Dün bu ayarlardan sonra oyunlarda ara ara stutter başladı sanki. tRFC1 tekrar 408 yapmaya lüzum var mı?
Güncel ayarları iletin, bakalım. Tam istediğim gibi değildi ki zaten, bazı eksikler var. Timing'lerin yarısı Auto idi. Test edip emin olmanız lazım stabilliğinden. Bir de voltaj vermekten çekinmeyin. Sınırda ise Drop kaçınılmaz. Dediğimden şaşmayın ki ona göre ilerleyelim. Ara değerleri ben zaten çok sevmem, 1.4V eşlersen üçünü 6000 CL30 zamanlamaları için yetecektir A-die'da. H-die ile A-die farkı yok. Senin modüller DR, tek farkı o.
@Falconpolat Tam 400 kalsın, ara değer olması önemli değil. Tam sayı şartı yok. Bu şekilde ayarlayıp bana Zen iletin tekrardan. 1.5 saat RTP testini geçerse sonra oyunlarda bakın. Dahili grafik ve MCR-PDM kapalı kalsın. Burst 1x yeterli. Nitro kısmını iletin, orayı da kontrol edeyim. Nitro menüsünü.
İşi tam yapalım, sallamasyon olmasın. Belli başlı adımlar var. Voltajlar ve Timing'ler dediğim gibi olsun. PBO Auto kalsın ilk etapta, PBO stabilitesi için VT3 testi yapman lazım. PBO+RAM ayarları çakışabiliyor. -30 açarken -25 açar hale gelebilirsin yani RAM ayarları sonrası. IMC'yi sıkıyorsun.
Şu ikisi 8 kalacak, 1 olursa Boot etmez. DR olduğunu unuttum. Dediğim gibi ayarlayıp görselleri iletin. Nitro menüsü ve Zen A2-B2. Sonrasında RTP testine alın. Voltaj düşürmenin karı yok, zararı var. Drop sebebi. Sınırda kalıyor DR için.
1.4 voltaj bile değil yani. 1.8 kullanıyorum, Global'de de yine öyle. A-die için 1.85 aktif soğutma ile kullanan var. Hynix için sorun değil bu voltajlar. 1.9 ve üzeri degrade ediyor. 1.4 vermekten çekinmeyin. VSOC ve VDDP de dediğim gibi kalsın, zararı yok. Pay vermek lazım.
@Falconpolat Son halini attım, bu şekilde ayarlayıp bana A2-B2 iletin. VSOC 1.25, VDDP 1.1, VDDG 1050, VDD-VDDQ-VDDIO 1.4. BIOS'tan Nitro menüsünü iletin yine, bir kontrol edelim. Eksik olmasın mümkünse, sonrasında 90 dakika RTP testi başlatın. Test öncesi RAM temizliği yapın. Temizlik sonrası Auto basın, Allocate etsin. Adım atlamayın, stabilliğinden emin olduktan sonra oyunlarda deneyin. Integrated Graphics, Memory Context Restore, Power Down kapalı kalacak. Gear zaten açık olarak geliyor, Gear kapalı voltaj fazla ister. Bank Refresh Normal kalacak. Burst 1x-1x ile Train süresi kısa.
SCL Timing'lerini 4 bırakmayın, sınırda kalıyor. 6 kalacak, Drop sebebi 4. Çok sebep sayarım size burada, RAM ve PBO işinde birçok Drop sebebi var yani. Ona uygun veriyorum hepsini. Dediklerimden şaşmayın o yüzden.
Bu yazılım ile RAM temizliği yapılacak, sonrasında RTP Auto basıp Allocate edilecek. Sonrasında 1-90 ayarlayıp Start verin. HWiNFO yalnızca sensörlerden CPU IOD Hotspot ve RAM SPD sıcaklıkları takip edin test anında. FCLK 2167 kalsın, çip açacaktır yüksek ihtimalle. 9800X3D'lerden açamayan yok 2167.
AIDA doğru ölçüm aracı değil, AM5'te geçersiz bir araç. Yapılan ayarların katkısı oradan ölçmeyin. Farklı yazılımlar var onun için. Clam Benchmark, Y-Cruncher vs. bakmanız lazım. AIDA uygunsuz çoğu senaryoda. Primary Timing ve Refresh Interval, tRFC haricindekileri okuyamıyor program AM5'te. Nitro ve FCLK'yı kısmen yakalıyor, çok başarısız. Yıllardır böyle, tercih edilmez hiçbir Overclocker tarafından.
Gear Bench kullanın:
⚙️ GearBench v1.5-beta This update introduces improvements to reliability and latency measurement. 🔍Changes -Offline fallback added – the benchmark can now run without internet connection. If the l...
github.com
Zen son sürümü bu, buradan iletirseniz sevineceğim:
@Falconpolat Sizin BIOS da güncel değil, bu sürüme güncelleyip dediklerimi uygularsınız. Müsait iken az zaman ayırıp ilgilenmeniz lazım. Hafta içi müsaitlik yoksa hafta sonu 1 günü ayırmanız icap edebilir bu işe. Düz EXPO ile arasında dağlar kadar fark var yapılan ayarların. Çoğu kişiye aynı modülü CL26 ayarlattım, aklınıza yatarsa öyle de olabilir ama aktif soğutmanız yok ve DR ısınıyor. Verdiğim ayarlarda CL30 kalsın.
Gigabyte da Beta serüvenine katılmış gibi, muhtemelen sonu küçük ''a'' ile bittiğinden güncellemediniz. Bank Refresh Mode bu BIOS ile gelmiş olmalı. Ya da 1.2.8.0'dan itibaren Giga'da mevcut. 1.3.0.0a'ya geçiş sağladı anakart üreticileri artık. Yavaştan geçmek lazım.