shruux

Becerikli
Selamlar arkadaşlar, 2017 model 3008 aracımda yıllar öncesinde hava kirliliği önleme sistemi arızası almıştım. Bu arıza motor arıza ışığıyla birlikte yanan bir arıza. Bu arızayı her ne kadar yıllar önce almış olsam da arıza kendi kendine sönüyordu belli bir süre sonra. Bu nedenle yazılımsal bir sıkıntı olduğunu düşünüp dikkate almamıştım. Ancak yanılmış olmalıyım ki sanırsam sistemde yaşanan bir tutarsızlık sebebiyle kendi kendine yanıp sönüyormuş. Çünkü uzun süredir bir sorun yokken neredeyse 1 ay öncesinde tekrardan aynı uyarıları aldım ve bu sefer kendi kendine sönmedi. Belli ki sistem direkt bozulmuş durumda. Araç 1100 km sonra çalıştırılamaz arızası alıyorum, şu anda 700 km gibi bir menzil kaldı. Bu sorun 3008'in kroniği gibi bahsetmek doğru olmaz çünkü araştırdığımda Citroen, Opel, Peugeot, Mercedes gibi markaların hepsinde, daha doğrusu marka fark etmeksizin AdBlue kullanan tüm araçlarda bunun kaçınılmaz bir son olduğunu öğrendim. 3008'in de EAT şanzıman ve 1.6 BlueHDi motor kombosuyla bu kadar sorunsuz bir araçken AdBlue gibi rezalet bir şeyin bu hallere düşürmesi gerçekten çok can sıkıcı.

Şimdi gelelim aklımı kurcalayan noktaya. Özel servise gittiğinizde aracı incelemeden direkt depo değişecek diyerek aracın modeline göre fatura çıkarıyorlar. Benim aracım 2017 model olduğu için deposu 51 bin TL civarında, işçiliği ne kadar bilmiyorum. Yeni modellerde depo revize edilmiş, gelen şikayetler için onların fiyatı 70-80 bin, orası ayrı bir durum. Özel servis dışında bir yetkili servis ile görüştüm. Aracı bilgisayara bağlayarak arızayı silme işlemi yapabiliriz dediler. Eğer sorun tekrarlamazsa yazılımsaldır dendi. Eğer tekrarlar ise o zaman hata koduyla ilgili parçaları kontrol ederiz dediler. Sizce aracı direkt özel servise bırakarak direkt depoyu değiştirtmeli miyim? Yoksa yetkili serviste öncelikle arıza silme işlemini yaptırıp sorun tekrarlayacak mı diye kontrol etmeli miyim? Sorunu olabildiğince erken çözmem lazım çünkü haftalık kullanımıma göre hesapladığımda araç kendini bayram haftası ve final haftama denk gelecek şekilde kitlemiş olacak. Ve bayram yoğunluğuydu parça elimizde yoktu gibi sebeplerle bir süre serviste yatacak diye düşünüyorum. Aynı zamanda yıllık bakımını da yaptıracağım arabayı bırakmışken. Düşüncelerinizi bekliyorum.

Size bence yalan söylemişler. AdBlue yeniden doldurulabilen bir şey, benzin kapağının yanında mavi ikinci bir kapak var. Herhangi bir benzinciden AdBlue sıvısı alabilirsiniz. AdBlue sıvısı doldurmayı denediniz mi? Yoksa sorunun sıvı doldurmakla alakalı olmadığını mı düşünüyorsunuz? Hiç yapmadıysanız bence benzinciden temin edip doldurun. Eğer hala sorun yaşıyorsanız öyle tamire yanaşın.

Size bence yalan söylemişler. AdBlue yeniden doldurulabilen bir şey, benzin kapağının yanında mavi ikinci bir kapak var. Herhangi bir benzinciden AdBlue sıvısı alabilirsiniz. AdBlue sıvısı doldurmayı denediniz mi? Yoksa sorunun sıvı doldurmakla alakalı olmadığını mı düşünüyorsunuz? Hiç yapmadıysanız bence benzinciden temin edip doldurun. Eğer hala sorun yaşıyorsanız öyle tamire yanaşın.
Hocam araç 52 bin km'de yıllar öncesinde 1 kere fullemiştik zaten. Depoda yeterince adblue olmadığında "adblue ekleyiniz" şeklinde uyarı veriyor zaten. Bahsetmiş olduğum "hava kirliliği önleme sistemi arızası" "motor arızası: aracı tamir ettiriniz" ve " xxx km sonra araç çalıştırılamaz" uyarıları Nox sensörü, Adblue deposu, adblue pompası gibi parçalardaki arızalardan kaynaklanıyor. Aynı zamanda araç adblue ekleyiniz uyarısı vermediği halde geçen gün kendim ekledim 10 litre hatta içinde biraz var mış taştı onu temizlemekle uğraştım sonra.

AdBlue iptal yazılım update go vın. Araştır yaptır derim biz Megane'da yaptırdık kafa rahatlıyor.
Hocam o yöntemi de biliyorum. Yaptıran kişi sayısı fazla diye biliyorum. Ancak o işlem yapıldığında depoda ve hatta bulunan adblue'nun boşaltılması gerekiyor diye duydum. Aracın yine bir işçilik görmesi gerek o zaman doğrusu oysa. Aynı zamanda başka bir 3008 kullanıcısıyla görüştüğümde kendisinin bir arkadaşının adblue iptali yaptırdığını sonrasında başına başka başka arızalar çıktığını söyledi. Birde merak ettiğim soru araca adblue iptali yaptırıldığında muayeneden geçiyor mu ? Birde iptal yaptırdıktan sonra arıza çıkar ise özel servisin araca bakmayı reddettiğini söyleyenler var doğru mudur ?

Mevzu PSA araçları olunca arıza çıkması şaşırtmaz. Biz Megane'da yaptırdık, sonrasında uzun süre kullandık ama sorun yaşamadık. Sen yaşamazsın diyemem ama biz yaşamadık. İptalinden memnun kaldık ve tabi iptali için işçilik ve ücret gerekiyor. Muayeneyi etkilemiyor çünkü Adblue NOx gazıyla ilgili. Muayenede bu ölçüm yok. Özel servis bakmak istemeyebilir ona ben karışamam. Zaten servislere kalsa en basit işleri en pahalıya yapmak istiyorlar. Ona çok takılmaya gerek yok bence. Öyle bir şey duymadım ben.

Mevzu PSA araçları olunca arıza çıkması şaşırtmaz. Biz Megane'da yaptırdık, sonrasında uzun süre kullandık ama sorun yaşamadık. Sen yaşamazsın diyemem ama biz yaşamadık. İptalinden memnun kaldık ve tabi iptali için işçilik ve ücret gerekiyor. Muayeneyi etkilemiyor çünkü Adblue NOx gazıyla ilgili. Muayenede bu ölçüm yok. Özel servis bakmak istemeyebilir ona ben karışamam. Zaten servislere kalsa en basit işleri en pahalıya yapmak istiyorlar. Ona çok takılmaya gerek yok bence. Öyle bir şey duymadım ben.
Özel servisler bu işlemi yapıyor mu yoksa dışarda yaptırmak mı gerekiyor ? Birde araç performansında düşüşe sebep olabilir vesaire denmiş siz böyle bir durum yaşadınız mı ?

Son düzenleme:
Yerinizde olsam önce özel servise gider, arıza kodunu sildiririm. Eğer tekrar ederse gerekli parçaları kontrol ettirir gerekiyorsa değiştirir hatta iptal ettirirdim.

Yerinizde olsam önce özel servise gider, arıza kodunu sildiririm. Eğer tekrar ederse gerekli parçaları kontrol ettirir gerekiyorsa değiştirir hatta iptal ettirirdim.
Özel servis direkt olarak depoyu değiştirelim diyerek faturayı geçirme niyetinde oluyor. Muhtemelen arızayı silelim demeden depo değişecek derler. Ben daha görüşmedim ancak başkalarına söylenenlere göre bana da aynı muamele çekilecek gittiğimde. Eurorepar citroen peugeot servisi var orayla görüştüğümde uyarıyı silip tekrarlanır mı diye bakarız dediler. Orada sildirtebilirim ilk olarak. Fakat tekrarlaması durumunda servise yaptırmayı düşünüyorum. Çok yüksek faturalar çıkıyor maalesef ve ne yazık ki kesin çözüm değil. Takılan yeni parçalar bir süre sonra yine aynı sorunu çıkaracak ve bu 1 yıl sonrada olabilir 5 yıl sonrada olabilir. Biz aracı aldıktan 6 sene sonra yaşadık ilk. Kendi kendine geçtiğinden uyarı bugüne kadar idare etmiştik. İptal işlemi bakıldığında en rahat ve kesin çözüm gibi duruyor. Ama konuştuğum kişilerden birinin bir arkadaşı iptal yaptırdıktan sonra başka arızalarla uğraşmak zorunda kalmış ondan endişeleniyorum. Sistemin çalışma prensibini biliyorum. İçten içe de ne gibi sorun çıkarabilir ki altı üstü egzoza adblue püskürtüyor diyorum ama emin olamadım. En ufak sorunda en az 10-20 binlik oluyorsunuz artık.

Önce servisi değiştir o zaman. :D Özel servis dediğin normal sanayi dükkanının zengin olmuş hali. Şu konuda hakkını vermek lazım bu sorunun "çözümü" bu ama çözüme gerek var mı? Biz yaklaşık onda biri ücrete iptal ettirdik.

Önce servisi değiştir o zaman. :D Özel servis dediğin normal sanayi dükkanının zengin olmuş hali. Şu konuda hakkını vermek lazım bu sorunun "çözümü" bu ama çözüme gerek var mı? Biz yaklaşık onda biri ücrete iptal ettirdik.
Biz aracı Kahyaoğulları'ndan aldık ve yakın olduğu için bütün her şeyini orada yaptırdık. Daha önceden yaşadığım ufak bir sorun yüzünden ilk kahyaoğulları ile görüştüm yüksek fiyat verdiler araca bakmadan, sonrasında Egem ve Arkas servisleri ile görüştüm. Onlarda aynı fiyatları hatta daha üstünü söyledi. Bugüne kadarda bu tarz hiç arıza çıkarmadı başımıza, bu arıza ilk oldu. O da avrupa ülkelerinin doğayı koruma adı altında çıkardığı kurallar yüzünden. Yaşadığımız ilk ve tek büyük sorun bu. Bu nedenle bu sefer ilk Eurorepar servisinde baktırmayı düşünüyorum. İlgi alakanın iyi olduğunu fiyatların özel servise göre düşük olduğu söyleniyor. Orada ilk uyarıyı sildirmeyi deneyeceğim. Tekrarlar ise arızanın tespit edilmesini isteyip eğer düşük bir masraf çıkarsa yaptırırım diye düşünüyorum. Sorun tekrarlanırsa da iptal ettiririm bir daha da uğraşmam gibi. Elimden geldiğinde orijinale sadık kalmaya çalışan biriyim.