Berker Faruk Akyürek

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar, 3D yazıcı ile kafamda şöyle bir ticaret planı var: İlk olarak güzel bir internet sitesi oluşturup kişinin isteğine bağlı proje hazırlayıp siteye mail olarak gönderdiklerinde o baskıyı yapıp kendisine sunmak. Bunu, devre kartı siteleri gibi düşünebilirsiniz. Düşündüğüm ürünler; RC araç kitleri, RC uçak, tekne vb. tamamen özelleştirilebilir projeler olacak. Sadece kitler değil, tamamlanmış projeler de düşünüyorum. İlk başta seri üretim yapamayacağım için rezervasyon ile ilerlemeyi planlıyorum.
YouTube'da ve yabancı sayfalarda 3D yazıcı ile RC araç, uçak, tekne yapan kişiler bulunuyor ama ülkemizde pek yok. Sizce nasıl bir fikir?

Halihazırda Türkiye'de mevcut bir iş modeli. Siz denk gelmemişsiniz herhalde. Instagram, internet siteleri gibi yerlerde yapıyorlar bunu. İster özel sipariş ister hazır kitler mevcut.

Figür olsun yedek parça olsun vb onlara denk geldimde ama işin RC tarafına hiç denk gelmedim desem yalan olmaz 😂

Eğer RC işine gideceksen PC ve abs gibi filamentler kullanmalısın hem kaliteli kapalı tip bir cihaza ihtiyacın var hem de buna rağmen çok riskli. İnsanların abs gibi malzemelerden nefret etmesinin en büyük sebebi sen cihazda ne yaparsan yap baskının kusursuz çıkması %50 oran8na kalıyor çünkü basımı zor. Anladığım kadarıyla xometry gibi bir şey yapmak istiyorsun ve tamamen bu dediğim kafada olacaksan sanayi tipi yazıcılar alman gerek bu da aşırı sermaye gerektiriyor ki bununla da bitmiyor.

Böyle bir yatırıma girip kâr amaçlıyorsan vergisini de ödemen gerekiyor burada da devreye şahıs şirketi masrafı ve muhasebe giderleri geliyor ki üstüne her ayın faturalandırılması gibi şeylerde var.

Önemli olan fiyat konusunda rekabetçi olabilmek. Ve arkadaşımızın dediği gibi 3D yazıcı işi yapan hemen hemen herkese istediğiniz şeyi bastırabilirsiniz.

Bir de bu konuya gelelim yazıcı seri üretim veya bir ürün için tam uygun değildir genelde özel figürler ve prototipleme için uygun çünkü hem enjeksiyon baskı gibi ucuza ve hızlı üretim yapamaz hem de piyasada ki Çin varyantların yanında pahalı kalabilir.

Onu da yapıyorlar. Özellikle maker siteleri setler halinde satıyor olması lazım. O kadar büyük RC projesi yapan kişilerin zaten kendi 3D yazıcısı oluyor.

Uçak için lw-pla kullanmıştım bir ara ki hafif olması için zorunlu bir malzeme ama maaliyeti o kadar pahalı ki onun yerine eva köpüğü seçeneği kullanmak daha mantıklı mesela.

Son düzenleme: