Bütçe
35.000 tl
Hiç yansıma olmayan OLED monitör daha çıkmadı. Woled ve qd OLED panel var sadece. İkisinin de kendine göre artıları ve eksileri var. Şu kaynağı baştan sona okuyup kendine göre olanı seç. İçinde glossy woled, glossy qd OLED, mat woled ve mat qd OLED var.
Hocam siz Dell mi kullanıyorsunuz ? Arkadaşın birinden almıştım bu öneriyi, 3 haftadır felan karar veremedim, indirim beklerken bugün bi 1000 TL indirime girmiş aldım. Kararım net ama bi de sizin fikrinizi alırsam iyi olur :)

İnşallah hafta içi, elimde olur, yapmam gerekenler var mı biraz öneri verme şansınız olur mu?

HDR modunu hdrpeak1000 kullanıyorum. En çok iki renk modunu kullanıyorum, standart ve creator modu. Creator monitörün ön ayar modudur, renkleri SRGB'ye sınırlar. Geniş gamut görmek istiyorsanız mantıklı olmaz, yine de renk ile alakalı bir çalışma vs yapacağınız zaman en uygun modda bu zaten. Gama modu olarak da 2.2 en iyisi bana göre. Standart mod ise geniş renk gamutu için kullanmanız gereken mod.

Renk profili indirmenizi öneririm, geniş gamuttan ötürü özellikle insan teni fazla doygun gözüküyor. Renk profilleri bu sorunu çözüyor. Dell'in sitesinden indirebilirsiniz veya paylaştığım videodaki renk profilini indirebilirsiniz. RTINGS, TFT central vb incelemecilerinde paylaştıklarını deneyebilirsiniz. Bios güncellemesini kontrol edin. M3B104 2 ay önce falan çıktı, kendi sitesinde gözükmüyor. Eğer M3B103 gelirse güncellemenizi öneririm.

Eğer eski sürüm gelirse buradan indirip kurabilirsiniz: https://clientperipherals.dell.com/...lienware_AW2725DF_FWUpdate_M3B104_Windows.exe

Dark stabilizer ve alion vision gibi bazı ayarlar var ama ben kullanmıyorum. Kontrast oranı ayarını da ellemiyorum çünkü renk doğruluğu fazla bozuluyor. Netlik ayarını isteğe bağlı yükseltebilirsiniz, ben yine default kullanmayı tercih ediyorum. Spesifik pek bir ayar yok, çünkü overdrive ayarlaması ve renk sıcaklığı gibi ayarlara ihtiyacınız yok. Oled monitörlerde overdrive ayarlaması yok, renk sıcaklığı ise çok iyi geliyor. Haliyle özel bir ayar çekmenize çoğu zaman gerek kalmıyor. Nvidia denetim masası vb kısımlardan doygunluğu vs artırabilirsiniz ama, renk doğruluğu azalır. QD oled zaten doygunluk bakımından sizi tatmin edecektir.

Ayrıca şu ayarı kapatmanızı öneririm:

10 bit yapınca bu ayarın açıldığını gördüm, renklerin solmasına sebep oluyor. Geniş renk gamutunu sınırlıyor çünkü.

HDR modunu hdrpeak1000 kullanıyorum. En çok iki renk modunu kullanıyorum, standart ve creator modu. Creator monitörün ön ayar modudur, renkleri SRGB'ye sınırlar. Geniş gamut görmek istiyorsanız mantıklı olmaz, yine de renk ile alakalı bir çalışma vs yapacağınız zaman en uygun modda bu zaten. Gama modu olarak da 2.2 en iyisi bana göre. Standart mod ise geniş renk gamutu için kullanmanız gereken mod.

Renk profili indirmenizi öneririm, geniş gamuttan ötürü özellikle insan teni fazla doygun gözüküyor. Renk profilleri bu sorunu çözüyor. Dell'in sitesinden indirebilirsiniz veya paylaştığım videodaki renk profilini indirebilirsiniz. RTINGS, TFT central vb incelemecilerinde paylaştıklarını deneyebilirsiniz. Bios güncellemesini kontrol edin. M3B104 2 ay önce falan çıktı, kendi sitesinde gözükmüyor. Eğer M3B103 gelirse güncellemenizi öneririm.

Eğer eski sürüm gelirse buradan indirip kurabilirsiniz: https://clientperipherals.dell.com/...lienware_AW2725DF_FWUpdate_M3B104_Windows.exe

Dark stabilizer ve alion vision gibi bazı ayarlar var ama ben kullanmıyorum. Kontrast oranı ayarını da ellemiyorum çünkü renk doğruluğu fazla bozuluyor. Netlik ayarını isteğe bağlı yükseltebilirsiniz, ben yine default kullanmayı tercih ediyorum. Spesifik pek bir ayar yok, çünkü overdrive ayarlaması ve renk sıcaklığı gibi ayarlara ihtiyacınız yok. Oled monitörlerde overdrive ayarlaması yok, renk sıcaklığı ise çok iyi geliyor. Haliyle özel bir ayar çekmenize çoğu zaman gerek kalmıyor. Nvidia denetim masası vb kısımlardan doygunluğu vs artırabilirsiniz ama, renk doğruluğu azalır. QD oled zaten doygunluk bakımından sizi tatmin edecektir.

Ayrıca şu ayarı kapatmanızı öneririm:

10 bit yapınca bu ayarın açıldığını gördüm, renklerin solmasına sebep oluyor. Geniş renk gamutunu sınırlıyor çünkü.

Hocam çok sağolun detaylı bilgilendirme ve tavsiyeleriniz için. Biraz cahilim bu konularda o yüzden baya kafam karıştı. Bu monitör gelince benim tam olarak sırasıyla yapmam gereken nedir. Monitör için bişeyler indirmem gerektiğini sanmıyordum :(

Hocam çok sağ olun detaylı bilgilendirme ve tavsiyeleriniz için. Biraz cahilim bu konularda o yüzden bayağı kafam karıştı. Bu monitör gelince benim tam olarak sırasıyla yapmam gereken nedir? Monitör için bir şeyler indirmem gerektiğini sanmıyordum :(

Konu fazla dağılıyor, yapmanız gerekenleri anlattım zaten. Aynı şeyleri tekrar etmiş olurum sadece. Zor bir şey değil, gözünüz korkmasın.

Desktop Screenshot 2025.06.16 - 00.49.47.59.webp

İndirdikten sonra ekle kısmından dosyayı bulup seçiceksiniz. Sonra da profili ayarla deyince iş bitiyor. HDR içinde kendi göz zevkinize göre bir şey yapmanızı öneririm. HDR ayarları kısmına girip HDR ekran kalibrasyonu yazan yere tıklayın, kalibrasyon için bir tane uygulama indirmenizi isteyecek. Oradan göz zevkinize göre profil oluşturup ekleyeceksiniz aynı yere. Sdr ve HDR için iki ayrı profil ekledikten sonra sdr modunda sdr profilini HDR modunda ise HDR profilinizi kullanacak.

Şu videodan yardım alabilirsiniz: