Emre Human

Üstün
Ben biraz abartı olduğunu düşünüyorum açıkçası. Savaşın bir kısmına kadar gerçek olabilir ancak savaşın bir bölümünde 7000 kişilik ordudan 1100 civarı kişi kalıyor gemilerle kaçıyorlar. On binlerce askerin arasında 1100 kişi var ve bu askerler dar alandan çıkıp açık alanda savaşıyor kaynaklara göre. Açık alanda on binlerce askerin içinde 1000 kişi nasıl 20 bin askeri öldürebiliyor? En basitinden Bannerlord'da böyle bir durumda kalsak saniyeler içinde telef olur ordu. Keşke savaşın olduğu arazide bu savaşı tekrar simülasyon gibi bir şeyle canlandırabilsek.

Arazi günümüzde böyle su çekilse de belli oluyor yine.

Ekran görüntüsü 2025-10-05 224920.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben biraz abartı olduğunu düşünüyorum açıkçası. Savaşın bir kısmına kadar gerçek olabilir ancak savaşın bir bölümünde 7000 kişilik ordudan 1100 civarı kişi kalıyor gemilerle kaçıyorlar. On binlerce askerin arasında 1100 kişi var ve bu askerler dar alandan çıkıp açık alanda savaşıyor kaynaklara göre. Açık alanda on binlerce askerin içinde 1000 kişi nasıl 20 bin askeri öldürebiliyor? En basitinden Bannerlord'da böyle bir durumda kalsak saniyeler içinde telef olur ordu. Keşke savaşın olduğu arazide bu savaşı tekrar simülasyon gibi bir şeyle canlandırabilsek.

Arazi günümüzde böyle su çekilse de belli oluyor yine.

Eki Görüntüle 190432
Yalan diyenler çok bence de gerçek değil.

Kayıpların 1000 değil, 4000 civarı olması lazım. Vikipedi'de de aşağı yukarı öyle bir sayı verilmiş.

Tabii 7000 kişilik orduya karşı 20 bin kayıp vermek ilk başta kulağa imkansız gibi gelebilir ancak tarih, kendilerinden sayıca fazla olmasına rağmen kazanılmış savaş örnekleri ile doludur.

Öncelikle şunu belirteyim, bu savaş bir meydan muharebesi ya da kale kuşatması şeklinde gerçekleşmiyor.

2 dağ düşünün. Bu dağların ortasından da 2 şeritli yol geçtiğini düşünün. Savaştıkları yer tam olarak böyleydi. İki dağ arası dar bir yol vardı ve Perslerin galip gelmesi için bu yoldan geçmeleri gerekiyordu.

Spartalıların gelişmiş savaş teknikleri, stratejileri ve savaşçı ruhları sayesinde, uzunca bir süre Pers ordusu bu dar yolda bastırıldı. Tabii ki burada bölge avantajı Spartalılardan yana olurken, sayı üstünlüğü ise Perslerden yanaydı. Eğer meydan muharebesi olmuş olsaydı zaten mümkün değil oyalayamazlardı bile.

Savaş tekniği ve düzenli ordu ile birlik bile zor olan sayıca fazla orduyu yenmek mümkündür. Özellikle romalıların kalkan duvar oluşturması veya bölük şeklinde pozisyon almaları coğrafyayı iyi kullanmaları ele almaları. Savunma yapmaları. Birçok etmen var.