Zentori
Çalışkan
Konu Başlıkları Gizle
Merhabalar Techolay sakinleri,
Bugün sizlere yaklaşık 6 aydır ilmek ilmek işlediğim, "gelmez" denilen yere fiber interneti nasıl getirdiğimin hikayesini ve bu süreçte uyguladığım stratejileri anlatacağım. Eğer siz de VDSL mahkumuysanız ve altyapı bekliyorsanız, bu rehber sizin için bir yol haritası olacak.
Özetle Altın Kurallar:
Bugün sizlere yaklaşık 6 aydır ilmek ilmek işlediğim, "gelmez" denilen yere fiber interneti nasıl getirdiğimin hikayesini ve bu süreçte uyguladığım stratejileri anlatacağım. Eğer siz de VDSL mahkumuysanız ve altyapı bekliyorsanız, bu rehber sizin için bir yol haritası olacak.
1. Perde: İlk Kurşun (BTK Üzerinden Talep Oluşturma)
Süreci 2025 Ekim ayında BTK üzerinden ilk kaydı açarak başlattım. Burada en kritik nokta sadece "fiber istiyorum" demek değil; çevredeki durumu analiz etmektir.- Tavsiye: Alt sokağınızda veya yan binanızda fiber varsa mutlaka belirtin. Operatöre "teknik imkansızlık" bahanesini kullanacak alan bırakmayın.
- Sonuç: Bu hamleyle Türk Telekom'dan "2026 Mayıs sonuna kadar planlamaya alınmıştır" şeklinde resmi ve tarih içeren bir beyan aldım. Bu bizim ilk kozumuz oldu.
- Örnek Yazı;
2. Perde: Çelişkileri Yakalayın ve Üzerine Gidin
Birkaç ay sonra sürecin akıbetini sorduğumda "net bir tarih verilemiyor" cevabı aldım. İşte burası pes etmemeniz gereken yer.- Tavsiye: İlk verdikleri tarihli cevabı "ilgi" tutarak itiraz edin. Kurumsal ciddiyete vurgu yapın. "Daha önce tarih verdiniz, şimdi neden cayıyorsunuz?" sorusunu resmiyetle sorun.
- Alınan Söz;
- İleri Bir Tarihte Verilen Cevap;
- Kurumun Son Verdiği Cevaba Karşı Verilen İtiraz Örneği
3. Perde: Sahaya İnin (Fiziksel Dilekçe ve Saha Gözlemi)
Sadece ekran başından yazışmak yetmez. Şubat başında ilgili Bölge Müdürlüğüne giderek 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'na atıfta bulunan fiziksel dilekçemi verdim.- Kritik Gözlem: Sokağınızdaki direkleri, logarları takip edin. Ben direklerde rulo halinde bekleyen turuncu fiber ana hattını tespit ettim ve dilekçemde belirttim. "Kablo orada duruyor, neden bağlamıyorsunuz?" sorusu tüm kilitleri açan sorudur.
- Elden Bölge Müdürlüğüne Verilen Dilekçe Örnek
4. Perde: Üst Yönetim Hamlesi (LinkedIn Faktörü)
Bürokrasi tıkandığında "tam saha pres" yaptım. LinkedIn üzerinden Türk Telekom CEO'su ve üst düzey yöneticilere profesyonel, teknik detay içeren (proje numarası, komşu sokak isimleri vb.) bir mesaj yazdım.- Etkisi: CEO katından gelen "İnceleme başlatıyoruz" cevabı, yerel birimlerin "proje yok" diyen hantallığını bir günde kırdı.
5. Perde: Devletin Gücünü Kullanın (Açık Kapı)
Çalışmalar başladığında bozulan yollar ve son 150 metrelik gecikme için Açık Kapı (Kaymakamlık) üzerinden şikayet oluşturdum.- Strateji: Konuyu sadece internetten çıkarıp "kamu hizmeti aksaması ve yol tahribatı" boyutuna taşıyarak belediye ve operatör arasındaki koordinasyonu zorladım.
Final: Zafer!
8 Nisan itibarıyla drop kablolar dairelerimize kadar çekildi. Şu an sadece son füzyon ve aktivasyon bekliyoruz. 6 ay süren bu maratonda öğrendiğim en büyük ders şudur: Bilgi ve sabır, bürokrasiyi yener.Özetle Altın Kurallar:
- BTK üzerinden her zaman yazılı kanıt toplayın.
- Saha ekiplerinin terimlerini (Mikro kanal, OFDK, Füzyon) öğrenin ve kullanın.
- Asla pes etmeyin, süreç tıkandığında LinkedIn gibi profesyonel ağları kullanın.