Berke

Başarılı
Oyunlarda genel olarak 35-40 W arası geziyor, işlemci TDP değeri ise 115 W

İşlemci: i7 12700H
Ne yapmam lazım? Gerçekten olması gerekenden düşük FPS alıyorum...

1705848854104.webp

Galiba minimumda çalışıyor. ''Nihai Performans'' modunda kullanmama rağmen böyle oluyor.
BIOS üzerinde hiçbir ayar yok, XMP falan.

1705849179698.webp

Neden 45 W gözüküyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Performans testlerini, AAA Online olmayan ve optimizasyonu iyi bir oyunda birebir sistemler üzerinden yapmak lazım. Ayrıca testte çözünürlük ve tüm grafik ayarları belirtilmiş olmalı. En sağlıklısı oyun içi benchmark testlerine bakmak. Öyle bir oyun varsa elinde, YouTube testleri ile karşılaştırmalı bir paylaş duruma bakalım. Daha fazla ve daha az çok belirsiz kavramlar, detay çok az.

Denedim bazı oyunlarda olması gerekenden az FPS veriyor ama özellikle Online oyunlarda daha az veriyor PUBG gibi mesela RDR2 de daha iyi performans veriyor bayağı değişken.

Dizüstü genel yapılandırması 45 W oluyor zaten. Kimi cihazlarda bunun biraz üstüne çıkmak mümkün olsa da 115W'a kadar çıkan bir model olmamıştır diye düşünüyorum. Dizüstünde onu serin tutmak mümkün olmazdı.

Özellikle 13. nesil hx ibaresi bulunduran işlemcilerin geneli için 45 watt çerez. i5 13500HX bir cihaz 150 watt çekmiş mesela. i7 13650HX ROG 120 watt çekebiliyor. i5 12450H bile 80 watt çekiyor(bu çıktığı en yüksek değer değil.) 45 watt yeni nesil işlemciler için çok çok az(Intel için söyiüyorum.)

@Berke performansında bir sorun olduğunu düşünüyorsan veya işlemcinin o kadar gücü çekmediğini deği çekemediğini düşünüyorsan thorttlestop indirip TS bench testi yap(960M işaretleyip) sonuca göre anlarız sorun olup olmadığını.

@bilmememem gövdesi ağır en üst seviye sistem barındıran cihazlarda yüksek W değerleri görmek mümkün oluyor elbette. Soğutma tarafında daha iyi tasarımlı masaüstüne yakın cihazlar o bahsettiklerin. Geçmişte masaüstü ekran kartı ve işlemcisi olan dizüstüler vardı ve onlarda da sınır mobile değerlerin epey üzerindeydi. 13. nesil HX işlemciler dahi sürekli o değerlerde kalamıyor yalnız, anlık yükseldiği değerler 150W gibi değerler.

@RDR2'de iyi performans veriyorsa cihazda sorun yok demektir. PUBG birçok haritası olan, o haritaların kendi içinde farklı optimizasyonu olan, spesifik bir haritanın bile bulunduğun noktasına, çevrendeki oyuncuların sayısına göre çok değişkenli durumu var. Çok grafik ayarı seçeneği var ayrıca. Yani kıyaslama yapmak zor. RDR gibi oyunlarda olması gerekeni alıyorsan sistem gerekeni veriyordur. Daha fazlasına dair bir talebin varsa o sistemde mümkün olmadığını düşünmek gerekir.

@bilmememem gövdesi ağır en üst seviye sistem barındıran cihazlarda yüksek W değerleri görmek mümkün oluyor elbette. Soğutma tarafında daha iyi tasarımlı masaüstüne yakın cihazlar o bahsettiklerin. Geçmişte masaüstü ekran kartı ve işlemcisi olan dizüstüler vardı ve onlarda da sınır Mobile değerlerin epey üzerindeydi. 13. nesil hx işlemciler dahi sürekli o değerlerde kalamıyor yalnız, anlık yükseldiği değerler 150W gibi değerler.

@RDR2'de iyi performans veriyorsa cihazda sorun yok demektir. PUBG birçok haritası olan, o haritaların kendi içinde farklı optimizasyonu olan, spesifik bir haritanın bile bulunduğun noktasına, çevrendeki oyuncuların sayısına göre çok değişkenli durumu var. Çok grafik ayarı seçeneği var ayrıca. Yani kıyaslama yapmak zor. RDR gibi oyunlarda olması gerekeni alıyorsan sistem gerekeni veriyordur. Daha fazlasına dair bir talebin varsa o sistemde mümkün olmadığını düşünmek gerekir.

Hocam Rust gibi Online oyunlarda çok garibime gitti yani boru değil 3070 i7 bilemedim pek tatmin edemedi beni Resident Evil 4 oynuyordum 5ay önce aldığım FPS değeri 120FPS iken bu aralar 60-70'lerde pek anlamadım.

Soğutma tarafında daha iyi tasarımlı masaüstüne yakın cihazlar o bahsettiklerin.

i5 13500HX dediğim cihaz:
Macun değişince aldığı değerler. Bir de bu cihaz giriş seviyesi. ROG STRIX orta segment.

13. nesil hx işlemciler dahi sürekli o değerlerde kalamıyor yalnız, anlık yükseldiği değerler 150W gibi değerler.

ROG test bitene kadar o değerlerde stabil kalıyor. Monster'da keza oyunlarda değil ama Cinebench gibi testlerde o değerlerde kalabiliyor.

Hocam Rust gibi Online oyunlarda çok garibime gitti yani boru değil 3070 i7 bilemedim pek tatmin edemedi beni Resident Evil 4 oynuyordum 5ay önce aldığım FPS değeri 120FPS iken bu aralar 60-70'lerde pek anlamadım.

Oyunlarda ki FPS değerlerine bakarak iyi performans verip vermediğini anlamanız zor. Çok değişken var. İşlemciye bazı testler yaparak iyi mi kötü mü anlarsınız ancak.

Aynı oyunda bir süre sonra yarı FPS değerleri görmeye başladıysan ısı değerlerine bir bakmak gerek. Ne zaman termal bakım yapıldı en son?

@bilmememem attığın modelde detay belirtilmediği için başka bir tane bırakıyorum. İşlemcinin bahsettiğin değerlere çıktığını düşünüp üstüne ekran kartı tüketimini de ekleyince yanında gelen adaptör ile günlük kullanımda pratikte öyle bir şey olamayacağı çok bariz zaten. İşlemci sürekli o gücü çekebilecek olsa çok daha fazla enerji ihtiyacı doğardı.

i5 13500HX dediğim cihaz:
Macun değişince aldığı değerler. Bir de bu cihaz giriş seviyesi. ROG STRIX orta segment.

ROG test bitene kadar o değerlerde stabil kalıyor. Monster'da keza oyunlarda değil ama Cinebench gibi testlerde o değerlerde kalabiliyor.

Oyunlarda ki FPS değerlerine bakarak iyi performans verip vermediğini anlamanız zor. Çok değişken var. İşlemciye bazı testler yaparak iyi mi kötü mü anlarsınız ancak.

1705868473674.webp

Hocam bu değer geldi 72.5 watt gördü maksimum.

Aynı oyunda bir süre sonra yarı FPS değerleri görmeye başladıysan sıcaklık değerlerine bir bakmak gerek. Ne zaman termal bakım yapıldı en son?

@bilmememem attığın modelde detay belirtilmediği için başka bir tane bırakıyorum. İşlemcinin bahsettiğin değerlere çıktığını düşünüp üstüne ekran kartı tüketimini de ekleyince yanında gelen adaptör ile günlük kullanımda pratikte öyle bir şey olamayacağı çok bariz zaten. İşlemci sürekli o gücü çekebilecek olsa çok daha fazla enerji ihtiyacı doğardı.

Hocam nisanda aldım cihazı hiç bakım yapılmadı.

Aynı oyunda bir süre sonra yarı FPS değerleri görmeye başladıysan sıcaklık değerlerine bir bakmak gerek. Ne zaman termal bakım yapıldı en son?

330W adaptörleri bu cihazların dostum.

Kendi cihazımdan baz alırsam 330W adaptör 100W CPU çekiyor, 140W GPU çekiyor 90W da diğer bileşenlere fazlasıyla yetiyor.

Buna 280W koymuşlar mesela. İşlemcisi için INTEL sitesinde 157W'a kadar değer belirtilmiş, ekran kartı da 140W şimdiden sınırı aştık. (:

Son düzenleme: