25457

Uzman
Makaleler
2
Yer
İstanbul
Basit projeler ve ev için 3D yazıcı almayı düşünüyorum, sizce alınır mı? Genel olarak sesli çalışırlar mı, kötü kokuları olur mu ve bakımı zor mu?

Evde ufak tefek, projeler yapmak ya da örneğin bir eşyanızın, ürününüzün plastik bir parçası kırıldı diyelim onları üretmek için bile alınabilir. Hobi amaçlı figürdür, dekorasyondur onları basmak için bile kesinlikle alınır bana kalırsa. Zaten bu cihazlar eskiye kıyasla daha ucuz ve kullanışlı, kullanıcı dostu hale geldiler.

Sesli çalışır mı sorunuza gelirsek, güncel 3D yazıcıların neredeyse hepsinde sessiz anakart var. Sessiz anakart sayesinde 3D yazıcının motorunun hareket sesini duymazsınız. Ama hocam şu var, yazıcının sıcaklığını dengelemek için fanları bulunuyor. Duyarsanız sadece onların fan sesini duyarsınız o da çok değil zaten.

Eğer PLA basılırsa kötü koku oluşmaz. ABS ve ASA (sanırım ikisiydi, yanlış hatırlamıyorsam) basıldığı zaman kötü koku oluşabiliyor. Ama onlar endüstriyel plastik ürünleri zaten onları basacağınızı pek düşünmüyorum. Bakım konusunda ise güncel yazıcılarda otomatik tabla kalibrasyonu var. Ayda bir yazıcınızın millerini temizlersiniz sonra bir güzel de yağlarsınız cillop gibi olur. Arada sırada ucunu da temizlemeyi unutmayın (nozülden bahsediyorum).

Basit projeler ve ev için 3D yazıcı almayı düşünüyorum, sizce alınır mı? Genel olarak sesli çalışırlar mı, kötü kokuları olur mu ve bakımı zor mu?

Alınır.
Ses kısmı modelden modele değişiyor, ama genel itibariyle traktör değiller.
Filamenti fazla ısıtırsanız doğal olarak yanık kokusu oluyor, bu sorunu alt modellerde yaşamanız daha muhtemel.
Bakımı, en azından benim için çok zor değil. Düzgün kullanıldıkları sürece hemen sorun çıkartmıyorlar.

20260505_204051.webp
20260505_204155.webp
20260505_204313.webp
20260505_204326.webp

Tabii arada fiyaskolar da yaşanıyor.
20260505_204245.webp

Kötü koku sorunu abs gibi malzemelerde var lakin açık cihazlarda abs kullanımı zaten mantıklı değil. Çok düşünmek istemiyorsan bambu alıp geçebilirsin.

Bambulab 3D yazıcı dünyasının iOS'u gibi bir şey. Bozulmuyor, o fiyata daha iyileri var mı, var ama kullanımı kolay, kullanıcı dostu.
@erdym

Bozulma konusunda çok güvenmemek lazım makinenin kalibrasyonu otomatik olduğundan en ufak yazılımsal hata sonucu kafayı plastik sıkışmasıyla kırıp kafa masrafı yapmanı sağlayabiliyor. Aksesuarları da çok pahalı mesela ben ELEGOO cihazımda Custom ayarlarla kendi kameramı kullanıyorum Yapay zekâ bir hata algıladığında telefonuma bildirim gönderebiliyor.

Cevap veren herkese teşekkürler. Hangi satıcıdan almamı önerirsiniz ve başka önerileriniz var mı?