyutunda.
Çok kararsızım.

Onlar detaysız figürler. İnce detayları yok. İnce detayları bulunan figürler olsaydı kabak gibi belli olurdu. Ki saçlardan belli ediyor kendini ben FDM ile basıldım diye. Normalde zımpara atılması lazım onlara.

Çok kararsızım.

Çoğu Thingiverse figürleri gerçekten güzel figürler yapacaksan aşırı ufak detaylara sahip iğneyle bile boyuyorsun ve katmanlı FDM doğal olarak çok da uygun değil.

Onlar detaysız figürler. İnce detayları yok. İnce detayları bulunan figürler olsaydı kabak gibi belli olurdu. Ki saçlardan belli ediyor kendini ben FDM ile basıldım diye. Normalde zımpara atılması lazım onlara.

Zımpara, macun, astar falan deyince FDM daha uzun sürüyor.