Rehber 8 GB VRAM yeterli mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Sensei
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 142
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    vram

Bit meselesi fabrikada grafik işlemcisinin kendisine göre belirleniyor ya. 5070'i 6 kontrolcülü 192 bit istersin ama fabrikada 2 tane bozuk kontrolcülü çıkarsa (her kontrolcü 32 bit taşıyor) silikonu çöpe atmamak için böyle 128 bit diye duyuruluyor. Demek ki 2025'ten bu yana NVIDIA'nın elinde hep 4 kontrolcülü (128 bit) 5070 GPU'ları vardı. 3 GB bellek ucuz olsaydı 12 GB 128 bit GPU çıkabilirdi ama maliyetinden dolayı yapmayıp 8 GB çıkardılar. Daha sonra ellerinde satacak kadar 6 kontrolcülü (192 bit) 5070 mobil GPU'su kalınca 5070'in 12 GB duyuruldu diye haber yapıldı. 8 GB'da da 12 GB'da da 2 GB GDDR7'lik bellek modülleri kullanılıyor. (4X2=8, 6X2=12) Şirketi savunmak gibi niyetim yok, sadece ''bit pire'' diye umursamadığınız konunun ekran kartının kendi VRAM'ini belirlemede çok önemi olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.

Videoda Jarrod ne diyor? VRAM taşması yaşamayan 20 oyunun 18'inde 8 GB ile 12 GB birebir aynı FPS veriyor. Pratikte aynı durumu yaşatmayan tek şey VRAM'in tükendiği o 2 ekstrem senaryo. Geriye kalan koca kütüphanede 12 GB, 128bit kırpık çip yüzünden 8 GB modele tek bir kare bile fark atamıyor.

Burada biraz teknik açıklama yapıyoruz sizin için fazla VRAM iyi, fazla çekirdek iyi kafasındaysanız bu teknoloji forumda bile olmanıza gerek yok mağazalardan en pahalı olanı alın çıkın. Bu forumun olayı en az parayla alabileceği en iyi performansı alması hakkında. Ya bilgisizsiniz ya da fanboysunuz.

Saf güç fazla VRAM kafasıyla devam etsek, bugün hala R9 295X2 kullanıyor olurduk

Bu arada o kartı da kullanıyordum, Devil 13. 4x8-pin güç bağlantısı vardı..

Dostum bit pire diye umursamıyorum çünkü umurumda değil. Ben 1500 dolara 70 serisi olarak, üst segment olarak satılan kart ile üst segment deneyim alamadığımı umursuyorum. Çipin 2K ultra ayarlarda 60FPS verdiğini bile bile 8GB diye ayar kısmak zorunda olmamı umursuyorum. Ben 100.000 TL'nin altına adam akıllı laptop alamamayı şikayet ediyorum.

Bit pire diye umursamıyorum çünkü bizim bu tartışmamızın tek nedeni NVIDIA'nın pazarlama stratejileri, daha çok para kazanma hırsı. Ortada teknik bir problem yok, teknik problem bahanesine sığınılmış marketing var. Teknik problem çözülür, çözmek istenmiyor.

Şirketi savunuyorsunuz dememizin sebebi bu. Sen bugün 70 bin 80 bin lira para verip başın ağrımadan makine alamıyorsun. Ben müşteriyim, ben cebimden çıkanı karşıma geleni bilirim.

Biraz daha devamını dinlesen "5 or quarter of them has lower %1 FPS and far worse noticable performance" da diyor. Bunu 2026 yılının 3.çeyreğinde söylüyor. Telefon alır gibi laptop alma planı yoksa seneye o "quarter" olacak sana "half". + daha bu yılın AAA oyunları yeni çıkmaya başlıyorlar.

Saf güç fazla VRAM kafasıyla devam etsek, bugün hala R9 295x2 kullanıyor olurduk

Bu arada o kartı da kullanıyordum, devil 13. 4x8-pin güç bağlantısı vardı.

O zamanlar da insanlar sırf güç tüketimi düşük olsun ve ısınmasın diye AMD Radeon yerine NVIDIA kartları alıyorlardı. Mesele hiçbir zaman DLSS olmadı; NVIDIA her zaman Radeon'dan öndeydi. Yine de hakkını yemeyelim, Free-Sync sayesinde (asıl VESA'ya teşekkürler) monitörlere dünyanın parasını vermiyoruz.

NVIDIA'dan memnun değilseniz boykot edin ve almayın diyeceğim ama laptop için durum bu. Daha tartışmanın lüzumu yok.

Fazlasında gözümüz yok, yeterli olsun derdimiz. Test edilen 20 oyunun 2 tanesi VRAM eksikliğinden oynanmayacak hale geliyorsa, 5 tanesinde bariz performans sorunları oluyorsa burada fazlalıktan veya lüksten değil yeterlilikten bahsedilir.

ATI AMD maalesef hep sorunluydu. Windows XP döneminde bile resmi sürücüler yerine fan yapımı, modlu sürücüler kullandığımız oluyordu..

Yüksek VRAM'li 5070 Ti ya da 5080 mobil GPU'larını düşünebilirsiniz. Param yok diyorsanız da bu sizin sorununuz. 100 bin lira kimine göre çerez kimine göre yıllık kazancı artık. ne kadar ekmek o kadar köfte.

Daha dün bana “şirket yönetiyoruz” vs diyorlardı. Şirket yöneten adam bütçe sıkıntısı yapar mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…