Rehber 6 Aylık Sabır ve Strateji Meyvesini Verdi: Adım Adım Fiber Getirme

Zentori

Çalışkan
Merhabalar Techolay sakinleri,

Bugün sizlere yaklaşık 6 aydır ilmek ilmek işlediğim, "gelmez" denilen yere fiber interneti nasıl getirdiğimin hikayesini ve bu süreçte uyguladığım stratejileri anlatacağım. Eğer siz de VDSL mahkumuysanız ve altyapı bekliyorsanız, bu rehber sizin için bir yol haritası olacak.

1. Perde: İlk Kurşun (BTK Üzerinden Talep Oluşturma)

Süreci 2025 Ekim ayında BTK üzerinden ilk kaydı açarak başlattım. Burada en kritik nokta sadece "fiber istiyorum" demek değil; çevredeki durumu analiz etmektir.

• Tavsiye: Alt sokağınızda veya yan binanızda fiber varsa mutlaka belirtin. Operatöre "teknik imkansızlık" bahanesini kullanacak alan bırakmayın.
  • Sonuç: Bu hamleyle Türk Telekom'dan "2026 Mayıs sonuna kadar planlamaya alınmıştır" şeklinde resmi ve tarih içeren bir beyan aldım. Bu bizim ilk kozumuz oldu.
  • Örnek Yazı;

2. Perde: Çelişkileri Yakalayın ve Üzerine Gidin

Birkaç ay sonra sürecin akıbetini sorduğumda "net bir tarih verilemiyor" cevabı aldım. İşte burası pes etmemeniz gereken yer.
  • Tavsiye: İlk verdikleri tarihli cevabı "ilgi" tutarak itiraz edin. Kurumsal ciddiyete vurgu yapın. "Daha önce tarih verdiniz, şimdi neden cayıyorsunuz?" sorusunu resmiyetle sorun.
  • Alınan Söz;
  • İleri Bir Tarihte Verilen Cevap;
  • Kurumun Son Verdiği Cevaba Karşı Verilen İtiraz Örneği

3. Perde: Sahaya İnin (Fiziksel Dilekçe ve Saha Gözlemi)

Sadece ekran başından yazışmak yetmez. Şubat başında ilgili Bölge Müdürlüğüne giderek 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'na atıfta bulunan fiziksel dilekçemi verdim.
  • Kritik Gözlem: Sokağınızdaki direkleri, logarları takip edin. Ben direklerde rulo halinde bekleyen turuncu fiber ana hattını tespit ettim ve dilekçemde belirttim. "Kablo orada duruyor, neden bağlamıyorsunuz?" sorusu tüm kilitleri açan sorudur.
  • Elden Bölge Müdürlüğüne Verilen Dilekçe Örnek

4. Perde: Üst Yönetim Hamlesi (LinkedIn Faktörü)

Bürokrasi tıkandığında "tam saha pres" yaptım. LinkedIn üzerinden Türk Telekom CEO'su ve üst düzey yöneticilere profesyonel, teknik detay içeren (proje numarası, komşu sokak isimleri vb.) bir mesaj yazdım.

• Etkisi: CEO katından gelen "İnceleme başlatıyoruz" cevabı, yerel birimlerin "proje yok" diyen hantallığını bir günde kırdı.

5. Perde: Devletin Gücünü Kullanın (Açık Kapı)

Çalışmalar başladığında bozulan yollar ve son 150 metrelik gecikme için Açık Kapı (Kaymakamlık) üzerinden şikayet oluşturdum.

• Strateji: Konuyu sadece internetten çıkarıp "kamu hizmeti aksaması ve yol tahribatı" boyutuna taşıyarak belediye ve operatör arasındaki koordinasyonu zorladım.

Final: Zafer!

8 Nisan itibarıyla drop kablolar dairelerimize kadar çekildi. Şu an sadece son füzyon ve aktivasyon bekliyoruz. 6 ay süren bu maratonda öğrendiğim en büyük ders şudur: Bilgi ve sabır, bürokrasiyi yener.

Özetle Altın Kurallar:

1. BTK üzerinden her zaman yazılı kanıt toplayın.
  2. Saha ekiplerinin terimlerini (Mikro kanal, OFDK, Füzyon) öğrenin ve kullanın.
  3. Asla pes etmeyin, süreç tıkandığında LinkedIn gibi profesyonel ağları kullanın.
Darısı tüm altyapı bekleyenlerin başına!

Dosya Ekleri

• 1775730071384.webp
    8,2 KB · Görüntüleme: 111
Bu derdini sevdiğimin memleketinde bu kadar uğraşmadan yaptırsalar şaşarım zaten.
Maalesef , keşke daha ulaşabilir olsalar ama nerde hocam . Bir de yaşadığım bölge 3 büyük şehirden bir tanesinin merkeze uzak olmayan genellikle iş insanlarının ve emeklilerin tercih ettiği bir ilçesinin merkez mahallesi .

Hepsini yaptım. Telekom genel merkezden eski CEO'nun özel kaleminin numarasına kadar buldum. Müdürlüğe gittim bölge müdürü ile görüştüm. Sonuç mu? Dalga geçer gibi alt sokağına fiber kablosu bıraktılar sadece

Aynı durumdayım 3 büyük şehirden en büyük sanayi şehrindeyim merkezin dibindeyim taşınacağım yer lüks bir semt verdiği hız 20 Mbps'ye 3 Mbps kafayı yememek elde değil.

Hocam alt sokaktaki gelişmelerden bahsettiniz mi peki yazılarınızda veya bu gelişme yaşandıktan sonra bir BTK veya açık kapı gibi aracı kurumlardan ilgili kuruma dilekçe verdiniz mi? Ben Şahin Beye Lınked üzerinden iletişim kurduktan sonra bulunduğum belediyeye gidip Telekom'un sokağımda kazı izni veya kablolama izini alıp almadığını sorguladım hatta belediyeden aldığım cevabı bile kanıt sunarak tekrar BTK ve cime üzerinden yazı ilettim. Hazır bu kadar yakınınıza gelmişken şansınızı zorlayın derim.

Aynı durumdayım 3 büyük şehirden en büyük sanayi şehrindeyim merkezin dibindeyim taşınacağım yer lüks bir semt verdiği hız 20 Mbps'ye 3 Mbps kafayı yememek elde değil.
Mahalle muhtarınıza ulaşabilirseniz eğer böyle güzel bir mahallede eski bir altyapının bulunması ve yetersiz olduğunu savunarak ondan da yardım alabilirsiniz muhakak ona bu konu hakkında giden kişiler olur veya olmuştur . Siz ona dilekçeyi bırakın belirli bir süre bu konu hakkında ona giden olursa o dilekçe altına adres bırakarak ve imza atmalarını rica etsinler sonrasında dilekçeyi bölge müdürlüğüne ulaştırmanızı tavsiye ederim. Ben bunu yapamadım çünkü yaşadığım sokaktaki bütün evler hem müstakil hemde yaşlı insanlar olduğu için pek iletişim kuramadım.

Son düzenleme:

Rehber için teşekkürler, az önce bu metin ile ilgili BTK'ye şikayet açtığımda bana böyle bir cevap geldi;

Birkaç aydır sürekli talep oluşturduğumda sürekli bu mesajı atıyorlar ama ortada çalışma falan yok. Bi'alt sokağında ki herhangi bir adresi sorguladığımda 1000 Mbps mevcut olduğunu gördüm. Lakin bizim sokağa bir türlü fiber altyapı getirmiyorlar.

Hocam öncelikle sormak istediğim birkaç soru var.
1-)Sorgulama yaptığınız alt sokakta Türknetin Gigafiber altyapsı mı mevcut ?
2-)Bulunduğunuz adreste varsa hangi Servis Sağlayıcısının altyapısı mevcut ?

Gördüğüm üzere türknet tarafına rapor açmışsınız bildiğim kadar türknet bu tarz rapor dilekçe konusunda gerçekten hızlı davranıyor . Sizle ilgilenmesi için bir net uzman yönlendiriliyor ve o netuzman öncelikli olarak verdiğiniz telefon numarası üzerinden iletişime geçiyor. Eğer ki türknet abonesiyseniz zaten türknetin uygulaması üzerinden de şikayetinizin açıldığını görebilirsin oradan da süreci takip edebilirsiniz.
Ama şunu hatırlatmakta fayda var eğer alt sokakta türknetin gigafiberi yok ise btk üzerinden yazmaktan çok türknetin kendi sitesinde bulunan gigafiber istiyorum formunu doldurman daha mantıklı çünkü telekom gibi sokak sokak değil genellikle mahalle ve semt projeleri gerçekleştiriyor türknet ve süreç daha uzun sürebilir bölge büyüklüğüne bağlı olarak unutmayalım.

Evet GigaFiber destekliyor, BTK'ye şikayet kaydı oluşturduğum zaman 10 dakikaya dönüş yapıyorlar bu konuda iyiler en azından. Ama kullandığımız VDSL altyapı gerçekten yetmiyor. Halbuki 75 Mbps kullanan pek kimse kalmadı gibi. Benim arkadaşım bile 500 Mbps kullanıyor. Ben TurkNet'in kendi sitesinden altyapıyı sorguladım. Bizim sokak Bi'de kentsel dönüşüme gidiyor çoğu bina yıkıldı, oturduğum bina yaklaşık 60 65 senelik bina. Ankastre kutusu zaten kablolar birbirine girmiş vaziyette, korkudan elleyen yok. Muhtemelen kentsele gider diye getirmiyorlar sanırım.

Peki arama geliyor mu telefona gelmiyorsa şikayet açarken verilen numarayı bir kontrol etmenizi öneririm onun dışında söylediğim gibi türknetin kendi uygulamasında destek kısmı var oraya da bu konuyu açarak kablonun binamız için uzatılmasını talep edebilirsiniz ama sokaktaki çoğu bina kentsel dönüşüme girdiyse inşaatların geneli bitmesine yakın bir süreçte altyapı ekipleri sokaklara girerler . Benim izlediğim adımları takip edebilirsiniz . Türknetin o bölgeden sorumlu personelini ya da yetkiliye sosyal medya üzerinden iletişime geçmenizi öneririm . Sokak mesafesini ve diğer bilgileri detaylı bir şekilde sunarsanız muhakak yardımcı olacaklardır. Ve mutlaka iletişim numaranızı da yazıya ekleyin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…