Ben 2016'da girdim bu sinava her sene ayni sey deniyor hocam. Her sene rekabet arsa cikti, bu sefer cok zor, bu sefer boyle deniyor yani bunun sonu yok o zaman 5 yil sonra sinava girecek arkadaslar girmesin yani. Muhendislik falan bu devirde ugrasilacak seyler degil ITU - BOUN - ODTU falan kazanamiyorsan. Dis vs. onlarin durumu da ortada. Tip'a girerse meslegi hazir olur en azindan hayat standardi belli olur.
2017'deki soru havuzu temizliğinden bu yana müfredatta keskin değişiklikler yapılmadı.
Aynı şekilde bu seneki sınavın en büyük problemi iptal edilen iki soruydu.
Bir sonraki sene 'Maarif Eğitim Modeli' sisteminden önceki son sınav, dolayısıyla bu seneki mezunlarla birlikte muhtemelen tek sınav hakkı olan 12.sınıfların yoğun rekabeti olacak. Dediklerimi bir birleştirin isterseniz, sonra neden mezuna kalmasının riskli olduğunu anlarsınız zaten.

2017'deki soru havuzu temizliğinden bu yana müfredatta keskin değişiklikler yapılmadı.
Aynı şekilde bu seneki sınavın en büyük problemi iptal edilen iki soruydu.
Bir sonraki sene 'Maarif Eğitim Modeli' sisteminden önceki son sınav, dolayısıyla bu seneki mezunlarla birlikte muhtemelen tek sınav hakkı olan 12.sınıfların yoğun rekabeti olacak. Dediklerimi bir birleştirin isterseniz, sonra neden mezuna kalmasının riskli olduğunu anlarsınız zaten.

26K yapmis arkadas kendisinden onde olan kac kisi mezuna kalacak? Sayisalda 26K yapan birisinin kafasi calisiyordur mufredat da degistirse sorun olmaz herkes icin ayni seyler oluyor neticede. Aile evinde problemi yoksa duzgun calisan bir adam 26K'dan cok rahat 10K icerisine ceker derece bile yapabilir. En kotu ihtimalle yine ayni siralamada kalir. Ileride is bulmak, is aramak, para kazanamamak falan bunlar cok daha ciddi stresler bence. O yaslarda insan mezuna kalmak istemiyor dogal olarak ama arkadasin zaten kafasinda belirli bir bolum ve meslek yok. En iyisi tip olur bu yuzden.

26K yapmis arkadas kendisinden onde olan kac kisi mezuna kalacak? Sayisalda 26K yapan birisinin kafasi calisiyordur mufredat da degistirse sorun olmaz herkes icin ayni seyler oluyor neticede. Aile evinde problemi yoksa duzgun calisan bir adam 26K'dan cok rahat 10K icerisine ceker derece bile yapabilir. En kotu ihtimalle yine ayni siralamada kalir. Ileride is bulmak, is aramak, para kazanamamak falan bunlar cok daha ciddi stresler bence. O yaslarda insan mezuna kalmak istemiyor dogal olarak ama arkadasin zaten kafasinda belirli bir bolum ve meslek yok. En iyisi tip olur bu yuzden.
Sence önündeki adamlar da çalışıyor da arkasında kalanlar çalışmıyor mu?
Siz hala sonraki senenin ne kadar sıkıntılı bir sene olduğunun farkında değilsiniz sanırım, bir sonraki hem tek senesi olan 12'ler hem de bir önceki senenin mezunları yarışacak. Rekabet 2-3 senedir arşa çıkmış siz hâlen tıp için bırakılır diyorsunuz.
Bu sıralamada mezuna bırakıp rekabetin zorunlu olarak tavan yapacağı seneyi zorlamanın anlamı yok.

Ben senin yerinde olsam mezuna kalirdim. Eger ailen karsi cikmayacaksa, calisma ortamin sorun olmayacaksa vs. rahatlikla tip kazanabilirsin bence.
Ailem saygıyla karşılar mezun olma fikrini ama ben istemem gibi çünkü bu sene zaten ilk YKS girişimim olmama rağmen mezun gibiydim çünkü lisede hazırlık okudum, bir sene geriden geliyorum zaten. Bir de mezuna kalırsam 2 yıl geriden geleceğim, o beni biraz kuşkulandırıyor hocam, kafam çok karışık.

Bir ihtimal olur diye ilk 5'e en düşük puanlı tıpları doldur bence. Ne olur ne olmaz.
Dediğiniz gibi doğuda bile olsa şansımı deneyeceğim, yazacağım, belki gelir..

Son düzenleyen: Moderatör:
Ailem saygıyla karşılar mezun olma fikrini ama ben istemem gibi çünkü bu sene zaten ilk yks girişim olmama rağmen mezun gibiydim çünkü lisede hazırlık okudum, bir sene geriden geliyorum zaten. Bir de mezuna kalırsam 2 yıl geriden gelicem o beni biraz kuşkulandırıyor hocam kafam çok karışık.
Hazırlık olmandan bağımsız bir sonraki senenin zoraki rekabetini çekmenin anlamı yok. Sonraki sene kazanamadığın anda işin bitmiş gibi oluyor. Maarif modelde o kadar değişim var ki uğraşılmaz yani.

Hazırlık olmandan bağımsız bir sonraki senenin zoraki rekabetini çekmenin anlamı yok. Sonraki sene kazanamadığın anda işin bitmiş gibi oluyor. Maarif modelde o kadar değişim var ki uğraşılmaz yani.
Haklısınız hocam iyisiyle kötüsüyle bir yer yazıp bu sistemden kurtulmak lazım..

Mezuna kalmak bence bu sistemde mantıklı değil. Seneye ne olacağı belli değil. Network yoksa bence inşaat mühendisliği okunmaz. Sıralamanla mühendislik yazıp kendini doğru geliştirir ve network oluşturursan sorun yaşamazsın. Sektördeki tanıdıklarım şu an en çok referansın önemli olduğunu söylüyor. Onun dışında biraz senin ilgine bağlı. İlgin yoksa mühendislik yazılmaz bence. Esat hocama tüm dediklerinde katılıyorum.

Mezuna kalmak bence bu sistemde mantıklı değil. Seneye ne olacağı belli değil. Network yoksa bence inşaat mühendisliği okunmaz. Sıralamanla mühendislik yazıp kendini doğru geliştirir ve network oluşturursan sorun yaşamazsın. Sektördeki tanıdıklarım şu an en çok referansın önemli olduğunu söylüyor. Onun dışında biraz senin ilgine bağlı. İlgin yoksa mühendislik yazılmaz bence. Esat hocama tüm dediklerinde katılıyorum.
Ailemin biraz uzaktan da olsa savunma sanayinde çalışan çok tanıdıkları var, Ankara gibi bir yerde mühendislik okuyup, kendimi geliştirip oraya bir şekilde kendimi atsam aslında olabilir gibi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Olay basit. Araştırdığınız her bölümün ders içeriklerini açıyorsunuz. Bakıyorsunuz, ben en az 4 yıl bunları zevkle okuyabilir miyim, bunların üstüne kendimi geliştirirken sıkılır mıyım diye. Cevap hayırsa sonraki bölüme geçiyorsunuz. Evetse cebe atarak değerlendirmeye devam ediyorsunuz. Ondan sonrasında elinizde kalan bölümlerden mezun olduğunuzda yapabileceğiniz iş alanlarına bakıyorsunuz. İstenilen yeteneklere bakıyorsunuz. Ben bu araçları, teknolojileri, kavramları öğrenip kullanabilir miyim? Ben bunu yapmak istiyor muyum diye düşünüp eleme yapıyorsunuz yine.

Okumak istemediğiniz bölümü yazmayın boşuna. Yok, parası iyiymiş, ataması iyiymiş falan, geçiniz bunları. Böyle yazan çoğu kişi 2. yılda bırakıyor.

Ayrıca Gazi Makina'dan mezun olup kendinizi geliştirip iş bulamamanız düşük ihtimal. Köklü bir bölüm. Ha şu da var. Ortamı kötü. Dersler çok zor, hayattan bıkarsınız. Size önerim düşündüğünüz tüm bölümler için LinkedIn üzerinden mezunlara yazın. Özellikle mühendislik bölümlerinde. Çünkü kalite tek bir kararla çok hızlı değişebiliyor, belki de şu an benim dediklerim geçerli değildir ama 6-7 sene önce böyle anılıyordu.

Ama son olarak şunu söyleyeyim, en son kararı siz verin. İçinizde ukte kalması 5 yılınızı da iş hayatınızı da zehir eder. Bir de şahsen ben özel yazmazdım ama bu kişisel tercih tabii ki. Zamanı gelince tercih listenizin son halini görmek isteriz. İyi Sosyaller.

Ailem saygıyla karşılar mezun olma fikrini ama ben istemem gibi çünkü bu sene zaten ilk YKS girişimim olmama rağmen mezun gibiydim çünkü lisede hazırlık okudum, bir sene geriden geliyorum zaten. Bir de mezuna kalırsam 2 yıl geriden geleceğim, o beni biraz kuşkulandırıyor hocam, kafam çok karışık.

Dediğiniz gibi doğuda bile olsa şansımı deneyeceğim, yazacağım, belki gelir..

Ben 27 yasindayim keske 21-22 gibi universite sinavina tekrar girip baska bir bolum yazsaydim diyorum. Bu arada Cukurova bilgisayar muhendisliginden mezun oldum ve pismanim yani genel olarak. O an icerisinde oldugunuz icin belki anlayamiyorsunuz ama yasiniz cok ama cok kucuk hala. Tasi siksan suyunu cikarirsin yani 1 sene degil 2 sene bile mezuna kalsan pek bir sey olmaz. Illa bu yil gideceksen de uzayla alakali bir bolume girme is alani kisitli cunku. Genel olarak muhendislik okuma hatta bence hem okumasi dert hem is bulmasi dert hadi buldun baslangic maaslari da belli yani.