BrkDMR

Becerikli
Arkadaşlar, MSI B850 GAMING Plus Wi-Fi model anakartı aldım. R7 9700X işlemci ile kullanacağım. Kullanmadan önce BIOS'u güncellememe gerek var mı yoksa direkt takıp çalıştırsam da olur mu? Anakart güncel midir?

Son düzenleyen: Moderatör:
9700X piyasaya X870 anakartlarla birlikte çıktı diye biliyorum. B850 anakartlar daha sonradan çıktı. Haliyle B850 anakartlar doğal olarak 9700X'i destekler. Fakat en güncel biosu hemen kurmamızı tavsiye ederim. RAM uyumluluğu ve bellek gecikmesinde çok güzel iyileştirmeler oldu. Özellikle RAM için Bank Refresh mode: Mixed Mode açınca Aida64'te belkek gecikmesinde çok iyi düşüşler gördüm.

Arkadaşlar, MSI B850 GAMING Plus Wi-Fi model anakartı aldım. R7 9700X işlemci ile kullanacağım. Kullanmadan önce BIOS'u güncellememe gerek var mı yoksa direkt takıp çalıştırsam da olur mu? Anakart güncel midir?

Tak çalıştır sorun olmaz, ama MSI bir yıl geriden geliyor BIOS konusunda. Mixed Mode halen aktif değil. Hynix A-die ise Normal, M-die ise Mixed kullanabilirsin. Samsung ve Micron modüllerde Mixed almazsan iyi olur. Çünkü Boot etmiyor. Zaten MSI'de aktif değil henüz. 1 yıla ancak aktif olur sanırım. :) BIOS konusunda 1 ASUS, 2 Gigabyte şu anda. ASRock ve MSI, AM5'te son tercih. Tepe modeller hariç tutulabilir.

9700X piyasaya X870 anakartlarla birlikte çıktı diye biliyorum. B850 anakartlar daha sonradan çıktı. Haliyle B850 anakartlar doğal olarak 9700X'i destekler. Fakat en güncel biosu hemen kurmamızı tavsiye ederim. RAM uyumluluğu ve bellek gecikmesinde çok güzel iyileştirmeler oldu. Özellikle RAM için Bank Refresh mode: Mixed Mode açınca Aida64'te belkek gecikmesinde çok iyi düşüşler gördüm.

A-die'da ciddi düşüş görmemeniz lazımdı, manuel Tuning ile beraber baktıysan öyle sonuç vermiştir. AIDA Latency olarak zaten Ryzen 9000'de 7000'e göre +5, +10 ns daha yüksek veriyor. Yine X3D'ler +5, +10 ns yüksek çıkıyor minimum. Mixed olayı İntel'deki gibi, tRFC2 aktif. Same Bank için yine İntel'de tRFC2 120 ns, sonrasında tCK cinsinden -120 çıkartılarak Same Bank kullanılır XOC'ciler tarafından. Yüksek oranda bu şekilde stabil oluyor. Dip değerler için uğraşmak çok getiri sağlamadığından bu formülü uyguluyorlar.

@LH44 Hazır olsun, bu da yeni H16B, Hynix B-die. Primary kısmı maalesef Micron gibi. Ama frekans ve tRFC olarak sorunu yok. Revize Micron gibi olmuş. Bu RAM'lerde yine Mixed sorun yaratabilir. Refresh görüldüğü üzere Normal alınmasında fayda var. BIOS güncelledikten sonra MSI bu modu eklemediği için sorun yok, ama diğer kartlarda Normal çekin.

1772108463906.webp
1772108641458.webp

Sözün özü, BIOS güncelleyip Hynix modüller için Tuning yapın. 9700X aldığın için bu gerekli.

@LH44 Hazır olsun, bu da yeni H16B, Hynix B-die. Primary kısmı maalesef Micron gibi. Ama frekans ve tRFC olarak sorunu yok. Revize Micron gibi olmuş. Bu RAM'lerde yine Mixed sorun yaratabilir. Refresh görüldüğü üzere Normal alınmasında fayda var. BIOS güncelledikten sonra MSI bu modu eklemediği için sorun yok, ama diğer kartlarda Normal çekin.

Eki Görüntüle 229621Eki Görüntüle 229622

Sözün özü, BIOS güncelleyip Hynix modüller için Tuning yapın. 9700X aldığın için bu gerekli.
viper venom aldım tek modul biosu güncelledikten sonra expo açsam 6000 mhz 30cl değerinde çalıştırsam olmuyor mu yani hocam tuning olayını bilmiyorum

viper venom aldım tek modul biosu güncelledikten sonra expo açsam 6000 mhz 30cl değerinde çalıştırsam olmuyor mu yani hocam tuning olayını bilmiyorum

Olur, sorun olmaz. Tune yaparsan daha iyi olur ama tek modül ise şimdilik uğraşma. Sonrasında 2x16 Dual yaparsan uğraşırsın.