Bildiğim kadarıyla 24 FPS insan beyninin her kareyi ayırt edebileceği sınırdır. Ancak 24 FPS ve üstü her değerin akıcı olduğunu söylemek maalesef doğru olmaz.

Aslında akıcıdır. Oyunlar yüzüne millet karelerin mantığını bilmiyorlar. Bugün sinema dahil dijital platformlarda da izledikleri her sey ama her sey 24 kare çekiliyor. 24 kare en iyi ışık kosullarinin sağlandığı, stabilizasyonun guzel calistigi, sinematik hazzın iyi sağlandığı kare hızıdır. Neden rahatsız olmuyorsun peki? Çünkü pasifsin, sana sunulan shot dışında başka bir sahneyi göremiyorsun. Ayrıca sahneler cogu modern filmde farkli karelerle kombinleniyor. Ayrica o hafif bulaniklilik seni tatmin ediyor ve en önemlisi de anamorfik lensler bol ışıklı sahnelerde o sinematik görüntüyü olusturiyor. Ozellikle 50 üzeri karelerde şebeke elektriğini görüntüleme sorun yasatabilir. Titreme engelleme teknolojileri kullanılır ama ozellikle 50, 60, 120 ve 240 (ve üzeri) gibi kareler bazı özel yavaş çekim sahneler ve mümkün/olasi rolling shutter efektlerini engellemek için kullanılan kare degerleridir. Dijital ortamda gördüğün modellenmiş ve işlenmiş görüntünün sürekli hareket halinde olması, senin pasif degil aktif rol alman ve oyunun içinde bir oraya bir buraya dönmen, hareket etmen ve aksiyona katilman 24 kareyi yetersiz yapar. O yüzden teknik olarak "24 kare ve üzeri akicidir" doğru bir cümle olur. 24, 30, 60, 120, 240 kare örneklerine bakınca her kademede giris gecikmesi azalır, kare süresi azalır ve akıcılık artmış olur. Son birkaç senedir hayatımızda olan geleneksel karelerin yerine yapay kareler oluşturduğumuz bazi teknolojiler her ne kadar gecikme değerlerini arttırsa da native kareler arttıkça akici hissederiz. Burada önemli olan oyunun motorunun kapasitesi. Bazı oyunlar belli bir karenin üzerinde çalışmaya uygun değildir, bozulabilir. Sonuç olarak destek olduğu taktirde kare sayısıyla akicilik doğru orantılı olarak artar.

Geçen, bir oyunda sistem 60 FPS sabit oynatamadığı için 30'a düşürmüştüm. Game pad ile oynamaya başladığmda ilk başta bune ya diye şey olmuştum. Sonra birkaç dakika daha oynadım. Ya dedim bu 30 FPS 60 gibi geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
Gta 5i zamanında laptopta 30 fps olarak 400 saat oynadım. Şu an oyna deseler oynamam ama insanoğlu elindekinin şeklini alınca bir şey farketmiyor.

Zorunluluktan olunca daha akıcı gibi hissettiriyor gerçekten özellike birkaç oyunu 30 FPS olarak bitirince artık 60 FPS lüks gibi gelmeye başlıyor.

Göz alışkanlığı ile alakalı. Dead Island 2 oynuyorum 120FPS stabil ama çok nadir de olsa 120FPS altına düşüyor. Bende 90FPS seçeneği olmadığı için 60FPS kilitlemek istedim ama kasıyormuş gibi geldi çok fazla. Göz alışınca 30FPS'de sorun olmuyor. PS5'te Miles Morales oynarken arkadaşıma kanka 60FPS böyle bir 30FPS'ye çekeyim göstereyim derken ayarlara baktığımda halihazırda 30FPS'de oynadığımı fark ettiğim olmuştu zamanında :D
Psikolojik o zaman sanırım...tabi biraz sadece biraz:D

Bu biraz psikolojik gibi geliyor bana. Mesela RDR2'de deneyimlemiştim. 60 FPS gözüme o kadar da akıcı gelmiyorken Resolution Scale ayarını fulledim ve 20 FPS'e düştüm. Gözüm kör ola ola bir süre 20 FPS oynadım. Daha sonra Resolution Scale'i düşük ayara çekerek tekrar 60 FPS'e çıkınca gözüme 60 FPS müthiş derece akıcı gelmişti. Normalde bu kadar akıcı gelmiyordu. Ancak bir süre 20 FPS oynadıktan sonra 60 FPS, 165 FPS gibi gelmişti.

Göz alışkanlığıyla alakalı bir durum.

24 ve üzeri akicidir ve bu bilimsel olarak da desteklenir.
Frame pacing varsa evet. Yani filmlerde hiçbir sorun yok. Ama bilgisayarda çoğu oyun öyle değil.

10 Hz ekranda 1, 1, 2, 2, 3, 3, 4, 4, 5, 5 şeklinde kareler görmekle 1, 1, 1, 2, 3, 4, 4, 4, 5, 5 şeklinde kareler görmek arasında fark var. Yazması kolay olduğu için 10'u seçtim. Bazıları belirtmeden anlamayacak gibi duruyor.

Frame pacing varsa evet. Yani filmlerde hiçbir sorun yok. Ama bilgisayarda çoğu oyun öyle değil.

10 Hz ekranda 1, 1, 2, 2, 3, 3, 4, 4, 5, 5 şeklinde kareler görmekle 1, 1, 1, 2, 3, 4, 4, 4, 5, 5 şeklinde kareler görmek arasında fark var. Yazması kolay olduğu için 10'u seçtim. Bazıları belirtmeden anlamayacak gibi duruyor.

Oynadığın oyuna ve beklediğin şeye bağlı. 360 kare de 24 kareden yüksek ve daha akıcı. Sonuc olarak 24 kare bir oyun da akıcıdır, takılmaz. Dona dona, takila takila ilerlemiyorsa teknik olarak akicidir. 24 kare ve uzeri akicidir.