25457

Uzman
Makaleler
2
Yer
İstanbul
Sizce bir router için 6.000 TL verilir mi? 1000 Mbps GigaFiber ile kullanacağım, şu an TurkNet'in verdiği router ev içerisinde çekmediği için değiştirmek istiyorum. Benim için en önemli şey, kablosuz bağlantıda evin her noktasında çekmesi, uzun süre sorun yaşatmadan götürmesi ve bir sorun yaşadığımda ilgilenecek bir destek ekibinin olması.

https://www.tebilon.com/asus-tuf-be3600-wifi7-dual-band-gaming-extendable-router/

Aklımda yukarıdaki model var, 3.000 TL'lik bir router ile bunun arasında ne gibi farklar olur mesela?

Verilmez. 6 GHz bandını desteklemiyor, çoğu "gerçek" WiFi 7 teknolojilerini desteklemiyor.

TP-Link Archer BE230 ile neredeyse tıpa tıp aynı, hatta o daha iyi, ama o 2500 TL civarı. Bu ise 6000 TL, tamamıyla soygun. Değmez. Ben BE230 kullanıyorum ve memnunum.

TP-Link Archer BE230 - 2480 TL

Verilmez. 6 GHz bandını desteklemiyor, çoğu "gerçek" WiFi 7 teknolojilerini desteklemiyor.

TP-Link Archer BE230 ile neredeyse tıpa tıp aynı, hatta o daha iyi, ama o 2500 TL civarı. Bu ise 6000 TL, tamamıyla soygun. Değmez. Ben BE230 kullanıyorum ve memnunum.
Peki kopma sorunu düzelir mi? Router konumu evin tam ortasında, eski DSL_AC51 ile kopma sorunu yaşamıyordum.

Peki kopma sorunu düzelir mi? Router konumu evin tam ortasında, eski DSL_AC51 ile kopma sorunu yaşamıyordum.
Gigafiber'de verdikleri cihaz bu silindir, dik olan H3601P mi? Bana onu vermişlerdi.

Evet, kopma sorunu düzelir. BE230 WiFi performansı çok iyi. ASUS gibi 4 anteni var, işlemcisi de 4 çekirdekli.

Hani çözülmese bile 2500 TL'ye üç tane alıp Mesh bile yapabilirsiniz, ama bir tanesi bile yeterli. O yüzden ASUS olana 6000 TL hiçbir şekilde verilmez.

Gigafiber'de verdikleri cihaz bu silindir, dik olan H3601 mi? Bana onu vermişlerdi.

Evet, kopma sorunu düzelir. BE230 WiFi performansı çok iyi. ASUS gibi 4 anteni var, işlemcisi de 4 çekirdekli.
Keşke o olsaydı, Vantiva EGA225CTRN3 verdiler.

TP-Link ile bir sorun yaşadığımda destek alabilir miyim peki? Ve bütçe 3000-4000 olursa daha iyi bir router var mı parasına değecek kadar?

ONT cihazını değiştirmem gerekiyor mu?

Ve bütçe 3000-4000 olursa daha iyi bir router var mı parasına değecek kadar?
Bütçe arttıkça router performansı artacak diye bir kural yok. O çekirdek sayısına ve gücüne bağlı. Örnek, Keenetic Hero 5500 TL civarı, ama iki çekirdekli ve router performansı BE230'dan kötü.

Bütçe arttıkça WiFi performansı artar. Ama 3000-4000 bandında BE230'dan çok fark yaratacak bir ürün yok.

Eğer tek cihazdan güçlü WiFi performansı bekliyorsanız anten sayısına bakın. TP-Link Archer BE400 gibi. BE230'un abisi diyebiliriz. İki ekstra anteni var.

TP-Link Archer BE400 - 6870 TL

Biraz daha yükseğe TP-Link Deco BE65 var.

TP-Link Deco BE65 - 8150 TL

Deco BE65 tüm WiFi 7 teknolojilerini destekliyor, 6 GHz destekliyor. Ama bence sizin ihtiyacınız yok. BE230 tamamıyla yeterli. Hatta Deco'nun antenleri harici değil, dahili olduğu için daha çok sorun yaşanabilir. Deco alanlar genellikle birden fazla alıp farklı odalara koyuyor.

ONT cihazını değiştirmem gerekiyor mu?
Hayır.

@Liguori bu konular hakkında çok bilgim yok, biraz fazla soru sorabilirim kusura bakmayın.

TP-Link yazılımı nasıl? Ayar çeşitliliği falan fazla mı yoksa kısıtlı mı? Ayrıca çözülmezse alabileceğim bir ürün var mı ek olarak? Ve bu router uzun süre kullanılabilir mi?

Güzel. Aradığım çoğu şey var ve arayüzü kullanmak kolay.
Ayar çeşitliliği falan fazla mı yoksa kısıtlı mı?
10 yıldan fazladır OpenWRT kullandım. O yüzden 10 yıl boyunca neler oldu bilmiyorum ama 10 yıl öncesi hatırladığım modellerdeki ayarlar ile şu anki ayar çeşitliliği karşılaştırdığımda çok fazla fark var diyebilirim. Eskiden olmayan çoğu ayar artık var. WireGuard server'ı bile kurabiliyorsunuz.
Ayrıca çözülmezse alabileceğim bir ürün var mı ek olarak?
Ekstra bir BE230 alabilirsiniz hocam. 2500 TL tanesi, mesh yaparsanız çok daha ucuza geliyor ve daha pahalıya alacağanız tek cihaz kurulumundan çok daha iyi olur.
Ve bu router uzun süre kullanılabilir mi?
Evet.

@Liguori Merhaba, almayı düşünüyorum son kez aklımda kalanları soracağım. ASUS olanı Recep abi önermişti ve genelde 3000 TL civarında olan routerların işlemci gücünün yetmediğini söylemişti, TP-Link olanın işlemci gücü nasıl ve yaklaşık 10 cihaz bağlanırsa kablosuz bağlantıda problem yaşanır mı?

Ayrıca Keenetic KN-1012 modeli nasıl?

ASUS olanı Recep abi önermişti ve genelde 3000 TL civarında olan routerların işlemci gücünün yetmediğini söylemişti, TP-Link olanın işlemci gücü nasıl ve yaklaşık 10 cihaz bağlanırsa kablosuz bağlantıda problem yaşanır mı?
ASUS olanla TP-Link olan donanım olarak neredeyse tıpa tıp aynı. Hatta TP-Link daha iyi. Örnek, TP-Link'te bir adet ekstra 2.5G LAN portu var. ASUS'un artıları ise RAM'ı 512 MiB yerine 1G ve flash 128 MiB yerine 256 MiB. Ama bu iki şeyin size bir artısı olmaz. İkisi de aynı Broadcom BCM6764LFKFEBG 2.0GHz dört çekirdek işlemciyi ve Broadcom BCM6764 2x2:2 MUMIMO WiFi çiplerini kullanıyor.

Ama ASUS olan 6000 TL, bu 2500 TL. Artık karar size kalmış.

Ayrıca Keenetic KN-1012 modeli nasıl?
Donanım olarak iyi değil. GigaFiber ile onu kullanıyorum. İki çekirdeği var. 5500 TL'ye değmez. 2500 TL BE230 ondan iyi. Ben Hero'dan hiç memnun değilim o yüzden sadece WiFi AP olarak kullanıyorum.

Ama KeeneticOS hem ASUS hem TP-Link yazılımından kat kat daha iyi. Ayrıca OpenWRT'nin opkg paket dağıtıcısını destekliyor. Yani istediğiniz OpenWRT paketini yüklemek mümkün. Ama muhtemelen buna ihtiyacınız yok o yüzden TP-Link BE230 gene en iyi seçim oluyor.

İlla pahalı olsun diyorsanız, hem üç çekirdekli, hem KeeneticOS olan, hem de anten alıcı/verici sayısı yüksek olan bir tek Keenetic Titan KN-1812 var. Bir tane 10G port, bir tane 2.5G port, dört tane 1G port. WiFi 7 destekliyor. Ama 9-10 bin TL civarı.

Son düzenleme: