Lithochromatic

Çalışkan
Herkese merhaba! AMD'nin son çıkarmış olduğu ve en tepeye konumlanan kartı olan ASROCK marka TAICHI 9070XT Sahibiyim. r9 280'den beri ilk defa tekrar AMD'ye döndüm. 9070XT'ye geçmeden önce Ventus3x 3070Ti kullanıyordum. Sizerle bu iki kart arasındaki farkları ve deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Sistemim özetle şu şekilde;

İşlemci : Ryzen7 5800X3D
Ramler : 2x8GB TridentZ Neo 3600Mhz CL16 DDR4
Anakart : MPG X570 GAMING EDGE WIFI

(360Hz monitör kullandığım için FPS’in 200’ün altına düşmesi beni doğrudan rahatsız ediyor.)

Bu sistemde 3070Ti kullandığım dönemde şikayetçi olduğum tek konu teknolojinin artık eskide kalmasından kaynaklı düşük fps olmasıydı. Yeni bir ekran kartı arayışı içerisindeydim ancak Nvidia'nın pazarlama stratejilerinden kaynaklı pek sıcak bakmıyordum. Her çıkardıkları yeni kartta donanımı güçlendirmektense yeni bir yazılımla yapay zeka desteğinin suyunu sıkarak yalnızca yeni çıkan kartın yararlanacağı şekilde düzenlemeleri olsun. Uçuk fiyat etiketleri olsun. Piyasaya kaşıkla ürün sürüp fiyatları sürekli yukarıya çekmeleri olsun beni 1000 serisinden sonra kaybetmişlerdi. Bu sebepten dolayı 3070Ti'ı direkt mağazadan almak yerine başka bir kullanıcıdan ikinci el almayı seçip en azından 1 tane kart satamamalarına veya yavaş satmalarını sağlamak bile beni rahatlattı. Lafı daha fazla uzatmadan 9070XT maceramı anlatmak isterim.

Sistemim tümüyle aynı 3070Ti'da aldığım en yüksek FPS değeri 9070XT'ye yaklaşamaz bile ancak kesinlikle bu kartı aldıktan sonra kafamda artık bir şeyler eskisi gibi olmayacak.
9070XT'nin Türkiye'deki ilk kullanıcılarındandım haliyle çok fazla stabilite sorunu yaşıyordum ama aldırış etmedim çünkü zaten aşırı yüksek fps değerlerine ulaşıyordum ve biliyordum henüz kartın ilk driverı haliyle böyle sorunlar olması gayet normal çünkü vaktinde 1070 ilk piyasaya sürüldüğünde satın almıştım ve tam olarak o günlerde yaşadığım stabilite sorunlarını yaşıyordum. Sineye çekip beklemeye karar verdim. Bu süreçte her iki kartta ortak oynadığım oyunlardan size bilgiler vereyim.

Blade and Soul NEO (3. partiyle modlanmış FPS kilidi kırılmış kamera uzaklığı sınırsız hale getirilmiş)
3070Ti - Asla bir sorun yaşamadım sıfır stutter, kalabalıkta fps düşüşleri hissedilmeyecek kadar minimal. Tek bir sorun vardı baştada belirttiğim gibi fps yetersizdi.
9070XT - Kesinlikle daha yüksek fps ancak sıfır tutarlılık! Yalnız olduğum bölgelerde problem yaşamazken yanımda 10 kişi olunca fps'imin gözle görülür şekilde azalması. Mushin Tower 5. katında spesifik olarak o katta fps'imin şakasız 20'lere kadar düşmesi sorunu. Oyunu uzunca bir süre kapatmadan oynamaya devam ettiğimde ise karakterimi yürütmeye başladığımda ilk 1ms'de takılıp animasyona öyle başlama gibi saçma sapan sorunlarla uğraştım. Sonrasında yeni driver çıktı ve fps düşüşleri daha az göze batar oldu ama hala oradalardı.

Keşke kartımı değiştirmeseydim dediğim bir oyun oldu.

Black Desert Online
3070Ti - İlk oyunda olduğu gibi bu oyunda genel fps düşüklüğü dışında hiç bir sorunum yoktu. Lakin Stutter yaşamış olduğum bir dönem vardı ancak işlemcimi 5800X3D'ye yükselttiğim anda bu sorunlar aşırı derecede ortadan kalkmıştı. Bu sebeple kartımın tek sorunu genel anlamda düşük fps veriyor olmasıydı.
9070XT - Değiştirdiğime pekte pişman olmadığım bir oyun oldu. 3070Ti kadar kararlı değil evet yer yer anlık takılma stutter yaratıyordu ama yeni bölgelere girişlerimde anlık yaşadığım sorunlardı bunlar. Kale savaşları gibi şeylerle hiç uğraşmayıp yalnızca PvE'sine odaklandığım için bunlar sorun değildi ancak bu kontentler için bu ekran kartı çok vasat hissettirebilir. Ancak yine de Ultra ayarlarda akıcı bir şekilde grind yapmanın verdiği lüks hissiyatı asla 3070Ti'dan alamadım.

Aşırı memnun kaldığım bir oyun oldu.

Cyberpunk 2077
3070Ti - Malesef ayarlarımı orta civarı oynamak zorunda kaldığım bir oyundu onun dışında sıfır sıkıntı sıfır stutter harika bir deneyim sunuyordu.
9070XT - Kesinlikle harika bir deneyim sundu tüm ayarları en yüksek seviyeye çekip etrafta aşırı yüksek fps değerleri ve en önemlisi sıfır stutterla geziyor olmanın verdiği keyif bambaşka! Mükemmel bir upgrade oldu. (Yalnızca Path Tracing aşırı kötü etkiliyordu o da şu an nasıldır bilmiyorum ben oynadığımda bu özellik yeniydi)

Upgrade'i iliklerime kadar hissettiğim oyun oldu.

Lost Ark
3070Ti - Bu oyunda stutter yoktu diyemem ama pek rahatsız etmiyordu yalnızca Chaos'larda ufak tefek olurdu onu da pek normal karşılıyordum ama genel FPS düşüklüğü beni rahatsız ediyordu.
9070XT - Diğer anlattığım oyunlar gibi ancak stutterı her yerde hissettiriyor. Tek seferlikte olsa anlık yeni yerlerde takılma yaşatıyor ve en kötüsü Chaos girdiğimde gerçekten fps değerleri 70-60 civarına kadar düşüyor aşırı berbat bir deneyim.

Bilemiyorum Altan tier deneyim oldu.

Valorant
3070Ti - 10/10 deneyim sıfır sıkıntı
9070XT - Çözmeyi bir türlü başaramadığım stutter... Ayarları en yükseğe alıyorum olmuyor en düşüğe alıyorum daha vasat oluyor fps cap koyuyorum olmuyor ne zaman ki Vsync açıyorum stutter gidiyor. Daha rekabetçi oynayanlar bilirler ki bu tarz oyunlarda Vsync açtığın zaman rakiplerine kıyasla daha geç reaksiyonlar verebiliyorsun ki bu oyunun tek amacı rekabet. Bu bir çözüm olmadığı için farklı yöntemler denedim. Dxnavi özelliğini kapattım ve daha akıcı bir deneyime ulaştım ancak hala oyuna ilk girdiğimde bi 3-4 dakika stutter devam ediyor sonrasında kesiliyor.

Oyunu bıraktıran bir deneyim oldu.

Counter Strike 2
3070Ti - 10/10 deneyim sıfır sıkıntı
9070XT - Genel olarak 10/10 bir problem yok. Ancak ne zaman ki Deathmatch modunu oynamak istesem işte o zaman işler sarpa sarıyor. Genel olarak fps düşük oluyor ve oyunu oynaması balçıkta koşmaya çalışıyormuşum hissiyatı veriyor.

Meh ok. deneyim oldu.

Apex Legends
3070Ti - Genel FPS'in düşük olmasının yanı sıra sıfır sıkıntı yaşadım.
9070XT - 10/10 Deneyim sıfır sıkıntı!

Need For Speed Unbound
3070Ti - Genel FPS düşük olmasının yanı sıra sıfır sıkıntı yaşadım.
9070XT - 10/10 Deneyim sıfır sıkıntı!

Bu iki oyunda 9070XT'e geçtiğime aşırı memnun kaldım.

Sonuç: AMD mi, NVIDIA mı?

Bu süreç bana şunu öğretti:

• Nvidia: Daha kararlı, driver desteği hızlı, ufak sorunları kısa sürede çözüyor.
  • AMD: Donanımı güçlü ama yazılım tarafında eksik. Çoğu zaman oyunları optimize etmek için “mühendislik” yapmam gerekti.

Özetle 9070XT vasat bir kart değil, hatta bazı oyunlarda inanılmaz bir keyif verdi. Ama her oyunda “ayar kurcalama” zorunluluğu beni yordu. Karta sahip olduğum için mutlu muyum? Evet. Tekrar AMD alır mıyım? Hayır.

Benim için AMD defteri bu kartla kapanmış oldu.

Nvidia teknolojilerini firmalara iyi tanıtır ve iyi destek verir fakat AMD, teknolojilerini tanıtmak için çok uğraşmıyor herhalde.

6800XT kullanmış birisi olarak 4 ay gibi bir sürenin sürücü için yetersiz olduğunu buna müteakiben bu yazının erken olduğunu düşünüyoum. Dedikleriniz doğru, NVIDIA'nın pazarlaması tam bir rezalet. Dümdüz kas gücü ve yeni yeni teknoloji kırıntılarıyla buluşmuş AMD kesinlikle daha cazip. Öte yandan CPU/GPU base ve buna göre NVIDIA/AMD base oyun ayrımlarını bilelim.

6800XT kullanmış birisi olarak 4 ay gibi bir sürenin sürücü için yetersiz olduğunu buna müteakiben bu yazının erken olduğunu düşünüyoum. Dedikleriniz doğru, NVIDIA'nın pazarlaması tam bir rezalet. Dümdüz kas gücü ve yeni yeni teknoloji kırıntılarıyla buluşmuş AMD kesinlikle daha cazip. Öte yandan CPU/GPU base ve buna göre NVIDIA/AMD base oyun ayrımlarını bilelim.
Ben de ilk ekran kartımı aldığım zaman, alışma sürecim 1 yılı geçti. Hakkatten bir alışma süreci oluyor.