nodaplus

Uzman
Oyunlarda daha belirgin şekilde mouse hissiyatı tutarsız ve gecikmeli. Bu sorunu yaşamadan önce mouse benim kolumun bir uzantısı gibi hissettirirdi fakat yaşamaya başladıktan sonra hiçbir şekilde oyunu hissedemiyorum. Ve bu hissiyat günün farklı saatlerinde veya farklı senaryolara göre değişiyor. Mesela geceleri sabaha göre nispeten daha iyi oluyor. Ya da bilgisayarıma format atıp her şeyi default ayarda bırakıp birkaç oyun oynuyorum ve eskiye göre çok daha iyi hissettiriyor. Dostlar bu psikolojik bir sorun değil ve sadece mouse hissiyatı da değil. Monitörümün renkleri bile kötüleşiyor. İşlemcimi 3 kere, anakartımı 8, güç kaynağımı 2, ramlerimi 2, kasamı 1, ssd i mi 1, monitörümü 3, faremi 7 kere(kablosuz ve kablolu olarak), ekran kartımı 2 kere(amd ve nvidia olarak), klavyemi vs. her şeyi değiştirdim. Modemimi ve hatta internet servis sağlayıcımı dahi değiştirdim. Yani tüm bunları düşününce elektriksel bir sorun gibi geliyor. İşin kötü yanı başka bir yere taşındığımda da aynı sorunu yaşıyordum. O evde de aynı problemler olabilir tabiki. Bu sorunu yaşayan arkadaşlar ne dediğimi gayet iyi anlayacaktır. Eğer size saçma geldiyse youtube' a electrical input lag yazın ve videolara bakın. Ve kesin çözüm veren birini asla bulamadım. Yaşayan arkadaşlar veya bilgili arkadaşlar varsa bu konuda bilgi alışverişi yapabiliriz.

Mesela piksel gözüküyor demişsiniz. Bu olay olduğunda belirtilerini görsel olarak alın veya direkt videoya çekin, fikir üretelim. Ortada hiç bir somut veri yok iken tahmin üretmek zor. Fakat elektrikten kaynaklı olma olayı bana göre de hurafe.

İnternet kısmını eleyebiliriz. Direkt görüntüde pikselleşme var demişsiniz, internetle alakası olmayan bir durum. Test etmenize gerek yok.
Elektriğin input lag yaratma sebebi de şuna dayandırılıyor: Elektrikten gelen parazitler yani EMI sistem bileşenlerine sızıyor ve sinyallerin bozulmasına neden oluyor, bozulan sinyaller yeniden gönderilmek zorunda kalıyor ve bunlar çok sayıda olduğunda insanın hissedebileceği bir tutarsızlık ve gecikme oluyor.

Mesela piksel gözüküyor demişsiniz. Bu olay olduğunda belirtilerini görsel olarak alın veya direkt videoya çekin, fikir üretelim. Ortada hiç bir somut veri yok iken tahmin üretmek zor. Fakat elektrikten kaynaklı olma olayı bana göre de hurafe.

İnternet kısmını eleyebiliriz. Direkt görüntüde pikselleşme var demişsiniz, internetle alakası olmayan bir durum. Test etmenize gerek yok.
Mouse hissiyatı genel olarak her zaman kötü, bu pikselleşme abartı bişey değil kameradan gözükür mü bilmiyorum fakat psikolojik olmadığına eminim.

Elektriksel input lag mevzusu bence büyük oranda şehir efsanesi. En kötü elektrik altyapılarından birindeyim toprak hattı yok, hat dalgalı, voltaj çok dalgalı ama FPS oyunlarında 1:1 input hissiyatı alıyorum. Hissiyat farkını daha çok OS tarafı belirliyor. Windows 2000/XP’nin RAW input hissi, Windows 10/11’den daha direkt (DWM/latency stack farkı). Eğer bu işin gerçekten elektrikten olduğuna inanıyorsanız, tek net test yöntemi tam sinüs online UPS ve mümkünse bir de düzgün toprak hattı. Denerseniz zaten placebo mu, gerçek mi kendiniz görürsünüz. Modern PSU ve VRM'ler zaten AC tarafındaki paraziti DC'ye çevirip filtreliyor. O yüzden şebeke gürültüsünün doğrudan input Lag'a yansıması çok zor.
Sizin sistemiminiz ve kullanıdığınız windows sürümü nedir acaba

Mouse hissiyatı genel olarak her zaman kötü, bu pikselleşme abartı bişey değil kameradan gözükür mü bilmiyorum fakat psikolojik olmadığına eminim.
Pikselleşme varsa vardır, kamerada neden gözükmesin? Ölü pikselleri bile kamerada gösterebiliyor iken bahsettiğiniz pikselleşmeyi rahatça gösterebilmeniz gerek.

Pikselleşme varsa vardır, kamerada neden gözükmesin? Ölü pikselleri bile kamerada gösterebiliyor iken bahsettiğiniz pikselleşmeyi rahatça gösterebilmeniz gerek.
Olduğu zaman buraya yükleyeceğim, şuanda normal gözüküyor. Ama mouse hissiyatı hiçbir zaman istediğim gibi olmuyor. ya çok kötü oluyor ya da kötü..

bu video hakkında ne düşünüyorsunuz

Elektriğin input lag yaratma sebebi de şuna dayandırılıyor: Elektrikten gelen parazitler yani EMI sistem bileşenlerine sızıyor ve sinyallerin bozulmasına neden oluyor, bozulan sinyaller yeniden gönderilmek zorunda kalıyor ve bunlar çok sayıda olduğunda insanın hissedebileceği bir tutarsızlık ve gecikme oluyor.
Dediğin şeyi hissetmen imkansız. Zaten artık modern bileşenlerin çoğunun içinde bunun için gerekli yalıtım, koruma mevcut. Senin dediğin tarzda parazit yese sistemin çökme yaşarsın, oyun donar, kapanır, sistem kapanır açılır vs. farklı şeyler olur. Dümdüz ben input lag hissediyorum bu elektrikten diyemezsin buna, hadi diyelim parazit var bu belirtileri verir sistem.

Dediğin şeyi hissetmen imkansız. Zaten artık modern bileşenlerin çoğunun içinde bunun için gerekli yalıtım, koruma mevcut. Senin dediğin tarzda parazit yese sistemin çökme yaşarsın, oyun donar, kapanır, sistem kapanır açılır vs. farklı şeyler olur. Dümdüz ben input lag hissediyorum bu elektrikten diyemezsin buna, hadi diyelim parazit var bu belirtileri verir sistem.
Elektrikten olmadığını düşünürsek şuanda neler deneyebilirim peki

bu video hakkında ne düşünüyorsunuz
S1mple'ın bu konuda teknik bilgisi yok. Videoda da bahsediyor zaten başkasının kendisine "electrical input lag (?)"'a sahip olduğunu söylüyor. Kendisini bu konuya şartladığı için muhtemelen yeni apartmana geçince daha iyi hissedecek. Fakat aslında olan placebo'dan ibaret. Modern parçaların ve düzgün topraklama hattın varsa binanda bu tarz sorunlar yaşayamazsın elektrikten. Input lag zaten yaşamazsın, elektrikten kaynaklı olsa farklı farklı sorunlar yaşardın.

Elektrikten olmadığını düşünürsek şuanda neler deneyebilirim peki
Forumda tavsiye etmek yasak mı bilmiyorum ama Windows'u olabildiğince oyun için tweakleyip gerçekten Windows kaynaklı oyun gecikmesini azaltmayı başarabilen custom Windows yapanlar var, örneğin Atlas OS. Deneyebilirsin.
Driverları asla Windows Update üzerinden kurma. Temiz kurulum sonrası ekran kartı, chipset vs. sürücünü modelini yazarak kendi sitesinden en güncelini kur. Tam sistem özelliklerin neydi?

S1mple'ın bu konuda teknik bilgisi yok. Videoda da bahsediyor zaten başkasının kendisine "electrical input lag (?)"'a sahip olduğunu söylüyor. Kendisini bu konuya şartladığı için muhtemelen yeni apartmana geçince daha iyi hissedecek. Fakat aslında olan placebo'dan ibaret. Modern parçaların ve düzgün topraklama hattın varsa binanda bu tarz sorunlar yaşayamazsın elektrikten. Input lag zaten yaşamazsın, elektrikten kaynaklı olsa farklı farklı sorunlar yaşardın.

Forumda tavsiye etmek yasak mı bilmiyorum ama Windows'u olabildiğince oyun için tweakleyip gerçekten Windows kaynaklı oyun gecikmesini azaltmayı başarabilen custom Windows yapanlar var, örneğin Atlas OS. Deneyebilirsin.
Driverları asla Windows Update üzerinden kurma. Temiz kurulum sonrası ekran kartı, chipset vs. sürücünü modelini yazarak kendi sitesinden en güncelini kur. Tam sistem özelliklerin neydi?
Hocam bu atlasos, ghost spectre falan bu özel osları defalarca kurdum formatladım işe yaramadı ya da geçici bir etkisi oldu. Sistemim 14600kf, 3060ti, 32 gb ddr4 ram, asus ex b760m, corsair rm650x, viewsonic xg2431 240hz.

Hocam bu atlasos, ghost spectre falan bu özel osları defalarca kurdum formatladım işe yaramadı ya da geçici bir etkisi oldu. Sistemim 14600kf, 3060ti, 32 gb ddr4 ram, asus ex b760m, corsair rm650x, viewsonic xg2431 240hz.
VALORANT oynuyor isen şu girdi gecikmesi kısmındakilerden ilk 4ünü ikisini de göster yap sağ taraftan grafiği takip et. Bakalım gecikme değerlerine. MSI Afterburnerdan frametimelarına da bakabilirsin. Bunlarda sorun yok ise sorunun %90 psikolojik. Ortaya başka seçenek kalmıyor.
1762192002953.webp

1762192216239.webp

Örnek olması açısından kendi değerlerimi paylaşayım. 1-2 ms hata payı içinde tabii.

Dosya Ekleri

• 1762191974052.webp
    1762191974052.webp
    561,9 KB · Görüntüleme: 39
Sizin sistemiminiz ve kullanıdığınız Windows sürümü nedir acaba?

Ben oynadığım oyuna göre sistem ve OS seçiyorum 😄 Half-Life için en düşük input lag odaklı XP + Core 2 Extreme + CRT Setup'ım var, modern oyunlar için de i9-11900K + b-die RAM (düşük gecikmeli) + Windows 10 LTSC kullanıyorum yani her oyunu kendi döneminin en temiz gecikme ortamında oynuyorum :D

Elektriğin input lag yaratma sebebi de şuna dayandırılıyor: Elektrikten gelen parazitler yani emı sistem bileşenlerine sızıyor ve sinyallerin bozulmasına neden oluyor, bozulan sinyaller yeniden gönderilmek zorunda kalıyor ve bunlar çok sayıda olduğunda insanın hissedebileceği bir tutarsızlık ve gecikme oluyor.

O kadar parazit sisteme girse input lag değil, önce USB drop, coil whine, görüntü paraziti ya da direkt crash görürsün. Yani emı gecikme değil stabilite bozar. Çözüm de basit düzgün PSU, topraklama, shielded kablo ve hat parazitini filtreleyen priz/UPS.

@prime Elektriksel input lag olayını bilmem, fakat ev elektriği sorununu hafife alma hocam. Bu foruma daha üye olmadan önce kendi kendime aldığım iki farklı laptop ve sistemde yasadigim stuttering (tekleme) sorununa çözüm ararken okumadığım incelemedigim forum kalmamıştı. Ve hiç unutmam şöyle bir yazıya denk gelmistim;

"Bilgisayarcıyım kaç kişiye sistem sattım bir şey cikmadi, kendi sistemim ise evde stutter yapıyor, komşuya çıkarıyorum hiçbir şey yok. Turkiye'de sorunların çoğu elektrik kaynaklı, kişiler anlamadığı için donanım parçalarını değiştirip duruyor "

Benim süreç dediği gibi oldu. Yani MSI Katana B13V RTX 4060, ASUS Rog Strix G16 RTX 4060, 7600x & rx 9060 xt sistem üçünde de stuttering yaşadım bu kadarı mi tesadüf olur.

İşte 7600x rx 9060xt gelen sistemin bir rami bir de ekran karti 5060ti ile değişti, stuttering gitti ama oyundan oyuna değişen görüntü bozulması kaldı. Ve bu olurken seni temin ediyorum frametime ip gibi, isinma maçı ping 1, isinma yok, fps ve 0.1 makul seviyede. Bunu da geçtim ekran yırtılması da olduğu oluyor.

Hadi beni pas geçelim belki Ayhan hocamın dediği gibi anakartim sıkıntılı ya da ne bileyim psu sıkıntılı. Bu google'da okuduklarıma ne diyeceğiz o zaman?

Ben zaten ev elektriği sorununu kabul etmemek için 2 yıl direndim. Ama artık normal bir kullanıcıyı aşan bir durum gibi hissetmeye başladım.

Mesela arkadaş demiş ya geceleri daha iyi diye, bu da sistemin rx 9060 xt 'li zamanlarında 15dk akici cs2 oynadigim günü hatirlatti. Bir şey 15 dakikaligina kusursuz olup bir daha asla nasıl öyle olmaz? Kafada kuruyorsam yok olayım yani. :D