zagor

Başarılı
Merhaba. 4K, kaliteli bir F/P sistem toplamak istiyorum. Önceki tecrübelerimle birlikte iyice araştırıp kendimce bir sistem kurdum ama sizlerin değerli fikirlerine de ihtiyacım var. Bu işlerden iyi anlayan arkadaşları da etiketlerseniz çok memnun olurum; zira bu sistemi indirimleri kovalayarak ve ikinci el bakarak kuracağım. Zamanında hazır sistemlerden çok çektim.

Benim aklımdaki sistem:

Kasa: Lian Li A3 mATX

Açık konuşayım, ben tank gibi kasalardan hoşlanmıyorum ama küçük olsun diye de performans ve soğumadan çok fazla fedakârlık yapmak istemiyorum. Bu kriterlerde bulabildiğim en küçük kasa bu oldu, onun için bunu seçtim. Yine bu kriterlerde önerebileceğiniz, soğutması iyi olan ve mini ITX PSU, GPU istemeyen orta boyutlu veya küçük kasa önerilerine açığım.

PSU: Corsair RM850e

Zamanında kalitesiz PSU’lardan çok çektiğim için bu sefer hakikaten iyi bir şey almak istedim ama “bu kadar para vermene gerek yok, bu da iyidir” diyebileceğiniz minimum 750W ve tam modüler PSU varsa önerilere açığım. Tam modüler olması benim için önemli.

GPU: RX 9070 XT Red Devil

Red Devil, soğutması iyi olup CW yapmayan model olduğu için seçtim ama fiyatı diğer 9070 XT’lere göre çok pahalı. Diğer 9070 XT modellerini CW ve iyi soğutma standartlarına göre önerebilirsiniz. 9070 XT’den daha iyi bir F/P 4K ekran kartı olduğunu bilmiyorum, varsa onu da önerebilirsiniz. Bu arada 9070 XT’nin 4K performansını çok beğeniyorum ama yine de yeri gelmişken 4K için kullanıp memnun olmayan varsa paylaşsın lütfen. Bir de bu kart için GPU tutucu gibi aparatlar gerekli mi acaba?

CPU: R7 9700X

4K oynayacağım için R7 7800X3D’ye gerek yok diye düşündüm ama R7 7700X de yeterli olur mu acaba? Eğer öyleyse R7 7700X de alabilirim. Bu soru aklımı çok karıştırdı. Başka önerileriniz varsa hepsine açığım.

RAM: 32 GB DDR5 CL30 6000 MHz

Marka-model olarak bulamadığım tek bileşen RAM oldu. Yukarıya istediğim minimum değerleri yazdım. F/P, kaliteli RAM önerilerinize ihtiyacım var.

SSD: Kingston 1 TB KC3000 Gen4 M.2

SSD için bu kadar açılmaya gerek var mıydı bilmiyorum. Bu SSD’nin çok iyi olduğunu duymuştum ama yine de okuma-yazma değerleri iyi olan F/P önerilerine açığım.

Anakart: Gigabyte B650M D3HP AX

mATX olması, Wi-Fi ve Bluetooth’unun olması, minimum 2 adet M.2 SSD portu ve minimum 4 adet RAM slotu olması benim için çok önemli. Bulduğum model bu oldu, önerilere açığım. Bir de ATX yerine mATX anakart seçerek çok şey kaybetmiş olur muyum?

Soğutucu: FSP MP7 ARGB 120 mm

Soğutması iyi olan F/P hava soğutma olarak bunu buldum. Varsa başka öneriniz beklerim. Sıvı soğutma istemiyorum ama “şu sıvı soğutmaya da bir bak” derseniz bakarım yine de.

Monitör: Samsung Odyssey OLED G8 32 inch, 4K

F/P deyip deyip OLED monitör seçtim ama yıllar sonra sistem toplamışken monitörden kısmak istemedim :D Burada aklımdaki en büyük soru 32 inch mi yoksa 27 inch mi oldu. Daha önce 27 inch ve 32 inch monitörler kullanmıştım. 32 inch boyut olarak çok iyi gelmişti ama 27 inch’in görüntüsü çok daha güzel olur derseniz 27 inch’ini de alabilirim. Farklı önerileriniz varsa da benim için önemli olan OLED ve flat monitör olması. Curve kesinlikle istemiyorum ama “4K’ya gerek yok, 2K al” derseniz ve bundan eminseniz onu da dinleyebilirim. Oyun ve film için kullanacağım.

Buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim. Zamana yayarak toplayacağım için bütçe kısıtlaması koymadım ama çok fazla açılamıyorum. Benim için önemli olan kaliteli F/P olup parasını hak etmesi. Dediğim gibi bu işlerden anlayan arkadaşları da etiketlerseniz çok memnun olurum, tekrar teşekkürler. Umarım herkes hayalindeki gaming setup’ı toplayabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Odyssey G8 OLED'in hem 27”, hem de 32” 4K. Attiginizla da aynı fiyatı yine Samsung daha mantikli duruyor OLED bir de.
Sanırım başka bir G8 modeline bakmışım. Her neyse, kullanım amacınıza bağlı. Oyun dışında hiçbir işe yaramaz bu Samsung. Ayrıca OLED diye de iyi renk veriyor diye bir şey yok. Attığım Lenovo, ondan kıyas bile edilemeyecek kadar daha doğru renk ve yüksek parlaklık seviyesine sahip. Gerçek HDR deneyimi için Lenovo zorunlu. Diğeri ile sadece hayal kırıklığı olur. (DCI-P3 oranı 99 ve OLED diye iyi olmuyor)

Oyundan kastınız eğer hikayeli oyunlar ise 4K gayet de güzel olur. 4K için ben 32 inç öneririm. Aldığın monitörde canavar gibi monitör. Parçalarının tamamı da kaliteli ve güzel ancak bütçe var ise 5080 seviyesi çok daha güzel olur. Kasa m-ATX serisinde en serinlerindendir. Anakartını zaten mecburi olarak m-ATX almak zorundasın Wi-Fi ve BT zorunlu olduğu için seçim iyi olmuş. İşlemci gayet güzel eğer hikaye tabanlı oyunlar ağırlıklı olacaksa 7600 seviyelerine kadar düşebilirsin. RAM konusunda piyasa arttığı için en ucuzu seçilebilir. Ekran kartı CW şans işi olduğu için bunda CW yok diye gidip 3 5 lira fazla vermek biraz abes kaçacaktır F/P ürün tercih edilse daha iyi olur. Genelde 9xxx serileri zaten çok serin çalışıyor. SSD sağlam. PSU sağlam. Soğutucu belki Thermalright bakılabilir attığının performansından pek haberim yok. Genel olarak ufak tefek düzeltmeler yapılmasa da gayet güzel bir sistem olmuş.

@zagor, şu an müsait değilim, diğer arkadaşlar yardımcı olabilir.
Ben dönüş yapacağım, sistemde değişmesi gereken parçalar var.
Net bütçeniz nedir? Bunu yazmanız iyi olur.

İşlemci 9700X kalsın. 7700X sıcak çalışan bir işlemci. Yeni mimari avantajıyla 9700X aynı performansı daha serin çalışarak verebiliyor.

Tamamdır teşekkür ederim. Kasa bir tık ufak oldugu icin sıcakligi ne kadar dusursem o kadar iyi.

Oyundan kastınız eğer hikayeli oyunlar ise 4K gayet de güzel olur. 4K için ben 32 inç öneririm. Aldığın monitörde canavar gibi monitör. Parçalarının tamamı da kaliteli ve güzel ancak bütçe var ise 5080 seviyesi çok daha güzel olur. Kasa m-ATX serisinde en serinlerindendir. Anakartını zaten mecburi olarak m-ATX almak zorundasın Wi-Fi ve BT zorunlu olduğu için seçim iyi olmuş. İşlemci gayet güzel eğer hikaye tabanlı oyunlar ağırlıklı olacaksa 7600 seviyelerine kadar düşebilirsin. RAM konusunda piyasa arttığı için en ucuzu seçilebilir. Ekran kartı CW şans işi olduğu için bunda CW yok diye gidip 3 5 lira fazla vermek biraz abes kaçacaktır F/P ürün tercih edilse daha iyi olur. Genelde 9xxx serileri zaten çok serin çalışıyor. SSD sağlam. PSU sağlam. Soğutucu belki Thermalright bakılabilir attığının performansından pek haberim yok. Genel olarak ufak tefek düzeltmeler yapılmasa da gayet güzel bir sistem olmuş.

Teşekkür ederim, hikayeli oyunlar oynuyorum. Ayda yılda 1-2 el CS girerim belki o kadar. Yapabildigim düzeltmelerle ortaya cikan bu. Direkt ürün öneriniz varsa çok memnun olurum.

@zagor, şu an müsait değilim, diğer arkadaşlar yardımcı olabilir.
Ben dönüş yapacağım, sistemde değişmesi gereken parçalar var.
Net bütçeniz nedir? Bunu yazmanız iyi olur.

Çok teşekkür ederim hocam sizden haber bekliyorum. Bütçe bahsettiğim gibi zamana yayarak almak zorundayım tek seferde alarak hem sistemden kısıp hem de kendimi zora sokmak istemiyorum. Bu sebepten ötürü bütçe esneyebilir. İkinci el ve indirim bakacağım tek tek ama fikir olsun diye şunu söyleyebilirim; bahsettiğim parçaların fiyatı 4-5k yukarı çıkmaya başlarsa iki üç parça sonra çok zorlanırım. Siz yine de yapılması gereken düzeltmeleri de yazın hocam tavsiyeleriniz benim için önemli.

Teşekkür ederim, yapabildigim düzeltmelerle ortaya cikan bu. Direkt ürün öneriniz varsa çok memnun olurum.

Açıkçası yapılacak değişikler bence çok aşırı etki etmeyecektir. Ancak fiyat olarak şöyle birkaç şey yapılabilir. 2 3 gün önce arkadaşım 9070 XT Nitro+ modelini 2. el 31bin TL'ye aldı 1 aylık kapalı kutuydu. Böyle bir şey değerlendirilebilir. Ayrıca 4K oyun performansı (eğer hard rekabet yok ve hikayeli oyunlar ise amaç) 9700X ile 7600X arasında fark yok o yüzden fazladan 4 5 k vermeye hiç gerek yok ve soğutmaya çalışmak gibi bir düşüncede aklınızdan çıkmış olur. Almak istediğin kasayı zamanında çok araştırdım bende minimal kasaları çok severim ve aşırı derecede serin bir kasa ufak diye ısınır düşüncesi seni yanıltır (samimi bir arkadaşıma zorla aldırdım :) ). Bir de PSU konusunda ben 1000W alınması taraftarıyım yeni cratos Lite var performansı nedir bilmiyorum en iyi yorumu @Yusuf7878 kardeşim yapacaktır. Diğer parçaların zaten gayet okey.

Açıkçası yapılacak değişikler bence çok aşırı etki etmeyecektir. Ancak fiyat olarak şöyle birkaç şey yapılabilir. 2 3 gün önce arkadaşım 9070 XT Nitro+ modelini 2. el 31bin TL'ye aldı 1 aylık kapalı kutuydu. Böyle bir şey değerlendirilebilir. Ayrıca 4K oyun performansı (eğer hard rekabet yok ve hikayeli oyunlar ise amaç) 9700X ile 7600X arasında fark yok o yüzden fazladan 4 5 k vermeye hiç gerek yok ve soğutmaya çalışmak gibi bir düşüncede aklınızdan çıkmış olur. Almak istediğin kasayı zamanında çok araştırdım bende minimal kasaları çok severim ve aşırı derecede serin bir kasa ufak diye ısınır düşüncesi seni yanıltır (samimi bir arkadaşıma zorla aldırdım :) ). Bir de PSU konusunda ben 1000W alınması taraftarıyım yeni cratos Lite var performansı nedir bilmiyorum en iyi yorumu @Yusuf7878 kardeşim yapacaktır. Diğer parçaların zaten gayet okey.

Kasa için yaptığınız yorum çok sevindirdi hocam. Fan dizilimini nasıl yaptınız, onu da paylaşırsanız daha çok sevineceğim :) Diğer yorumlarinizi da dikkate alacagim. 7600X'e bakmadim pek ama PSU'su an yeter gibi duruyor yine de dikkate alacagim cok sag olun.