Bütçe
10.000 TL
MSI almayın. A620 var bende bir BIOS güncelleyeyim dedim, başıma gelmeyen şey kalmadı. Son BIOS'u indirdim, her şeyi doğru yaptım ama güncelleme bittikten sonra BIOS'um bembeyaz oldu. Sistem açılıyordu, sorunsuz çalışıyordu ama BIOS'a giremiyordum; her halükarda beyaz ekran oluyordu.

Sorun çözümü için Reddit'teki yabancı forumlara baktığımda ise üst seviye X870 anakartlarda bile bu sorunları yaşayanları gördüm. MSI BIOS ekranında M-Flash sol altta olduğu için tahminlerle bir şekilde M-Flash ekranına girip BIOS'u eski sürüme alabildim ama çile gibiydi. İlk fırsatta satıp farklı markaya geçeceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilmeden almışız zamanında B650M Gaming Plus'ı, onu alırken de ASUS'un tasarımını beğenmediğim için tercih etmiştim. Neyse, Gigabyte'ın B850 Aorus'unu deneyeceğim yakın zamanda.

MSI alınmaz diye bir şey demiyorum ama muhtemelen AM5 sistemler eski sistemlere göre daha sıkıntılı. Ben de B650 Gaming PLUS WIFI var. Windows 10'da sürekli kernel hataları aldım. Dahili ekran kartı, harici ekran kartı (GTX 1080), PSU değişimi. Anakart listesindeki uyumlu 2 RAM'den teke indirme falan ne yaptıysam çözülmedi ve anakarttan şüphe ettim, direkt donanım arızası sanıyordum. Windows 11 kurunca tamamen düzeldi.

Bazen sistem DP porttan açmayabiliyor. Nadiren de olsa böyle hataları olabiliyor. Bazen ekranı kapatıyorum, geri gelip açınca açılmıyor. Resetliyorum, bazen açılıyor, nadiren de olsa BIOS'u resetlemeden sistem açılmıyor. BIOS'ta ayar yapmaya korkar oldum. :)

Uzun süredir BIOS güncellemesi yapmamıştım. 8 ay olmuş. Son çıkan BIOS'lar ardı ardına :) 1M versiyonunu yükleyip denemek istiyorum. Umarım sıkıntı olmaz. Gerçi şu an çok problemim olmuyor. Ama sonuçta daha güncel.

Daha önce MSI Center üzerinden fanları ayarlayabiliyordum. Bir BIOS güncellemesinden sonra yok oldu. Belki o düzelir.

Yani MSI alınmaz demiyorum ama muhtemelen AM5 sistemlerde sıkıntı biraz daha fazla var. AM4 sistemim vardı, onda da MSI B450 Gaming Plus vardı. Yıllarca hiçbir sıkıntı yaratmadı. BIOS'u düşük tutmuşlar, sonradan Max çıkarttı adamlar. :)

Screenshot_46.webp

Forum olarak MSI anakartlar önermiyoruz. :) B850M Force iyi bir tercih.

Bu arada bu bütçeye B850 Eagle veya Aorus alınabilir.
Şimdi bu tür bir yorumu asla anlayamayacağım, ne demek? Forumlarda asla önermiyoruz. MSI marka ne yaptı size? Bu MSI çok kaliteli bir marka. Asus'un B850 Max gibi orta hatta üst düzey anakartlarında arıza ışıkları yokken, MSI'ın A620'lerinde bile var. Bende giriş seviye B650M'e var, hiç bir sıkıntısı yok. Kötülediğiniz kart Gen 5 SSD'li, ayrıca GPU veri yolunu düşürmeyen güzel bütçe dostu kart.

En az 3 ay uğraştım ben ama tek başına olunca işte hiçbir işte başarı elde edemiyorsun. O yüzden de başarısız bir adamım zaten. Tek başına mümkün olmaz, bir akım başlatmak lazım. :) Dilimde tüy bitti MSI almayın diye diye, yoksa bu forum dahil diğer forumlarda da devamlı MSI Gaming ve Tomahawk öneriliyordu. Aynı şekilde RAM konusunda da öyle. Amca bu işi TR'de kısmen başlattı ama eksik başlattı. Ben elimden geldiğince birkaç yıldır çaba içindeyim. Artık benim de aktaracak ek bir şeyim yok, bu adamlar 2 yılda bunu düzeltemiyorsa benim de elimden bir şey gelmez. Kendim ekiple yazıştım düzeltmeleri için, yazışmalar da duruyor Global'de. Yine ServisPoint yetkili servisine bizzat gittim, arkadaşlarla konuştum. Ona rağmen kart 3 kere gidip geldi. Hakem heyetine gitmeden son bulmasına sürecin sevindim. Firma GGTR bir de, GGTR+ServisPoint birleşimi çok tehlikeli. O yüzden ben kendi adıma öneri yaparken birçok nedeni ve sonucu bir arada değerlendirip o şekilde görüş belirtiyorum ki alacak kişi sorun yaşamasın ya da yaşadığı vakit karşısında muhatabı olsun. Ben kendi adıma da çok uğraştım çünkü. O kadar bütçe ayırıp da kimse bir anakart ya da RAM yüzünden aylar, yıllar uğraşmak zorunda kalmamalı.
Gene kendi deneyimi yüzünden koca bir markayı karalayan bir insan daha. Ya arkadaş, ne anlatıyorsun? Benim de başıma, çok övdüğünüz hem Gigabyte hem Asus markasına geldi, hem de orta seviye anakartlarında sayısız kere servise gitti belli sorunlardan. Tüm markayı kötülüyor muyum? Senden ricam; MSI MPG B850 Edge TI modeline bakman, o da aynı markanın ama gayet güzel. Fiyatı 14.500, o para B850'ye verilmez deme, X870'e kalkışırsan giriş seviye X870 alırsın.
MSI almayın. A620 var bende bir BIOS güncelleyeyim dedim, başıma gelmeyen şey kalmadı. Son BIOS'u indirdim, her şeyi doğru yaptım ama güncelleme bittikten sonra BIOS'um bembeyaz oldu. Sistem açılıyordu, sorunsuz çalışıyordu ama BIOS'a giremiyordum; her halükarda beyaz ekran oluyordu.

Sorun çözümü için Reddit'teki yabancı forumlara baktığımda ise üst seviye X870 anakartlarda bile bu sorunları yaşayanları gördüm. MSI BIOS ekranında M-Flash sol altta olduğu için tahminlerle bir şekilde M-Flash ekranına girip BIOS'u eski sürüme alabildim ama çile gibiydi. İlk fırsatta satıp farklı markaya geçeceğim.
Kime göre, neye göre almayın? Giriş seviye modelini almışsın, belki de 2 yıldır güncellemediğin anakartı güncellemişsin, sorun oldu diyorsun. Bu MSI'ın alt markasını kullanarak X870E'lerine de sallamak oluyor. A620 alıp genelleme yapmayınız. MSI MAG B850 Edge TI modeline de bak istersen. Ayrıca yabancı forumlarda bunu yazan 3-5 kişi ise, alıp da sorun yaşamayan milyonlarca kişi var. Bende de B650 MSI var, sıkıntısı yok.

Kime göre neye göre almayın. Giriş seviye modelini almışsın belki de 2 yıldır güncellemediğin anakartı güncellemişsin sorun oldu diyorsun. Bu MSI'ın alt markasını kullanarak X870elerine de sallamak oluyor A620 alıp genelleme yapmayınız. MSI mog B850 Edge Ti modelinede bak istersen. Ayrıca yabancı forumlarda bunu yazan 3 5 kişi ise, alıp da sorun yaşamayan milyonlarca kişi var bende de B650 MSI var sıkıntısı yok.

Donanım ve BIOS tarafında çok bilginiz varsa buyurun; MSI ile sayfa sayfa birçok sıkıntılı sorunlar var. Ha dersiniz ki yanlış ayarlar yapıyorlar, o yüzden MSI ile sorun yaşıyorlar, MSI anakartlı konularda sizi etiketleyelim, çözüm yolunu gösterin.

Ekran görüntüsü 2026-07-27 224258.webp

Görseldeki gibi MSI'ye tövbe etmiş en az 5-6 konuyu linkleyebilirim, çözüm yolları hep aynı, anakart değişikliği yaparak düzelttiler. Tekrar yazıyorum. MSI stabil güzel anakart, kullanmasını bilmiyorlar diyorsanız, MSI ile ilgili konular da sizi etiketleyelim, çözüm yolu ve önerilerinizi dikkate alacağız @ahmet.wint1

Donanım ve BIOS tarafında çok bilginiz varsa buyurun; MSI ile sayfa sayfa birçok sıkıntılı sorunlar var. Ha dersiniz ki yanlış ayarlar yapıyorlar, o yüzden MSI ile sorun yaşıyorlar, MSI anakartlı konularda sizi etiketleyelim, çözüm yolunu gösterin.

Eki Görüntüle 269152

Görseldeki gibi MSI'ye tövbe etmiş en az 5-6 konuyu linkleyebilirim, çözüm yolları hep aynı, anakart değişikliği yaparak düzelttiler. Tekrar yazıyorum. MSI stabil güzel anakart, kullanmasını bilmiyorlar diyorsanız, MSI ile ilgili konular da sizi etiketleyelim, çözüm yolu ve önerilerinizi dikkate alacağız @ahmet.wint1

@SalimBdk @Ehwenisher @STama @crystallreed @AliNk ve daha niceleri var. İşkembeden sallıyoruz biz sanırım. :) Ben birebir bu kişilerin kartlarını ayarladığımdan belki sonrasında memnun kalmış olabilirler ama öncesi fecaat. @X99

Son düzenleme:
Ve daha niceleri var. İşkembeden sallıyoruz biz sanırım.

Sadece bu forumdan, MSI ile sorun yaşayan benim gördüğüm fix 100 konu çıkartırım, diğer forumları saymıyorum daha, YouTube MSI sistemleri alanlar, 6 ay sonra acı bir tecrübe ile sistem değişikliğine gidiyor. X870 Carbon serisine lafım yok, onda da üst seviye manuel Tweak ayarların da bazı ufak sorunlar var ama, tolere edilebilir.

Sadece bu forumdan, MSI ile sorun yaşayan benim gördüğüm fix 100 konu çıkartırım, diğer forumları saymıyorum daha, YouTube MSI sistemleri alanlar, 6 ay sonra acı bir tecrübe ile sistem değişikliğine gidiyor. X870 Carbon serisine lafım yok, onda da üst seviye manuel Tweak ayarların da bazı ufak sorunlar var ama, tolere edilebilir.

@Yakuza MSI'deki Carbon ve Tomahawk arasındaki USD farkı hakkında ne düşünüyorsun? Zira bazı şahıslar bir yanılgı içerisinde, doğru yöne sevk etmek icap eder.

@Yakuza MSI'deki Carbon ve Tomahawk arasındaki USD farkı hakkında ne düşünüyorsun? Zira bazı şahıslar bir yanılgı içerisinde, doğru yöne sevk etmek icap eder.

Daha kaliteli PCB katman yapısı ve Memory tracing, 2. slot gen5, 2 tane lan girişi, daha fazla USB port+ soğutma daha kaliteli, VRM daha üstün.

Fark 200 dolar.

@SalimBdk @Ehwenisher @STama @crystallreed @AliNk ve daha niceleri var. İşkembeden sallıyoruz biz sanırım. :) ben birebir bu kişilerin kartlarını ayarladığımdan belki sonrasında memnun kalmış olabilirler ama öncesi fecaat. @X99

Ayhan abi ile aynı ayarları hem MSI hem ASUS'ta denedik ASUS hemen açıldı ben şahidim. Şu an gene bir ton ayar var üstüne dahi ekledik dahasını yaptık yine bana mısın demedi, BIOS istiyorsanız ASUS alın.