Ratchet

Yetkin
Geçen, bir oyunda sistem 60 FPS sabit oynatamadığı için 30'a düşürmüştüm. Game pad ile oynamaya başladığmda ilk başta bune ya diye şey olmuştum. Sonra birkaç dakika daha oynadım. Ya dedim bu 30 FPS 60 gibi geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Alışkanlığa ve cihaza göre değişir.

Ben de mesela 60 FPS'in gayet akıcı olduğunu düşünüyordum ancak birkaç hafta önce 165 Hz monitöre geçince 60 Hz'in ne kadar yavaş olduğunu anladım. Şuanda monitörü 60 Hz'e alınca çok sinir bozucu seviyede kasıyormuş gibi geliyor benim gözümde.
Öte yandan eski bir laptopum var, onboard ekran kartlı. 60 FPS oynatabildiği çok da oyun yok, o laptopta da 30 FPS akıcı geliyor mesela.
Aynı şekilde PlayStation 3'te 30 FPS olan GTA 5 de gayet akıcı gibi gelirken aynı oyunu iyi bir bilgisayardan 30 FPS oynayınca da insana yavaş geliyor. Kısacası dediğim gibi, o anki duruma, cihaza, gözün alışkanlığına ve kişinin beklentisine göre değişir bu durum.

Ha bu arada ayrı olarak şunu da söylemek istiyorum gamepad ile oynanan oyunlarda 30 FPS zaten akıcı geliyor, özellikle de PS4 gibi konsollarda çoğu oyunu 30 FPS gördüğümüz için alışkanlık da olsa gerek. Hem gamepad ile oynayınca zaten özellikle dönme işlemi yavaş olduğu için 30 FPS daha akıcı gelebiliyor, gamepad ile daha oynanabilir hâle geliyor bu durumda.

Son düzenleme:
Oyundan oyuna değişir. Detroit: Became Human oyununu 30 FPS ile oynayabilirsiniz. Sıkmaz da. Ama CS2, Valorant, GTA 5 ve daha bir çok sayacağım oyun için bu FPS kesinlikle yetmez.

Göz doktoruna gitme vaktinizin geldiğini düşünüyorum. 45-50 kabul edilebilir ama daha altını frame pacing olmadan akcı kabul edenleri anlamıyorum.

24 ve üzeri akicidir ve bu bilimsel olarak da desteklenir. Baktıkça alışırsın ama senin dediğin yuksek akicilik. 60 FPS de akici geliyor ama beni rahatsız ediyor. En az 165 görmek istiyorum hatta WT'de 200 ve üzeri. Yine de 24 kareye bile bakınca yorularak akici görebiliyorsun.