Bu dediğim gibi ayarlamazsanız fayda göremezsiniz ya da limitli olur. Tam yapmak lazım, bir işi yarım bırakmayı hiç haz etmem. Niye derseniz, Zen'in sol yarısı tam, sağ yarısı bomboş. RAM Timing tam olarak ayarlanması lazım, sonuna kadar sıkılı değil zaten. tRDWR 12 ya da 14 değil, tWRRD 1 değil, SCL yine 4 değil, 4 yapmışsınız ama 4 sakıncalı. Çoğu çipi ve DRAM'i zorlar. Stabilliğinden emin olman zordur, uzun teste alman lazım. Sonuna kadar sıkılan bir şey yok yani size verdiğim değerlerde. Örnekleri zaten ilettim sonuna kadar sıkılmışları, onları kendim kullanıyorum.
2167 FCLK yine sorunsuz açacaktır, 2200 açamayan 9800X3D var ama 2167 açamayana henüz denk gelmedim. Ryzen 7000'deki saçmalıklar Ryzen 9000'de yok diyebiliriz yani. O konudan da problem olmayacaktır. Isınsa da problem olmaz, zararı yok sıcaklık olayının güncel sistemlerde. Stabil olduğundan emin olup öyle Gaming geçmek lazım. Drop'lardan başka kurtulmanın yolu yok. Diğer türlü düz EXPO ile bu yapılan ayarların farkını anlamazsınız. Sonra birçok işten anlamayan kesim gibi RAM işi boş iş, diye düşünüp toptan vazgeçersiniz. İnsan gözü bu durumu ve akıcılık farkını anlıyor. Ama bir biz öğretemedik işte, adam DDR5'te düz EXPO açıp kullanıyor ısrarla. Kaç tane konu yarım kaldı böyle.
Evet, test anında mümkünse kasa yan kapak açın ve fanları tam devire alın. Oyunda bu kadar ısınmaz zaten. Dediğim adımlara dikkat ederseniz sorun yaşamazsınız, yine de saygı duyarım tabii. İsteyen istediği gibi kullanabilir. Ben doğru bilgiyi ve yöntemi aktarmakla mükellefim. Başka bir misyonum yok. Zaten gereğinden çok çok fazla bilgi paylaşıyorum. Kimse bu kadar bilgi vermez bu işte. 1 satır, 3-5 kelime yazıp bir sabah bir akşam bakarlar konuya. Adamların umrunda değil çünkü, zaten bilen kesim bu işi bıraktı dediğim gibi. Benim haricimde hiçbir forumda kimse uğraşmıyor. Benim de bırakmam çok yakındır. Bir getirisi olmadığı gibi götürüsü çok fazla. Bahsettiğim kişilerle benim aramdaki ilgi alaka durumunu kıyas edersen bendeki durum tam tersi, özeniyorum. Ama sakınılan göze çöp batar, diye bir laf var. Tam olarak da bu duruma uyuyor.
Bu ayarlar bir kesim için olmazsa olmaz değil ama %1 ya da %0.1 FPS 100 iken, 150 bile olabiliyorsa ki olabiliyor, yazılımla ölçmesen dahi aradaki farkı net şekilde anlıyorsun. Ama stabil olmayan bir şeyi kullanırsan performans kısacaktır, Drop neden olacaktır.