Çözüm Renkleri soluk/cansız gözüken monitör nasıl düzeltilir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 7800X3D GOAT
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 24
  • Görüntüleme Görüntüleme 351
Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

7800X3D GOAT

Yetkin
Makaleler
6
Uygulamaların renklerini yönet ayarı açıksa bu ayarını kapatmanızı öneririm. Renkleri SRGB'ye sınırlıyor. Çoğu kişi doğru renkleri değil doygun renkleri sevdiği için renkler size soluk gelecek. Monitör 8 bit iken kapalı, 10 bit'e yükselttiğimde ise açıldığını fark ettim. Özellikle Nvidia denetim masası üzerinden 10 bit'e yükseltiyorum renkler soluk gözüküyor diyen arkadaşlar içinde sorunun çözümü bu. Sistem>Ekran>Renk yönetimi kısmından kapatabilirsiniz.

Desktop Screenshot 2025.06.13 - 15.57.07.04.webp

Son düzenleme:
Uygulamaların renklerini yönet ayarı açıksa bu ayarını kapatmanızı öneririm. Renkleri SRGB'ye sınırlıyor. Çoğu kişi doğru renkleri değil doygun renkleri sevdiği için renkler size soluk gelecek. Monitör 8 bit iken kapalı, 10 bit'e yükselttiğimde ise açıldığını fark ettim. Özellikle Nvidia denetim masası üzerinden 10 bit'e yükseltiyorum renkler soluk gözüküyor diyen arkadaşlar içinde sorunun çözümü bu. Sistem>Ekran>Renk yönetimi kısmından kapatabilirsiniz.

Eki Görüntüle 154769

Bahsettiğiniz bazı ayarları maalesef bulamadım hocam acaba Win10 olmasından ötürü mü ? Ayrıca Win11 olmadan Windows Color Managment'ı da indirmiyor. Sanırım Win11'e mecbur bırakıyor.

Monitör elime yeni ulaştı bakıyorum da evet siyahlar fazlasıyla OLED'im ben diyor ama diğer renkler yandaki IPS ekranıma göre beni hiç etkilemedi maalesef.

Bahsettiğiniz bazı ayarları maalesef bulamadım hocam acaba Windows 10 olmasından ötürü mü? Ayrıca Windows 11 olmadan Windows color Managment'ı da indirmiyor. Sanırım Windows 11'e mecbur bırakıyor.

Monitör elime yeni ulaştı bakıyorum da evet siyahlar fazlasıyla OLED'im ben diyor ama diğer renkler yandaki IPS ekranıma göre beni hiç etkilemedi maalesef.

IPS monitörünüz neydi? %165sRGB, %80 rec 2020 ve %99 DCI-P3 renk gamutuna sahip bu monitör. Qd IPS falan mı kullanıyorsunuz? Bundan fazlası aşırı doygun gözükür çünkü. Parlaklıktan kaynaklı beğenmemiş olabilirsiniz. Dcı-p3 %100 olur maksimum. Bu monitör %99. 🙂
IMG_3357.webp

Sitesinden icc profilini indirip kurun. Ayrıca hem 8 hemde 10 bit deneyin.

IPS monitörünüz neydi? %165sRGB, %80 rec 2020 ve %98 DCI-P3 renk gamutuna sahip bu monitör. Qd IPS falan mı kullanıyorsunuz? Bundan fazlası aşırı doygun gözükür çünkü. Parlaklıktan kaynaklı beğenmemiş olabilirsiniz.
Parlaklık gerçekten çok az. Asus Rog Strix XG27AQ 2K 170 Fast IPS kullanıyorum neredeyse 3 senedir. Şimdi windows 11 güncelle dedim güncelleyip, sizin attığınız videolardaki, şeyleri yapmaya deneyeceğim. Başka bir yazıda bana Gamma 2.2 ayarını kullanıyorum dediniz ama bende Gamma ayarı yok monitör ayarlarında. Anlayamadım gitti, bu bahsettiğiniz durumda yok bende.
Yani şunu da anlamak istiyorum, şuan yaptığımız ayarlar HDR dışında da kullanışlı ayarlar mı yoksa sadece HDR ile mi bu ayarlar geliştiriliyor. Eğer iyi ayarlar yaptıktan sonra da aradığımı bulamazsam sanırım iade edeceğim maalesef.

Parlaklık gerçekten çok az. Asus Rog Strix XG27AQ 2K 170 Fast IPS kullanıyorum neredeyse 3 senedir. Şimdi windows 11 güncelle dedim güncelleyip, sizin attığınız videolardaki, şeyleri yapmaya deneyeceğim. Başka bir yazıda bana Gamma 2.2 ayarını kullanıyorum dediniz ama bende Gamma ayarı yok monitör ayarlarında. Anlayamadım gitti, bu bahsettiğiniz durumda yok bende.
Yani şunu da anlamak istiyorum, şuan yaptığımız ayarlar HDR dışında da kullanışlı ayarlar mı yoksa sadece HDR ile mi bu ayarlar geliştiriliyor. Eğer iyi ayarlar yaptıktan sonra da aradığımı bulamazsam sanırım iade edeceğim maalesef.
Standart mı yoksa creator modda mı kullanıyorsunuz?

Testlerde ortada yani, beğenmemeniz garip geldi. Asus rog ve msi mpg falanda aynı yani. Markayla değil panel ile alakalı bir durum. Bunu beğenmediyseniz diğer oledleri de beğeneceğinizi zannetmiyorum.
IMG_3358.webp

Standart mı yoksa creator modda mı kullanıyorsunuz?

Testlerde ortada yani, beğenmemeniz garip geldi. Asus rog ve msi mpg falanda aynı yani. Markayla değil panel ile alakalı bir durum. Bunu beğenmediyseniz diğer oledleri de beğeneceğinizi zannetmiyorum.
Eki Görüntüle 155798
Evet hocam anladığım kadarıyla OLED şuan benim gibiler için değil. Şuan bile gözüm yoruldu parlaklığın düşüklüğünden. Bilmiyorum ben mi yanlış yapıyorum ama gerçek manada rahatsız etti. Elimdeki IPS'in üstüne, aşırı etkilendiğimi söyleyemem.
Win11 indiriyor bakayım, tam ne yapmam gerekiyor onları da anlamadım ama.

Bunu beğenmediyseniz diğer oledleri de beğeneceğinizi zannetmiyorum.
Zaten çok beklediğim ve tek istediğim OLED monitör buydu. Baya bi araştırmıştım ve indirim bekleyip 1500 TL indirime girdi hemen sipariş verdim.

Evet hocam anladığım kadarıyla OLED şuan benim gibiler için değil. Şuan bile gözüm yoruldu parlaklığın düşüklüğünden. Bilmiyorum ben mi yanlış yapıyorum ama gerçek manada rahatsız etti. Elimdeki IPS'in üstüne, aşırı etkilendiğimi söyleyemem.
Win11 indiriyor bakayım, tam ne yapmam gerekiyor onları da anlamadım ama.
Renk modunu hangisinde kullanıyorsunuz? Rts, creator, fps veya standart?

Creator moddaymış şimdi gördüm 2.2 değmiş bende gamma.

8 bite nasıl alacağımı da bilmiyorum, ben 6700XT kullanıyorum eğer gerekiyorsa.

Creatore alma standart da kullanıcaksın. Yanlış modda kullanıyorsun. Ben keyfi o modda kullanıyorum bazen. Renk gamutunu sınırlıyor o mod. Renk doğruluğunu artırmak için alternatif mod koymuşlar. Standartta geniş renk gamutunu kullanıyor.

Creatore alma standart da kullanıcaksın. Yanlış modda kullanıyorsun. Ben keyfi o modda kullanıyorum bazen. Renk gamutunu sınırlıyor o mod. Renk doğruluğunu artırmak için alternatif mod koymuşlar. Standartta geniş renk gamutunu kullanıyor.
Ona da aldım da bir değişen yok maalesef. Ya ben parlaklıktan dolayı tatmin olamadım ya da ayar yapamadım bilmiyorum.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt