İlk aldığımda 33 Mbps sabit alıyordum sonraki haftalarda internet gitmeye başladı. Müşteri hizmetlerini aradım modemden kaynaklı dedi. Modemi değiştirdim 10 Mbps'den 25 Mbps'ye çıktı şimdi 25-26 Mbps internet oluyor, bir gün sonra 17 Mbps'lere düşüyor. Bizde altlı üstlü iki tane internet var ayrı abonelik. Peki bu değerler normal mi? Yeni modem aldım TP-Link Archer VR300.
Eki Görüntüle 187352
İnternet hız değerleriniz ve modem ayarlarınız ile ilgili olarak yaşadığınız sorun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Hat Değerlerini Gözden Geçirin
-
Hat Zayıflaması (dB): 6.6 ve 5.5 dB değerleri genellikle iyi kabul edilir. Ancak bu değerler yüksekse (örneğin 15 dB’nin üzerinde) bağlantı stabilitesini etkileyebilir.
-
SNR Margin (dB): 9.1, 8.2, 8.2, 6.1 için normal bir değer sayılır, ancak 6 dB'nin altına düşerse bağlantı problemi yaşayabilirsiniz.
-
Alım Gücü (dBm): Değerleriniz (-5, 5.7, 6.3) çok iyi değil. Alım gücünüzü artırmak için kablo bağlantılarını kontrol edin.
2. Modem Konumunu Kontrol Edin
- Modemi iç mekanda merkezi bir yere yerleştirin.
- Modem ile telefon prizinin arasındaki mesafe ve kablolama kalitesini gözden geçirin.
3. Kablo ve Bağlantıları Gözden Geçirin
- DSL kablosunu kontrol edin. Eski veya hasar gören kablolar zayıf sinyal aktarımına neden olabilir.
- Kablosuz bağlantı kullanıyorsanız, kablosuz kanal ayarlarını değiştirerek sinyal karışıklığını önleyebilirsiniz.
4. Arka Planda Çalışan Uygulamaları Kontrol Edin
- İnterneti kullanan arka planda çalışan uygulama veya cihazlar olup olmadığını kontrol edin.
5. Modem Güncellemelerini Kontrol Edin
- Modeminizin yazılımının güncel olup olmadığını kontrol edin. Gerekirse güncelleyin.
6. Sağlayıcı ile İletişim
- Eğer yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, internet sağlayıcınızla iletişime geçin ve hat koşullarını bildirin. Taşınabilirlik durumunu kontrol etmelerine yardımcı olabilirsiniz.
7. Alternatif Testler
- Farklı bir modemle deneme yaparak modem ile ilgili bir sorun olup olmadığını belirleyebilirsiniz.
Bu adımları takip ederek internet hız ve stabilite probleminizi çözme olasılığınız artacaktır. Başarılar!