Karamell 1

Başarılı
Merhaba.

birkaç hafta önce açılmama ve şarj almama şikayetiyle cihazımı servise göndermiştim ve ayrıca fan temizliği ve bakımı istemiştim. 3 Temmuz'da bilgisayar elime tekrar ulaştı. Bakım açıklamasında on-off tuşunun çalışmadığını ve klavye değişimi yapıldığını söylediler (Ne alaka hala anlamadım) ve termal bakım yapıldığını söylediler. Birkaç gündür oyun oynuyorum ve şarj soketinin giriş kısmının aşırı ısındığını fark ettim (Oyun oynadığım ortam da 18 derece, turbo modda klima çalışıyor). CPU ve GPU tarafı gayet soğuk, bilgisayar turbo modda, fanlar maksimumda çalışıyor ama laptop 86, yer yer 90 dereceyi görüyor ve GPU tam frekansta çalışmıyor, 1600-1900 arası çalışıyor, normalde sabit 2505 MHz'de çalışırdı. Neden böyle bir problem olur?

IMG_20260706_154801.webp

Selamlar,

Servis klavye değişimi veya on-off tuşu tamiri için soğutucu bloğu kaldırdığında büyük ihtimalle orijinal sıvı metal uygulamasının yalıtımını bozdu ve yerine ya sıradan, kalitesiz bir termal macun sürdü ya da sıvı metali tam olarak yenileyemeden bloğu geri kapattı.

Nitro 16'nın soğutma bloğu sıvı metalin yüksek ısı iletim kapasitesine göre tasarlandığı için, araya standart macun girdiğinde veya temas yüzeyi bozulduğunda Gpu fotoğrafta görülen gibi daha 72 Watt'ta bile 86 derecelere çıkıp kendini korumaya alarak frekans kısma durumuna gelmiş.

Bana kalırsa durum eskisinden de ciddi çünkü bloğun altından taşıp sızabilecek yanlış uygulanmış bir sıvı metal, anakarttaki bileşenleri kısa devre yaptırarak cihazı tamamen bozabilir. Bu yüzden bence hiç vakit kaybetmeden almış olduğun değerlerin ekran görüntüleriyle birlikte cihazı "hatalı termal uygulama ve sıvı metal sızıntısı şüphesiyle" bir an önce yetkili servise geri göndermeni öneririm.

Laptopu yalnızca NVIDIA GPU moduna aldım ve MSI Afterburner yükleyip test ettim CPU normal ama GPU sıcak çalışıyor sürekli MHz değişimi oluyor 2400 2600 aynı şekilde watt değişimi de oluyor ayrıca hâlâ laptopun orta üst tarafı (şarj soketinin girdiği yer) aşırı sıcak sanırım yine mecbur servise göndereceğim.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2026-07-07 at 18.31.41.webp
    WhatsApp Image 2026-07-07 at 18.31.41.webp
    1,4 MB · Görüntüleme: 8
Laptopu yalnızca NVIDIA GPU moduna aldım ve MSI Afterburner yükleyip test ettim CPU normal ama GPU sıcak çalışıyor sürekli MHz değişimi oluyor 2400 2600 aynı şekilde watt değişimi de oluyor ayrıca hâlâ laptopun orta üst tarafı (şarj soketinin girdiği yer) aşırı sıcak sanırım yine mecbur servise göndereceğim.
Bence en doğrusu olur, cihazı bu şekilde zorlayıp farklı problemlere sebep vermeden önce bu iki ekran görüntüsünü de kanıt olarak sunup "Soğutucu blok montajı, sıvı metal ve VRM termal pedleri hatalı, cihaz bariz şekilde throttling yapıyor" notuyla doğrudan servise geri gönderin derim. Umarım hızlıca çözülür sorununuz.

Servise geri ver hocam, 1600 MHz boştaki değer. Throttle yiyor cihaz.