Bütçe
Anakart Bütçesi 12 Bin TL

aranjoremir

Uzman
Merhaba dostlar. Yeni bir bilgisayar topluyorum. Başka bir konu açıp işlemciye karar vermiştik. 9950X3D işlemciyi satın aldım. Crucial 96 GB DDR5 5600MHz RAM'im var. Ekran kartı olarak da bir süre 3060 Ti kullanacağım sonrasında da 5070 Ti veya 5080'e geçeceğim krizden fırsat bulabilirsem. Ancak bu süreç için anakart tercihinde çamura saplandım ilerleyemiyorum. Aşağıda bulduğum hoşuma giden 1-2 anakartın linkini paylaşacağım. Eğer farklı bir öneriniz varsa lütfen paylaşın. Şimdiden çok teşekkürler.

@aranjoremir, iki anakart da iyi değil.

B850-G, B850-A, X870 Gaming X, X670E Gaming Plus'a bakabilirsiniz.
B850-Plus/Plus II/Plus Wi-Fi da alternatif.
Oyun için kullanmayacağınızı düşünüyorum.

Ek olarak aldığınız RAM iyi değil. Hem Crucial hem 5600MT/s. Micron garanti.

Son düzenleyen: Moderatör:
Anakart konusunda kıyafet seçer gibi almanızı tavsiye ederim. Üstündeki portlara bakın, kartın giriş çıkışlarına bakın. İhtiyacınızı hangisi karşılıyorsa onu alın. Belirli bir bütçeden sonra AM5 anakartların çoğu işlemci besleme konusunda hatrı sayılır derecede iyi olmaya başlıyor ve size de dert etmeniz gereken tek şey olarak anakartın diğer özellikleri kalıyor. Wi-Fi, USB sayısı, USB 4 ihtiyacı gibi gibi.

Sadece yazılım konusunda Asus'tan şu sıra uzak durmanızı tavsiye edebilirim. Armoury Crate kötü çalışıyor.

MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX Anakart

Edit: 9950X ya da X3D gibi modeller alacak olsam ben Future Proofing yerine biraz daha VRM odaklı bakarım. B650M Tomahawk her ne kadar konuda paylaşılan B850'ler gibi PCIe5.0 ya da çok yüksek frekans desteklerine sahip olmasa da çok tatlı güç yollarına ve komponent kalitesine sahip.

14 fazlı güç beslemesi artı daha iyi ses kartı ile gelir. Bağlanılabilirlik özellikleri de gayet yeterli. Benim önerim "Bu fiyat bandında bu işlemcinin altına konulacak en iyi mobo nedir?" sorunun cevabı. Yoksa para çıkarsa 5 daha koyup X870 serisine gitmek de bir seçenek.

Sadece ekran kartını çok geciktirme, VRAM işi iyice kızışıyor. Super'leri bekleyenler beklediği ile kalacak, MSRP fiyatına ya da yakınına termalleri iyi bir 5070Ti bulup yapıştırırdım.

Son düzenleme:
@aranjoremir, iki anakartta iyi değil.

B850-G, B850-A, X870 Gaming X, X670e Gaming Plus'a bakabilirsiniz.
B850-Plus/Plus II/Plus Wi-Fi'da alternatif.
Oyun için kullanmayacağınızı düşünüyorum.

Ek olarak aldığınız RAM iyi değil. Hem Crucial hem 5600MT/s. Micron garanti.

RAM'in kötü olma sebebi ne hocam? Kriz öncesi yakalayabildiğim tek RAM oldu Almanya'da.

MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX Anakart

Edit: 9950X ya da X3D gibi modeller alacak olsam ben future proofing yerine biraz daha VRM odaklı bakarım. B650M Tomahawk her ne kadar konuda paylaşılan B850'ler gibi PCI-e5.0 ya da çok yüksek frekans desteklerine sahip olmasa da çok tatlı güç yollarına ve komponent kalitesine sahip.

14 fazlı güç beslemesi artı daha iyi ses kartı ile gelir. Bağlanılabilirlik özellikleri de gayet yeterli. Benim önerim "bu fiyat bandında bu işlemcinin altına konulacak en iyi mobo nedir?" sorunun cevabı. Yoksa para çıkarsa 5 daha koyup X870 serisine gitmek de bir seçenek.

Sadece ekran kartını çok geciktirme, VRAM işi iyice kızışıyor. Super'leri bekleyenler beklediği ile kalacak, MSRP fiyatına ya da yakınına termalleri iyi bir 5070 Ti bulup yapıştırırdım.

Almanya'ya döndüğüm gibi hemen 5070 Ti alacağım hocam.

RAM'in kötü olma sebebi ne hocam? Kriz öncesi yakalayabildiğim tek RAM oldu Almanya'da.
Bunlar senin hissedebileceğin farklardan ziyade bazı genel geçer şeyler.

CL30 6000MHz belleklerim(iyi) ile CL46 5600MHz belleklerin(kötü) arasındaki gecikme 6 nanosaniye falan. Son kullanıcının kâğıt üzerinde okuyup karşılaştırma yaptığı şeyler, sentetik ortamda pek kıymetleri yok.

%1 değerlerin yüzde 1-1.5 kadar daha düşük olacak o da bu kriz ortamında göz ardı edilebilecek bir miktar. Yani kötü belleklerin yok, hele markası ile hiç alakası yok.

@GIRD4P, marka, normalde önemli değil ancak Crucial'ın Micron'a bağlı olması es geçilebilecek bir şey değil.

RAM'e kötü deme sebebim bu RAM'lerin stabil olmama ihtimali var. Frekans düşürmesi gerekebilir.
Micron'un sağı solu belli değil çünkü. Belki voltaj arttırarak adam edilebilir belki edilemez.
@aranjoremir