Konu başlığına cevaben : Şu anki maddi durumunuz, yaşamınız, medeni durumunuz, yatkınlığınız motivasyon ve disiplininiz ne kadar yüksek gibi gibi bir çok faktör var ama kafaya koyuldu ise yapılır neden olmasın.

Benim fikrim önce alan ve iş belirlenmeli.

Bilişim geniş bir alan, Yazılım mı bilmek istiyorsunuz (burada çok fazla alt grup var), sistemler hakkında bilgi sahibi olup IT destek (office/windows/printer) kısmında teknik destek sağlayarak çalışmak mı, Sistem ve Ağ yönetiminde uzmanlaşmak mı...?

Konu başlığına cevaben : Şu anki maddi durumunuz, yaşamınız, medeni durumunuz, yatkınlığınız motivasyon ve disiplininiz ne kadar yüksek gibi gibi bir çok faktör var ama kafaya koyuldu ise yapılır neden olmasın.

Benim fikrim önce alan ve iş belirlenmeli.

Bilişim geniş bir alan, Yazılım mı bilmek istiyorsunuz (burada çok fazla alt grup var), sistemler hakkında bilgi sahibi olup IT destek (office/windows/printer) kısmında teknik destek sağlayarak çalışmak mı, Sistem ve Ağ yönetiminde uzmanlaşmak mı...?
Programlama dilleri ve makine öğrenimi benim için uygun. Bunlar üstüne az da olsa bir şeyler bakıyorum. Daha doğrusu daha az bakıyorum. Bu ikisi araştırma alanım diyebilirim.

Bildiğim tek şey yaşın önemi bir yere kadar. Elbette erken yaşlarda eğitim önemli lakin başarılı olmanın tek nedeni değil. Gerçekten istiyorsan yaş önemli lakin bir yere kadar. Sen gerçekten istiyorsan, yaparsın. Şimdiden, azmin ile öne çıkman umuduyla.

Benim kafamda iki adet yol var.

B-) Alaylı
A-) Üniversite

Üniversite daha çok diploma network ve hoca desteği sağlar, teknik bilgileri kendiniz araştırmalısınız.

Programlama dilleri de ayrılıyor fakat makine öğrenimi düşünüyorsanız Python ve C++ bilmeniz sizin için harika olacaktır.

Şöyle bir gerçek de var:

Şu an kıraathanedeki herhangi bir insan bile birkaç saatlik anlatmam ile hello world yazabilir.
Bu işlere merak sarmış biri yapay zeka yardımı ile birkaç günlük araştırma yapıp basit bir frontend proje geliştirebilir.
Giriş-Ortalama herhangi bir yazılımcı copy paste ile eğitilmiş bir yolo modeli, opencv ile görüntü işleyebilir.

Ortalama yazılımcı seviyesi yeni mezun olanlar için yeterlidir.

Alaylı ise farklı, Üniversite ise farklı. Çok fazla bu alanlar ile uğraşan insanlar var artık, fark koymanız için gerçekten uğraşmanız lazım.

- Üniversiteye girmek 2-4 yıllık zaman kaybı olabilir, bu zamanı geliştirmeye harcayabilirsiniz.

- Alaylı olmak için yapmanız gereken çalışma ve disiplin çok fazla olacağından vereceğiniz eforu YKS'ye de vermek bir seçenek, O yüzden YKS çalışmak ve kendi şehrinizde varsa ortalama bir üniversiteye gidip diploama ve hoca desteği almak da mantıklı olabilir.

Bu şekilde soruları kendinize ve çevrenize sorarak hayat-iş planı oluşturulmalı. Bu mesajdan sonra gözünüzde büyüdü ise motivasyonunuzu sorgulayın...

Maddi durum yeterliyse yani ev sorunu yoksa, kazandığınız para cebinize girecekse özetle paraya ihtiyacınız şu an için yoksa 0'dan başka bir meslek öğrenilebilir. 20 yaşında berberde çırak olarak başlayan birisini tanıyorum 1 yıldır çalışıyor şu an kendi müşterileri var birkaç tane yani hiçbir şey için geç değil.

24 yine çok değil 2 senede öğrendin 1 senede de ustalaştın diyelim 27 ekmeğini 28'de yemeye başlarsın, yuva kurmakta da gecikmezsin.

Para kazanmak icin giriyorsan eger güvenlik sistemlerini oneririm. Basit kamera montaji vs. yaparak kendi iisn olursa guzel para kazanirsin. Ayrica bence bilisim sektorune yonelme cunku bilgiye ulasmak artik cok kolay mesela aklina ne gelirse hic bilgin olmadan yapay zeka yardim ile yapilabiliyor her sey. Bundan 5 yil sonrasi icin karanlik bir sektor bence.

Mahalle bilgisayar tamirciliği öneririm. Ciddi şekilde ciddi ve değişik ve kolay sorunlar ve işler yaparsın .
Bu zihniyet yüzünden bilgisayarcılara gidemez olduk %99'u dolandırıcı. Adamın tamirat hakkında bilgisi olduğunu nereden biliyorsun? Yoksa sen arıza tespit ile tamiratı birbiriyle mi karıştırıyorsun? RAM bozuk değiştirdim, anakart soketi bozuk eledim ee? Hani tamirat.