Negative Curve Optimizer'i kapatayım mı? -22 ile -15 arasında gidiyor per Core yaptım.

Oyunlardaki Drop sebebi de odur muhtemelen. PBO Auto iken deneyin oyunları, ya da All Core -15 kalsın. CPU LLC-Load-line Calibration ayarını Turbo vs. de yapmadığınız için CO stabilitesi zor. VT3 uzun teste almanız lazım. @TechMad ayarları iletir. Gigabyte kullanıcısı.

Oyunlardaki Drop sebebi de odur muhtemelen. PBO Auto iken deneyin oyunları, ya da All Core -15 kalsın. CPU LLC-Load-line Calibration ayarını Turbo vs. de yapmadığınız için CO stabilitesi zor. VT3 uzun teste almanız lazım. @TechMad ayarları iletir. Gigabyte kullanıcısı.
Hocam testlerle uğraşmak istemiyorum bunları külliyen zaman kaybı olarak görüyorum özellikle saatlerce sürenleri. Oyunlarda hiç çökme, takılma ve ani kasma yoksa bana göre stabildir zaten hangi oyun stres testi kadar abanıyor ki? Hatta ironik olarak stres testi geçildiği zaman oyunlarda patlama durumları da oluyor.

Hocam testlerle uğraşmak istemiyorum bunları külliyen zaman kaybı olarak görüyorum özellikle saatlerce sürenleri. Oyunlarda hiç çökme, takılma ve ani kasma yoksa bana göre stabildir zaten hangi oyun stres testi kadar abanıyor ki? Hatta ironik olarak stres testi geçildiği zaman oyunlarda patlama durumları da oluyor.

90 dakika RTP geçmesi lazım en azından, günlerce gerek yok. ECC değil zaten.

Patriot ekstra ısınıyor, DR ve plastik.

Fan üfletin test anında en kötü.

90 dakika RTP geçmesi lazım en azından, günlerce gerek yok. ECC değil zaten.

Patriot ekstra ısınıyor, DR ve plastik.

Fan üfletin test anında en kötü.
Fanlar kasa akvaryum olduğu için reverse hem de hava tam RAM'lere gelmiyor. Dün 67 derecedeyken fanlar tam hızda çalışıyordu, ayrıetten fan alıp üzerine tutmaktan başka yapılacak pek bir şey yok.

Fanlar kasa akvaryum olduğu için reverse hem de hava tam RAM'lere gelmiyor. Dün 67 derecedeyken fanlar tam hızda çalışıyordu, ayrıetten fan alıp üzerine tutmaktan başka yapılacak pek bir şey yok.

@TechMad görsel iletsin aktif soğutma ile alakalı, sabitleyip fan üfletin. GPU üzerine dikebilirsin mesela, @Haluk Albayrak da iletir. Kule tipi engellerse GPU alanını, 24 pin kablodan ya da yukarıdan sabitleyeceksin. DDR5 düz EXPO'da dahi ısınıyor, 40 derece yerine 50-60'ta kullanmanın anlamı yok yine. Yazın sıkıntı yaşarsın.

Zararlı sıcaklıklar değil ama gerek yok. Boşa BSOD verebilir. Bu işin faydası düzgün yapıldığı taktirde var. Kurallar belli. Onlara uyulması lazım. PBO ayarları için de VT3 yapın Y-Cruncher 7200 saniye. 2 saat geçerse stabil deriz. CPU LLC Turbo olacak. Spread Spectrum kapatın.

Faydası yok ya da boş demek kendimizi kandırmak olur. Net şekilde faydası var %1 ve %0.1 FPS'lere, 4K'da dahi var. Düz FPS katkısı FPS tabanlı oyunlarda yine bariz var.

X3D RAM erişimi kısıtlı diye düz EXPO açıp da kullanmamak lazım. Yazılımla ölçebiliyorsun zaten, benim 6400 ile 6000 arasında 5 ns fark var mesela. 6000 de aslında kolaya kaçmak oluyor, diğerleri için de aktif soğutma ve iyi test etmek lazım. İkişer, üçer saat. Yoksa 24 saat gerekli değil tabii.

X3D RAM erişimi kısıtlı diye düz EXPO açıp da kullanmamak lazım. Yazılımla ölçebiliyorsun zaten, benim 6400 ile 6000 arasında 5 ns fark var mesela. 6000 de aslında kolaya kaçmak oluyor, diğerleri için de aktif soğutma ve iyi test etmek lazım. İkişer, üçer saat. Yoksa 24 saat gerekli değil tabii.
Evet 12 ns düşürdük ben daha az bekliyordum ama EXPO'da 81 ns görünce neşteri vurmak zorunda kaldık mecburen. Peki frekansı 6200'e bu ayarlarla birlikte doğrudan dayasak voltaj gereksinimi artar mı özellikle CPU elemanlarına? 6200 bu sublarla hemen hemen uygun mudur? Termaller pek iyi olmadığı için sanırsam çok mümkün görünmüyor ama eski bir fanı bağlayıp RAM'lerin üzerine tutabilirim.

Hemen 6200'e geçmeyeceğim size zahmet vermeyeyim sadece meraktan sordum.

Evet 12 ns düşürdük ben daha az bekliyordum ama EXPO'da 81 ns görünce neşteri vurmak zorunda kaldık mecburen. Peki frekansı 6200'e bu ayarlarla birlikte doğrudan dayasak voltaj gereksinimi artar mı özellikle CPU elemanlarına?

Dediğim tarzda RAM'lere aktif soğutma ayarlamadıkça çok mantıklı değil. Yine 1.55 VDD civarına 6000 CL26 falan yapılabilir mesela, 6200 şartı yok. FCLK 2200 stabilse kalabilir. Biraz teste tabi tutmak lazım iyi ayarlar için. VSOC ve VDDP ihtiyacı artıyor frekans arttıkça ve Nitro sıkılaştıkça. PBO+RAM ayarları yine çakışabiliyor, RAM IMC vs. sıktıkça eksi değer kısman gerekebiliyor Curve Optimizer. Yoksa oyunlar Drop'layabiliyor aralıklı. Ama X3D'lerin kaderi bu, arada Drop olması çok sıkıntı değil. Yağ gibi oyun ben de oynayamıyorum 7-24. 5 dakikada bir Map geçişlerinde ya da Respawn esnasında BF6'da vs. kesin Drop oluyor mesela. Optimize değil ya da bilinçli İntel'e geçelim diye yapılıyor bence. Niye dersen, İntel'de böyle değil. :D

Fanı dikey ya da yatay koyun. RAM’e en yakın ve rahat üfleyeceği noktaya yerleştir.

IMG_1180.webp

IMG_1169.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Bunlarla birlikte FCLK 2167'ye çekildi sonra PBO otoya alındı drop bitti gibi.

Dediğim gibi, oyunu kurala göre oynamak lazım. PBO kısmından emin olmak için VT3 7200 saniye yapmanız lazım en azından. Birkaç çekirdek sorunlu olabilir. OCCT'den daha hızlı yakalıyor. OCCT biraz zor yakalıyor Ryzen 9000'de, 7000'deki kadar başarılı değil nedense.

Ayrıca CPU LLC ve VSOC LLC Turbo ayarlayın, Spread Spectrum kapatın. Bunlar fayda edecektir bir miktar. Auto'su Turbo değildir muhtemelen, Normal falandır. VDrop engeller yük altında. Daha agresif CO olanak tanır ya da CO stabilitesini sağlar.