Ben 18 yaşındayım daha odam olalı 8 ay falan oluyor ve hayat kalitem 4 kat falan arttı. Tiktok, televizyon sesinden kurtulmak o kadar iyi geliyor ki. Şu an geçtiğim odayı kavga bela yaptırdım. Normalde bu oda kiler gibi bir şeydi gereksiz mobilyaları söktürüp attırdım, alanım küçük bile olsa kullanışlı. Eğer bu tarz bir imkanın varsa, yani evinde en azından sadece yatak ve masa sığdırabileceğin bir oda varsa bile yerleş.
Böyle bir imkanın yoksa zaten yapman gerekenleri arkadaşlar yazmış. Kütüphanede keyfine bak. Yaşadığın yerde ders çalışmaya uygun kafe gibi mekanlar varsa dönüşümlü gidebilirsin.
Yukarıya ek ailenle yan yana uyuyorsan ve bu seni rahatsız ediyorsa evdeki herhangi bir köşeye yerleş. Ben odam yokken mutfaktaki koltukta falan uyuyordum. Zaten bahar ayı geldi soğuk olmaz.
Mezuna kaldığında ayrı bir eve gitme imkanın varsa basıp gideceksin ki? Şurada 21 yaşına gireceksin kimseye bir şey demek zorunda değilsin. Aileye çok taviz verince tepene çökerler. Evde seni anlayacak birisi varsa ona müsait bir zamanda içini dök. Benim babaanem yaşıyor olsaydı ve böyle bir durumdan rahatsız olduğumu bilseydi sülaleyi zapt ederdi valla. Ailenle ciddi bir şekilde bu konuyu konuştun mu?
Öte yandan, eğer öyle bir imkanın yok ise yani seni maddi destek vermemekle korkutuyorlarsa benim yapacağım gibi yazın iş kışın üni moduna geçmelisin. Sizin oraları bilmem ama buralarda lüks oteller aylık 30K+ lira veriyor. Senin durumunda olsaydım ve mezuna kalacak olsaydım Nisan-Ekim arası çalışmayı denerdim. Ekim sonrasıysa sadece sınava odaklanırdım. Yani neredeyse 200K civarı para yapıyor, felaket tatlı. Köylü hesabı ile hiçbir iş planlandığı gibi gitmez ama fikir olması için söylüyorum. Daha bunun yazları çalışması var. Mesela üniversiteye gittiğinde gündelik işlere gidersin, benim arkadaşım arada günlük garsonluk yapıp 1K alıyor. Şehir olarak Eskişehir gibi ucuz bir yerde okursan zaten oranın kralı olursun.
Eğer şu an netlerin iyiyse ve ailen aylık paranı yollayacaksa direkt okumanı öneririm. Yazları çalışmayı unutma elbette.