Ben 27 yasindayim keske 21-22 gibi universite sinavina tekrar girip baska bir bolum yazsaydim diyorum. Bu arada Cukurova bilgisayar muhendisliginden mezun oldum ve pismanim yani genel olarak. O an icerisinde oldugunuz icin belki anlayamiyorsunuz ama yasiniz cok ama cok kucuk hala. Tasi siksan suyunu cikarirsin yani 1 sene degil 2 sene bile mezuna kalsan pek bir sey olmaz. Illa bu yil gideceksen de uzayla alakali bir bolume girme is alani kisitli cunku. Genel olarak muhendislik okuma hatta bence hem okumasi dert hem is bulmasi dert hadi buldun baslangic maaslari da belli yani.
Çukurova, kampüs olarak büyük ve köklü bir okul olsa da laboratuvar, akademik kadro ve yönetimsel sıkıntısı var. Hocaların çoğu yaşlı, boş kadrolar doldurulmuyor, memurların çoğu orta yaşlı, binalar 10-15 sene önce nasılsa aynı, yıllardır yeni derslik yapılmıyor.

Olay basit. Araştırdığınız her bölümün ders içeriklerini açıyorsunuz. Bakıyorsunuz, ben en az 4 yıl bunları zevkle okuyabilir miyim, bunların üstüne kendimi geliştirirken sıkılır mıyım diye. Cevap hayırsa sonraki bölüme geçiyorsunuz. Evetse cebe atarak değerlendirmeye devam ediyorsunuz. Ondan sonrasında elinizde kalan bölümlerden mezun olduğunuzda yapabileceğiniz iş alanlarına bakıyorsunuz. İstenilen yeteneklere bakıyorsunuz. Ben bu araçları, teknolojileri, kavramları öğrenip kullanabilir miyim? Ben bunu yapmak istiyor muyum diye düşünüp eleme yapıyorsunuz yine.

Okumak istemediğiniz bölümü yazmayın boşuna. Yok, parası iyiymiş, ataması iyiymiş falan, geçiniz bunları. Böyle yazan çoğu kişi 2. yılda bırakıyor.

Ayrıca Gazi Makina'dan mezun olup kendinizi geliştirip iş bulamamanız düşük ihtimal. Köklü bir bölüm. Ha şu da var. Ortamı kötü. Dersler çok zor, hayattan bıkarsınız. Size önerim düşündüğünüz tüm bölümler için LinkedIn üzerinden mezunlara yazın. Özellikle mühendislik bölümlerinde. Çünkü kalite tek bir kararla çok hızlı değişebiliyor, belki de şu an benim dediklerim geçerli değildir ama 6-7 sene önce böyle anılıyordu.

Ama son olarak şunu söyleyeyim, en son kararı siz verin. İçinizde ukte kalması 5 yılınızı da iş hayatınızı da zehir eder. Bir de şahsen ben özel yazmazdım ama bu kişisel tercih tabii ki. Zamanı gelince tercih listenizin son halini görmek isteriz. İyi Sosyaller.
Gazi makineden devam edeyim, mesela orada göreceğim fizik, matematik falan ilgimi çekiyor ve sayısal zekama güvenip uzun vadede başarılı da olacağımı düşünüyorum bu bölümde ama okurken mesela bir yandan amatör ligde futbol oynamak istiyorum, hayatsız gibi saatlerce ders çalışmak istemiyorum. Bahsettiğiniz zorluk, bu okul dışı aktiviteleri engelleyecek kadar fazla ve yoğun mu, hocam mesela?

Gazi makineden devam edeyim, mesela orada göreceğim fizik, matematik falan ilgimi çekiyor ve sayısal zekama güvenip uzun vadede başarılı da olacağımı düşünüyorum bu bölümde ama okurken mesela bir yandan amatör ligde futbol oynamak istiyorum, hayatsız gibi saatlerce ders çalışmak istemiyorum. Bahsettiğiniz zorluk bu okul dışı aktiviteleri engelleyecek kadar fazla ve yoğun mu hocam mesela?
Bölüm zor. Araştırırsanız görürsünüz zaten. Ben oradan mezun değilim. Sektör bilgimden söylüyorum. Bunun güncel cevabını en doğru oradan mezun biri verir. Yanlış yönlendirmek istemem.

Çukurova, kampüs olarak büyük ve köklü bir okul olsa da laboratuvar, akademik kadro ve yönetimsel sıkıntısı var. Hocaların çoğu yaşlı, boş kadrolar doldurulmuyor, memurların çoğu orta yaşlı, binalar 10-15 sene önce nasılsa aynı, yıllardır yeni derslik yapılmıyor.

Akademik kadro belli basli universitelere gitmedigin surece sikintili bence. ITU - BOUN - ODTU - YTU - GTU vs. harici anadoludakilerin cogunda benzer sikintilar var yani. Ben girdikten sonraki sene buyuk bir laboratuvar kurulmustu guncel bilgisayarlar ile o acidan iyiydi. Yalniz en buyuk sikintisi dediginiz gibi binalar. Yani binalar eski olmasi problem degil de amfi yok. Bir de diger tum muhendisliklerin kendi binasi buyuk ve derslikleri icerisinde, bilgisayar bolumunun binasi donusturme oldugu icin icerisinde derslik yoktu ve ortak derslik binalarinin bulundugu yere gidiyorduk. Depremde amfilerin oldugu derslik yikildi yenisi yapilmadi yani. Oraya ciddi manada kapsamli, boyle 7-8 tane amfinin oldugu ve muhendislik bolumlerinin kullanabilecegi yeni bir yer yapilmasi sart. Liseye gider gibi olunca universite ciddiyeti olmuyor insanda. Diyorum ya keske 21-22 yasindayken tekrar sinava girseydim 1 yil hazirlansam iyi bir siralama yapardim yine. Ama o zamanlarda insan anlayamiyor iste gencliginden dolayi yasim gecti falan diye dusunuyorsun. Bolumu bitireyim bari diyorsun ama sonrasi daha kotu oluyor. Sonrasinda yasadigin kaygilarin yaninda akademik kaygilar ucuz kaciyor acikcasi ben o yuzden mezuna kalirdim sahsen ne olursa olsun.