nodaplus

Uzman
Oyunlarda daha belirgin şekilde mouse hissiyatı tutarsız ve gecikmeli. Bu sorunu yaşamadan önce mouse benim kolumun bir uzantısı gibi hissettirirdi fakat yaşamaya başladıktan sonra hiçbir şekilde oyunu hissedemiyorum. Ve bu hissiyat günün farklı saatlerinde veya farklı senaryolara göre değişiyor. Mesela geceleri sabaha göre nispeten daha iyi oluyor. Ya da bilgisayarıma format atıp her şeyi default ayarda bırakıp birkaç oyun oynuyorum ve eskiye göre çok daha iyi hissettiriyor. Dostlar bu psikolojik bir sorun değil ve sadece mouse hissiyatı da değil. Monitörümün renkleri bile kötüleşiyor. İşlemcimi 3 kere, anakartımı 8, güç kaynağımı 2, ramlerimi 2, kasamı 1, ssd i mi 1, monitörümü 3, faremi 7 kere(kablosuz ve kablolu olarak), ekran kartımı 2 kere(amd ve nvidia olarak), klavyemi vs. her şeyi değiştirdim. Modemimi ve hatta internet servis sağlayıcımı dahi değiştirdim. Yani tüm bunları düşününce elektriksel bir sorun gibi geliyor. İşin kötü yanı başka bir yere taşındığımda da aynı sorunu yaşıyordum. O evde de aynı problemler olabilir tabiki. Bu sorunu yaşayan arkadaşlar ne dediğimi gayet iyi anlayacaktır. Eğer size saçma geldiyse youtube' a electrical input lag yazın ve videolara bakın. Ve kesin çözüm veren birini asla bulamadım. Yaşayan arkadaşlar veya bilgili arkadaşlar varsa bu konuda bilgi alışverişi yapabiliriz.

Bana çok placebo gibi geliyor bu ve bu tarz konular, tabii hepsi değil de. Frametimelarda sorun yoksa pekte mantıklı bir açıklaması yok bu durumun. Elektriksel bir durumda, ani/düzensiz voltaj değişikliklerinde zaten sistem direkt kitlenir, reset falan atar, input lagla bir alakası olacağını düşünmüyorum. Valorantta direkt oyunun içinde işlemci gecikmesi vs. hepsine bakabiliyoruz. Bu tarz sorunlar yaşayan arkadaşlara Valorant indirip gecikme ile ilgili metrikleri açıp oyunu oynamalarını, metrikleri incelemelerini tavsiye ediyorum. Arkadaş sadece online oyunlarda sorun yaşıyorsa %90 internetinden kaynaklı, sağlamasını yaparız. ISS değiştirmek her zaman internet sorunlarını çözecek değil.

Elektriksel input lag mevzusu bence büyük oranda şehir efsanesi. En kötü elektrik altyapılarından birindeyim toprak hattı yok, hat dalgalı, voltaj çok dalgalı ama FPS oyunlarında 1:1 input hissiyatı alıyorum. Hissiyat farkını daha çok OS tarafı belirliyor. Windows 2000/XP’nin RAW input hissi, Windows 10/11’den daha direkt (DWM/latency stack farkı). Eğer bu işin gerçekten elektrikten olduğuna inanıyorsanız, tek net test yöntemi tam sinüs online UPS ve mümkünse bir de düzgün toprak hattı. Denerseniz zaten placebo mu, gerçek mi kendiniz görürsünüz. Modern PSU ve VRM'ler zaten AC tarafındaki paraziti DC'ye çevirip filtreliyor. O yüzden şebeke gürültüsünün doğrudan input Lag'a yansıması çok zor.

Elektriksel input lag mevzusu bence büyük oranda şehir efsanesi. En kötü elektrik altyapılarından birindeyim toprak hattı yok, hat dalgalı, voltaj çok dalgalı ama FPS oyunlarında 1:1 input hissiyatı alıyorum. Hissiyat farkını daha çok OS tarafı belirliyor. Windows 2000/XP’nin RAW input hissi, Windows 10/11’den daha direkt (DWM/latency stack farkı). Eğer bu işin gerçekten elektrikten olduğuna inanıyorsanız, tek net test yöntemi tam sinüs online UPS ve mümkünse bir de düzgün toprak hattı. Denerseniz zaten placebo mu, gerçek mi kendiniz görürsünüz. Modern PSU ve VRM'ler zaten AC tarafındaki paraziti DC'ye çevirip filtreliyor. O yüzden şebeke gürültüsünün doğrudan input Lag'a yansıması çok zor.
Şuan online ups deneyecek bütçem yok fakat plasebo olmadığına eminim.

Sadece online oyunlarda mı yaşıyorsunuz bahsettiğiniz durumu?
Hayır. Yani kötü olduğunda windows logusu bile pikse piksel gözüküyor. Mouse hissiyatı da kötü. Oyun akıcı olmuyor. Nispeten iyi olduğunda hem görüntü kalitesi iyileşiyor hem de mouse hissiyatı

Bana çok placebo gibi geliyor bu ve bu tarz konular, tabii hepsi değil de. Frametimelarda sorun yoksa pekte mantıklı bir açıklaması yok bu durumun. Elektriksel bir durumda, ani/düzensiz voltaj değişikliklerinde zaten sistem direkt kitlenir, reset falan atar, input lagla bir alakası olacağını düşünmüyorum. Valorantta direkt oyunun içinde işlemci gecikmesi vs. hepsine bakabiliyoruz. Bu tarz sorunlar yaşayan arkadaşlara Valorant indirip gecikme ile ilgili metrikleri açıp oyunu oynamalarını, metrikleri incelemelerini tavsiye ediyorum. Arkadaş sadece online oyunlarda sorun yaşıyorsa %90 internetinden kaynaklı, sağlamasını yaparız. ISS değiştirmek her zaman internet sorunlarını çözecek değil.
İnternet olarak nasıl bir test yapabilirim bilmiyorum. Ayrıca internet mouse hissiyatını etkiler mi ki?

Hayır. Yani kötü olduğunda windows logusu bile pikse piksel gözüküyor. Mouse hissiyatı da kötü. Oyun akıcı olmuyor. Nispeten iyi olduğunda hem görüntü kalitesi iyileşiyor hem de mouse hissiyatı
Mesela piksel gözüküyor demişsiniz. Bu olay olduğunda belirtilerini görsel olarak alın veya direkt videoya çekin, fikir üretelim. Ortada hiç bir somut veri yok iken tahmin üretmek zor. Fakat elektrikten kaynaklı olma olayı bana göre de hurafe.

İnternet olarak nasıl bir test yapabilirim bilmiyorum. Ayrıca internet mouse hissiyatını etkiler mi ki?
İnternet kısmını eleyebiliriz. Direkt görüntüde pikselleşme var demişsiniz, internetle alakası olmayan bir durum. Test etmenize gerek yok.