Aşağıda Atatürk'ün söylediği bir sözü ve kaynağı bırakacağım. Bana çok inandırıcı gelmedi ama kararsız kaldım. Kaynak güvenilir mi?

"Benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum. Hükûmetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir. Âdetâ halkı bir kapana kıstırırlar. Benim halkım demokrasi ilkelerini, gerçeğin emirlerini ve bilimin öğretilerini öğrenecektir. Batıl inançlardan vazgeçilmelidir. İsteyen istediği gibi ibadet edebilir. Herkes kendi vicdanının sesini dinler. Ama bu davranış ne sağduyulu mantıkla çelişmeli ne de başkalarının özgürlüğüne karşı çıkmasına yol açmalıdır."

Mustafa Kemal Atatürk

Kaynak: 1926-27 yıllarında Atatürk ile röportaj yapan Grace Ellison'ın 1928 yılında yayımlanan "Turkey Today" adlı kitabının 24. sayfasında İngilizce olarak yazıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aşağıda Atatürk'ün söylediği bir sözü ve kaynağı bırakacağım. Bana çok inandırıcı gelmedi ama kararsız kaldım. Kaynak güvenilir mi?

"benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum. Hükûmetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir. Âdetâ halkı bir kapana kıstırırlar. Benim halkım demokrasi ilkelerini, gerçeğin emirlerini ve bilimin öğretilerini öğrenecektir. Batıl inançlardan vazgeçilmelidir. İsteyen istediği gibi ibadet edebilir. Herkes kendi vicdanının sesini dinler. Ama bu davranış ne sağduyulu mantıkla çelişmeli ne de başkalarının özgürlüğüne karşı çıkmasına yol açmalıdır."

Mustafa Kemal Atatürk.

Kaynak: 1926-27 yıllarında Atatürk ile röportaj yapan grace Ellison'ın 1928 yılında yayımlanan "turkey today" adlı kitabının 24. sayfasında İngilizce olarak yazıyor.

Ben bu sözü Atatürk'ün söyleceğine inanmıyorum. Bu düşüncede olsa bile çoğunluğu Müslüman bir ülkeye liderlik yapıyor ve diyanetin açılması kur'an'ın türkçeleşmesi gibi dini faydalara bulunuyor. Çıkıpta açık açık böyle bir söz söylemez.

Ben bu sözü Atatürk'ün söyleceğine inanmıyorum. Bu düşüncede olsa bile çoğunluğu Müslüman bir ülkeye liderlik yapıyor ve diyanetin açılması kur'an'ın türkçeleşmesi gibi dini faydalara bulunuyor. Çıkıpta açık açık böyle bir söz söylemez.
1928 yılında bu kadar sert açık şekilde konusacagini bende sanmıyorum. Murat Bardakçı bu sözü Atatürk'ün söylediğini düşünüyor diye biliyorum ama.

Atatürk böyle bir söz söyleyecek kafa yapısında olsaydı zaten halkın %99'u müslüman olmazdı şu an. İlk cümleden sonrası doğru ama.

Bu söz ona mı ait bilmiyorum ama ben yanlış bir cümle görmüyorum. Açıkça belirteyim siyasal islam bir ülkenin başına gelebilecek en kötü şeydir. Şahsi fikrim bu yönde. Bir ülkeyi yöneten kişiler eğitime, bilime ve sanata önem verecek. Herkes inancını içinde yaşayabilir.

Bu söz ona mı ait bilmiyorum ama ben yanlış bir cümle görmüyorum. Açıkça belirteyim siyasal islam bir ülkenin başına gelebilecek en kötü şeydir. Şahsi fikrim bu yönde. Bir ülkeyi yöneten kişiler eğitime, bilime ve sanata önem verecek. Herkes inancını içinde yaşayabilir.
Bende sözü destekledigim için kaynağını merak ettim zaten. Umarım bu sözü söylemiştir içinde tek bir yanlış yok.

Yaptığı inkılaplarla çelişen bir söz değildir aksine gayet söylemiş olabileceği bir sözdür. Mesela medeni bilgiler kitabında yer alan bu sayfadada bu söze destek olabilecek bir metin vardır.

1756408694176.webp

Bu sözün neden bu kadar tartışıldığınıda gram anlamıyorum. Çoğu kemalist zaten bu sözü kabul eder ve bu sözle Atatürkü övgüler.
Başka bir örnekte ise Kuranın türkçeye çevrilmesi meselesiyle ilgili. Evet, Karabekir, Araboğlunun yâvelerini Türk oğullarına öğretmek için Kur’an’ı Türkçeye tercüme ettireceğim! Ve böylece de okutacağım! Tâ ki budalalık edip de aldanmakta devâm etmesinler” Bu söz Kazım Karabekir anlatıyor kitabındandır kaynak sağlamdır ve hiçbir kemalist tarafındanda reddedilmez ve yine övgü yağdırırlar.

Yaptığı inkılaplarla çelişen bir söz değildir aksine gayet söylemiş olabileceği bir sözdür. Mesela medeni bilgiler kitabında yer alan bu sayfadada bu söze destek olabilecek bir metin vardır.

Eki Görüntüle 179101

Bu sözün neden bu kadar tartışıldığınıda gram anlamıyorum. Çoğu kemalist zaten bu sözü kabul eder ve bu sözle Atatürkü övgüler.
Başka bir örnekte ise Kuranın türkçeye çevrilmesi meselesiyle ilgili. Evet, Karabekir, Araboğlunun yâvelerini Türk oğullarına öğretmek için Kur’an’ı Türkçeye tercüme ettireceğim! Ve böylece de okutacağım! Tâ ki budalalık edip de aldanmakta devâm etmesinler” Bu söz Kazım Karabekir anlatıyor kitabındandır kaynak sağlamdır ve hiçbir kemalist tarafındanda reddedilmez ve yine övgü yağdırırlar.
Söylemiş olma olasılığı var tabii ama gerçek olduğu kesin olsaydı bizim islamci tayfa bu laf üzerinden konuşup dururlardi sürekli. Sondaki Karabekir'in sözünü de daha önce duymamıştım. Madem böyle sözleri var islamcilarin nasıl haberi yok bunlardan hala ilginç.