Ayaz

Yetkin
Herkese merhabalar sayın Techolay okurları ya da ziyaretçi üyeler, ben RipTony. Bugün sizlere teknoloji forumlarında bütçeli, uzun ömürlü ve kaliteli bir mekanik klavye önerisi istendiği zaman sürekli önerilen klavyeyi, kısaca AJAZZ AK820 Pro'yu tanıtacağım, anlatacağım ve iyi-kötü yanlarından bahsedeceğim. İsterseniz incelememize kutu içeriği ile başlayalım.

2024-06-20-13-04-56-335.jpg

Kutu içeriği
1 Adet Kullanım Kılavuzu
1 Adet Type-C Kablo
1 Adet Switch ve Tuş Kapağı Sökme Aparatı
1 Adet AK820 Pro Klavye

Dolu dolu bir kutu beklemiyordum fakat açıkçası klavyenin içinden 2-3 tane bile olsa yedek switch çıkmasını beklerdim.

Untitled(1).png

Switchler, Tuş Kapakları, Sesler

1. Switchler
Öncelikle en merak edilenle yani switchler üzerinden konuyu açmak istiyorum. Bu modelde kullanılan switchlerimizin adı Gift Switch. Kutudan yedek switch çıkmadığından bahsetmiştim. Sanırım bunun sebebi üreticinin switchlerine 50 milyon tıklama ömrü biçmiş olması. Bunun dışında klavyemizin switchleri hot-swappable. Bunun anlamı switchlerin klavyeden bağımsız ve lehimsiz olması ve herhangi bir double click veya başka switch kökenli sorun yaşadığınızda switch sökme aparatı ile kolayca switchi sökebileceğiniz ve değiştirebileceğiniz anlamına geliyor ki bu büyük bir özgürlük ve ileri yönlü tasarruf sağlıyor.

Burada önemli bir not geçmek isterim ki
AJAZZ AK820 Pro modelinin Gift Switch ve Flying Fish Switch olmak üzere iki farklı switchli modeli var. Gift Switch'in çıkardığı ses daha tok iken Flying Fish Switch daha tiz ve ince bir ses çıkarmakta. Lütfen alırken ne istediğinize ve ürünün hangi switchi kullandığına dikkat edin!

2. Tuş Kapakları
Tuş kapakları hakkında konuşmam gerekirse gerçekten kaliteli ve sağlam olduğunu görüyorum. Kaliteli switch kullanıp kalitesiz tuş kapağı kullansalardı yakışmazdı kesinlikle. Yalnız tuş kapaklarının bir sıkıntısı şeffaf olmaması. Ben oyuncu bir adamım ve çoğu zaman gece PC başında oyun oynuyorum. Tuşların altında aydınlatma var fakat bunlar tuş kapaklarının etrafını aydınlatıyor hatta tuşların yerlerini karıştırmama ve gözümü kamaştırmasına bile sebep oluyor diyebilirim. Normalde böyle bir problem yaşamazdım fakat klavye İngilizce olduğu için Türkçe karakterlerin yerini her zaman net bulamayabiliyorum ve bu sefer klavyeye bakmam gerektiğinde geceleri zor olabiliyor.

3. Sesler
Tüm samimiyetimle söylüyorum ki Gift Switch'lerin çıkardığı sesler resmen EF-SA-NE! Daha önce 200 liralık membran bir klavye kullanmıştım fakat AK820 Pro resmen bende yeni bir çağ açtı ve yazı yazmanın nasıl eziyetten zevk alınabilecek bir eyleme dönüşebileceğini gösterdi. Tabii ki switchlerin çıkardığı sesler ve sizin ondan aldığınız zevk özneldir. Kimisi tok sesleri severken kimisi daha tiz sesleri sevebilir. Bu arada isterseniz bu yazıya tıklayıp klavyenin nasıl bir ses çıkardığını dinleyebilirsiniz.

Untitled(2).png

Bağlantı Modları, Batarya ve Pavyon Işıkları

1. Bağlantı Modları
2.4 GHz, Bluetooth 5.1 ve Kablolu bağlantı seçenekleri bulunmakta güzide klavyemizde. Ben aldığımdan beri 2.4 GHz kullandım. Bu aslında tamamen bir alışkanlık diyebilirim çünkü BT bağlantı ile 2.4 GHz bağlantı arasında gözle görülür gecikme süresi açısından bir fark yok. İstediğiniz şekilde kullanmakta özgürsünüz. Kablolu şekilde kullanmayı ise tercih etmedim çünkü kablo yığınından nefret ediyorum. Ufak bir ilgi: Kablolu kullanımda klavye bir yandan da şarj oluyor.

2. Batarya ve Pavyon Işıkları (RGB)
Bataryamız 4000 Mah bir değere sahip. Üretici kendi sitesinde RGB'li kullanımda 20 saat, ışıkları kapalı modda ise 100 saat şarj ömrü sunmuş. Yazılan değerlerin klavyeyi kullanırken doğru olduğunu anladım. Aslında bu değerler yeter gibi gözüküyor fakat RGB'li kullanımda 20 saat, PC başında çok vakit geçiriyorsanız 2-3 günde bir şarj etmeniz gerekiyor. Şarj etme kısmı ise telefon şarj eder gibi Type-C kablo takıp şarj ediyorsunuz. Klavyenin şarjını tamamen hiç bitirmedim fakat tahminlerime göre 3-5 saat arası bir sürede tam doluma ulaşıyor. Pavyon ışıklarımız ise sanırım gamerların arzularını karşılamak için gayet parlak yapılmış. Şahsen geceleri benim gözümü aldığı için kapattım. Kapatma işlemi ise TFT ekran üzerinden yapılıyor. Madem TFT ekran dedik, şu ekranı uzun uzadıya güzelce konuşalım.

Untitled.jpg

Screenshot 2024-06-20 134015.png

AJAZZ Yazılımı, TFT Ekran, RGB Efektleri, Renkleri, Hızı ve Parlaklığı, GIF Koymak, Ses ve Dil Ayarlamak

1. AJAZZ Yazılımı
Kısaca bahsetmek gerekirse yazılım üzerinde makro atama, efekt seçenekleri, GIF ekleme özelliği, tuşa özel aydınlatma ve özel ışıklandırma modu ve son olarak müziğe göre tepki veren ışık modu bulunuyor. Doğruyu söylemek gerekirse yazılımın arayüzü çok dandik. Bir Razer veya Logitech arayüz kalitesinin k'si yok. Bütçe dostu bir klavye olduğundan arayüz kalitesinden kısmışlar anlaşılan. Ufak bir bilgi: Klavyeyi sisteme Type-C ile bağlamadığınız sürece yazılımın özelliklerine erişemiyorsunuz fakat ayarlarınızı yaptıktan sonra yazılımı kapatıp kablosuz kullanıma devam edebilirsiniz.

2. TFT Ekran
İlk olarak biraz gereksiz bilgi vermek gerekirse TFT ekran, LCD ekrandan daha iyi kontrast ve görüntü kalitesi sunabilen bir teknolojidir ve ikisi farklı şeylerdir. Burada kullanılan TFT ekranımızın üzerinde şarj süresini, saati, günün tarihini ve hangi modların açık veya kapalı olduğunu görebiliyoruz. Oyunlarda alt-tab atıp saate bakmak yerine direkt klavyeye bakarak saati öğrenmek güzel bir ergonomi sağlıyor. Karanlıkta kalmış kitleleri aydınlığa çekmen adına: Saat ve tarih klavyeyi sisteme taktığınız an sisteminizin zamanına göre eşitleniyor. Ekran arayüzünde Efektler, Renkler, Parlaklık, Hız, Ses ve Dil olmak üzere modlarımız bulunuyor. Bu modlar ise klavyenin sağ üstündeki knob denilen Türkçesine topuz diyebileceğimiz tekerlekvari bir şey var. Bu topuzun normal işlevi aslında döndürdüğünüzde sesi kısıp arttırmaya yarıyor fakat FN + Knob tuşuna tıkladığınız zaman artık bu tekerleğin işlevi modlar arası geçişi sağlamaya yönelik oluyor.

3. RGB Efektleri, Renkleri, Hızı ve Parlaklığı
Sanırım biraz fazla fakat klavyede tam olarak 19 adet efekt var ki burada efektten kastım dalgalı, statik, nefes alan gibi RGB efektleridir. Bu RGB efektlerinin yanında isterseniz klavyeyi pavyon gibi isterseniz tek renk şeklinde kullanabiliyorsunuz. Renk olarak Kırmızı, Turuncu, Sarı, Yeşil, Gök Mavisi, Mavi, Mor ve Beyaz var. Tek renk seçenekleri sadece bunlardan ibaret ve herhangi bir ton ayarlaması bulunmamakta. Son olarak klavyenin renklerinin geçiş hızını ve parlaklığını kademe kademe %20'lik değerlerle değiştirmek mümkün.

4. GIF Koymak
GIF koyma konusu başlı başına ayrı bir rehber niteliği taşımakta. Hem bu sebeple hem de bu incelemeyi fazla kirletmemek adına, yakın bir zamanda ayrı bir konu açıp detaylı anlatacağım, burada nasıl GIF koyulduğundan değil de daha çok GIF koymanın ne gibi özellikleri olduğundan ve sürecinden bahsedeceğim. İnternetten istediğiniz GIF'i indirip AJAZZ yazılımı üzerinden yükleyebiliyorsunuz. Yüklediğiniz GIF'e göre süre değişkenlik gösterebiliyor fakat ortalama 5-10 dakika sürüyor. Ekran üzerinden GIF'ler ise gerçekten tahminimden daha güzel ve kaliteli gözüküyor.

5. Ses ve Dil Ayarlamak
Normalde topuz ile ses ayarı yapıldığından bahsetmiştim fakat nedense ayrı bir klavye modu olarak ses ayarlamayı koymuşlar. Biraz karışık gelmiş olabilir fakat kısaca isterseniz topuzla isterseniz klavyedeki ses moduyla sesi arttırıp azaltabiliyorsunuz. Aslında aynı şey oluyor. Dil ayarlama ise klavyenin en sonunda üzerinde "EN" ve Çince karakter yazan bir mod var. Bu moda bir defa bastığınızda ise ekranda çıkan seçeneklerden İngilizceyi seçebiliyorsunuz. Ufak bir bilgi: Klavye varsayılan Çince olarak geliyor.

İncelemenin detaylı kısmı bitmiş bulunmakta. Şimdi ise kısa ve öz bir şekilde incelemeyi toparlamak ve herkesin çoğunlukla okuyacağı kısma yani artıları ve eksileri karşılaştırdığımız kısma geçelim.

Ürünün Artıları:
%75'lik boyutu sayesinde masada az yer kaplıyor.
Tonla özellik kontrol edebileceğiniz TFT ekranı bulunuyor.
İkisi kablosuz olan üç bağlantı seçeneği sunuyor ve şarj edilebilir bir bataryaya sahip.
50-60 dolar bandında kaliteli switchlere ve çok güzel bir sese sahip.
Knob denilen tekerlekvari ve çok işlevli bir topuzu bulunuyor.
Klavye kasasının arkasında iki kademeli yükseltilebilir ayakları bulunuyor.
Hem Windows hem de Mac'e uyumlu.
Klavyenin arkasına dongle taktığınız yerin mıknatısı gayet güçlü.
Kullanılmayı bıraktıktan belli bir süre sonra uyku moduna geçiyor ki bu şarj süresinden tasarruf sağlıyor.

Ürünün Eksileri:
Uzun süreli ve RGB'li kullanımda şarjın 2-3 gün civarında bitiyor.
İngilizce Q olması. Tuşların yerlerini ezberlediyseniz bile alışması biraz sürüyor.
Enter tuşu normal klavyelere kıyasla küçük. Tuş kapaklarını değiştirmek istediğiniz zaman sıkıntı yaratabilecek bir kısım.
Mac'e uyumlu olsa da tuş kapakları Windows'a göre dizayn edilmiş.
Tuş kapakları şeffaf değil. Gece yazarken yazmayı zorlaştırıyor.

Rehberimiz burada sonlanıyor değerli okurlar. Buraya kadar okuduğunuz için çok ama çok teşekkürler. Sonraki rehberlerimde görüşmek üzere 👋

Son düzenleyen: Moderatör:
Guzel inceleme olmus. Eksi olarak soyledikler aslinda eksi degil bu arada. Dandik shine through yada pudding keycapler yerine kaliteli dye sub pbt keycaplerle gelmesi kesinlikle avantaj bence. Layout konusunda da aliexpress vs uzerinden alinacak potansiyel keycaplerle uyumlu olur gibi duruyor space tusunun sagindaki 3 adet 1u tusa dikkat edildigi surece. Bu layoutta zaten buyuk enter olmaz, buyuk enter isteyen iso layout bakmak zorunda. 2-3 gun wireless sarj da gayet yeterli bence.

Guzel inceleme olmus. Eksi olarak soyledikler aslinda eksi degil bu arada. Dandik shine through yada pudding keycapler yerine kaliteli dye sub pbt keycaplerle gelmesi kesinlikle avantaj bence. Layout konusunda da aliexpress vs uzerinden alinacak potansiyel keycaplerle uyumlu olur gibi duruyor space tusunun sagindaki 3 adet 1u tusa dikkat edildigi surece. Bu layoutta zaten buyuk enter olmaz, buyuk enter isteyen iso layout bakmak zorunda. 2-3 gun wireless sarj da gayet yeterli bence.
Eksileri olarak belirttiğim şeyler zaten biraz da öznel olan yani benim rahatsız olduğum şeyler diyebilirim. Yoksa keycapler kaliteli ve şarj süresi ideal. Sadece bana az geliyor bu aralar günde 10 saatten fazla oyun oynadığım için.

Hocam nereden aldınız? Ne kadara aldiniz link atabilir misiniz?
Hocam ben klavyeyi MecMonkey adlı mekanik klavye ve klavye parçaları satan bir siteden aldım. Burayı tercih etmemin sebebi ürünlerin Türkiye'den gelmesiydi keza 3 günde elime ulaştı. 3000 lira para ödedim ama sanırım yurt dışından alırsanız daha ucuza çok rahat bulabilirsiniz. Ben elime hemen ulaşmasını istediğim için biraz tuzlu bir fiyat ödedim. Hatta sanırım Epomaker üzerinden kargo ücreti ödemediğiniz için 1700 lira civarına geliyor.

Hocam ben klavyeyi MecMonkey adlı mekanik klavye ve klavye parçaları satan bir siteden aldım. Burayı tercih etmemin sebebi ürünlerin Türkiye'den gelmesiydi keza 3 günde elime ulaştı. 3000 lira para ödedim ama sanırım yurt dışından alırsanız daha ucuza çok rahat bulabilirsiniz. Ben elime hemen ulaşmasını istediğim için biraz tuzlu bir fiyat ödedim. Hatta sanırım Epomaker üzerinden kargo ücreti ödemediğiniz için 1700 lira civarına geliyor.

Hocam epomaker kargosunda gumruk vergisi vs. cikiyormus. Az cok ayni fiyata gelir. Teşekkür ederim.

Hocam pixel ekrandaki GIF kablosuz çalışıyor mu? Bazı yerlerde çalışmıyor demişlerdi ama yine de sormak istedim.

Hocam pixel ekrandaki GIF kablosuz çalışıyor mu? Bazı yerlerde çalışmıyor demişlerdi ama yine de sormak istedim.
Hocam çalışıyor merak etmeyin. Sanırım bir hafızası veya önbelleği gibi bir şey var çünkü PC'ye format attım program silindi tekrar kurdum derken şu an GIF hala sorunsuz kablosuz olarak görüntüleniyor. Bu arada bu yaptığınız her ayar için geçerli yani programda yaptığınız her ayar klavyeyi kablosuz moda aldığınızda kaydoluyor.

Eksileri olarak belirttiğim şeyler zaten biraz da öznel olan yani benim rahatsız olduğum şeyler diyebilirim. Yoksa keycapler kaliteli ve şarj süresi ideal. Sadece bana az geliyor bu aralar günde 10 saatten fazla oyun oynadığım için.

Hocam İngilizce klavye olduğu için "ı, Ü, ç" yok değil mi? Onu nasıl kullanacağız?

Hocam İngilizce klavye olduğu için "ı, Ü, ç" yok değil mi? Onu nasıl kullanacağız?
Hocam bahsettiğiniz tuşlar klavyenin üzerinde farklı tuşlara denk geliyor (klavyenin üzerinde soru işaretine basmak Türkçe klavyede noktaya eşit olması gibi). Eğer Türkçe klavyeden tuşların yerine aşinaysanız bir sorun olmayacaktır bakmadan yazdığınız takdirde. Ama benim gibi ilk başta bi' alışma süreci içine girerseniz arada yanlış basabilir sürekli klavyeye bakmak zorunda kalabilirsiniz bir süre boyunca.